Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]

Recommended Posts

Necip Fazıl bir akşam Osman Yüksel'in yazıhanesine gider ve para ister. Serdengeçti, "Param yok!" diye karşılık verir. Üstad, "Şu çarşı baştan aşağıya Aksekili, onlardan bul!" diye akıl verirken Osman Yüksel , "Ben sizin gibi, müslümanlardan çarşı pazar mukaddesat vergisi almıyorum" diyerek teklifi reddeder. Şair, sözü Osman Yüksel'in ağzına tıkar: "Espri budalası! Bana şimdi espri değil para lazım, para!"

 

(Mehmet Nuri Yardım - Edebiyatımızın Güleryüzü)

Share this post


Link to post
Share on other sites

İki ayrı alem... İki ayrı tecessüs, iki ayrı hassasiyet ve mizaç... Ama gaye bir, mihrak bir... İkisi de aynı ateşin pervanesi... Biri fikrin ızdıraplı kucağında büyümüş, çileden emmiş sütü, öteki bir milletin hassasiyetinin, mukaddesatının namus bekçiliğini yapmış, mevcut bozukluğun kahrını kendi bünyesinde duymuş. Ne güzel şeydir, ortak ve mukaddes bir gayenin, farklı mizaçları kendinde eritmesi. İkisinden de Allah razı olsun. Güldürüşleri bile tefekkür daveti...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Müslüman zengin olmalı" lafı işte bu polemik ve cavabın üstüne "cuk" diyte oturuyor!

Share this post


Link to post
Share on other sites

İki kadim, ezeli dosttan hem tebessüm hem de teessür edici bir mizah daha.. Üstad'ın maddi olarak sıkıştığında sanırım kapısını çaldığı ilk dostlarından merhum Serdengeçti. Bir para isteme hadisesi daha oluyor ve aynı yanıt, bizim Serdengeçti de para tabi bulunmaz. Çünkü böyle halisane dava adamlarının genelde cebi boş ama dağ gibi arslan gibi dava ahlakı, dava ateşi vardır. Üstad kızıp gidiyor ve bir vakit sonra elinde bir deste parayla gelip, çocuk gibi neşeli edasıyla; masaya parayı serip; "Buna para derler sevgilim!" diyor. Neşesini, hüznünü, yılanlı kuyunun karartılı aylarını birlikte yaşadığı büyük adam Serdengeçti.

 

Bilindiği üzre espri ve de mizah ustası bir adam. Ama mizahı ince zekanın emaresi olarak hakkını veren güzide uslupla yapıyor. Öyle galiz kelimelerle, muhatabının sırtını yere getirmek için her yolu meşru gören fakir fikirle değil de, hem düşündüren hem muhatabını incitmeyen hem de pırıl pırıl zeka tüten bir yol ile bunu başarıyor. Laf hokkabazı değil hulasa. Böylelikle pek çok espiriyi bize miras bırakmış, cılız cüssesinin aksine dağ gibi yürek taşıyan, samimi Serdengeçti yüreklerimize taht kurmuş nadir isimlerden.. Mekanın cennet olsun, yüreği güzel adam..

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Adını nakşedelim, eski-kadîm surlara

 

Sesini haykıralım asırdan asırlara"

 

Kadir Mevlam nasip eder de isimlerini hakkıyla yaşatabilirsek,ne âlâ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...