Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Çilekeş

Yeniçağ'ın Özkök'ü Uğurlaması

Recommended Posts

İşte Yeniçağ gazetesinin bugünkü manşetini oluşturan metin:

 

Görevi döneminde askerinin başına çuval geçirilen ilk ve tek Genelkurmay Başkanı

 

SENİ UNUTMAYACAĞIZ

 

Çünkü:

 

Küstah ABD askerlerinin Kuzey Irak’ta Mehmetçiğin başına çuval geçirdiği olay Türkiye’de büyük infial yarattığında...

 

SEN

“Bu TSK’nın haysiyet

meselesidir” dedin. Ama

özür bile diletemedin.

 

 

 

AB ve ABD tezgahıyla Kıbrıs’ı Türkiye’den koparmak için uygulamaya konan Annan Planı karşısında...

 

SEN

“Hiç böyle çelişkiye düşmemiştim. Evet de, hayır da demem” diyerek tavır koyamadın.

 

 

 

ABD’nin Genişletilmiş Ortadoğu Projesi’ni bahane ederek Kuzey Irak’ta göz göre göre Kürt devleti kurması karşısında...

 

SEN

“Durumun değiştiğini kabul etmeliyiz“ diyerek ABD’nin isteklerine karşı durmadın.

 

 

ORGENERAL HİLMİ ÖZKÖK GÖREVİNİ ORGENERAL

BÜYÜKANIT’A DEVRETTİ

 

Şer odaklarının maskesi düşecek

 

Orgeneral Özkök’ten görevi alır almaz kendisiyle ilgili iddialara sert yanıtlar veren Yaşar Büyükanıt, güvenlik sağlanmadan Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmeyeceğini söyledi.

 

Orgeneral Hilmi Özkök, Genelkurmay Başkanlığı görevini Orgeneral Yaşar Büyükanıt’a devretti. Genelkurmay karargahındaki devir teslim törenine, Cumhurbaşkanı Sezer, TBMM Başkanı Arınç, Başbakan Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Bakanlar ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da katıldı. Törene Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın verdiği sert mesajlar damgasını vurdu. Orgeneral Yaşar Büyükanıt konuşmasında, irtica tehlikesinin, “Cumhuriyet kurulduğu günden itibaren ortaya çıktığını” belirterek, “Halen de bu tehdit devam etmektedir” dedi. Askerlik süresi ve bedelli askerlikle ilgili söylentilere de sontayı koyan Büyükanıt, “Görev süremde bu konuda bana teklif getirilmesin. Bedelli askerlik beklentisiyle vatani görevden kaçanı bu ulus affetmeyecektir.” dedi.

 

Kıbrıs’tan asker çekmeyeceğiz

 

Büyükanıt şöyle devam etti: “Ülkemizde etnik milliyetçiliğe dayalı bölücü terör hala bir tehdidtir. Bu durum bizim mücadele azmimizi ve kararlılığımızı ortadan kaldıramayacaktır.” “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin iç siyasetle ilgisi olmamıştır ve olmamalıdır” diyen Büyükanıt kensiyle ilgili iddialara ise şöyle cevap verdi: “Şahsıma iki yıldır yapılmakta olan saldırılara yanıtımı bugün dile getirmeyi düşünüyorum. Şer odaklarının maskesi yakında düşecektir” Orgeneral Büyükanıt, Türk askeri varlığı ile ilgili olarak da Mehmetciğin kesin güvenlik sağlanmadığı müddetçe Kıbrıs’tan çekilmeyeceğini söyledi.

 

 

Tepkinizi ortaya koyun

 

Genelkurmay Başkanlığı Karargahında düzenlenen törende konuşan Orgeneral Hilmi Özkök, “Geriye dönüp baktığımda, görevini bitirmiş bir insanın huzurunu hissetmekte olduğumu öncelikle ifade etmek istiyorum” dedi. Özkök, geride kalan dört yılın, bir çok bakımdan yönetilmesi zor bir kriz ve değişim dönemi olarak tarihteki yerini alacağını belirtti. Özkök, “Türk halkı bölücü ve irticai faaliyetlere karşı demokratik tepkisini ortaya koymalıdır. Laikliğin garantisi Türk ulusudur” dedi. Orgeneral Hilmi Özkök konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizin etki ve ilgi alanlarının da artık geçmişteki gibi sadece yakın çevresiyle sınırlı olmadığını düşünüyorum. TSK’nin bugün gelinen noktada, Balkanlardaki, Kafkaslardaki, Afganistan’daki ve Afrika’daki çeşitli barışı destekleme harekatlarına hesaplı riskleri göze alarak birlik göndermesinin sebebi, dünya barışına katkıda bulunmanın yanında, milli menfaatlerimizi korumak ve desteklemektir.” Tepkinizi ortaya koyun

 

 

Yolun

açık olsun!

 

2002 yılında Genelkurmay Başkanlığı’na getirilen Orgeneral Hilmi Özkök Türkiye’nin en çok eleştirilen genelkurmay başkanları arasında gösterildi. Bazı köşe yazarlarına göre ise askeri müdahalede bulunan genelkurmay başkanları bile bu kadar eleştirilmedi. İşte Özkök’ün tartışılan açıklamalarından bazıları:

n Özkök, ABD’nin Ortadoğu’yu sömürgeleştirme projesi olarak adlandırılan Genişletilmiş Ortadoğu Projesi’yle ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Ortadoğu’ya demokrasi gelmesi benim güvenliğim için önemli. BOP tüm boyutlarıyla bakmak lazım.”

 

O da AB hayranıydı

 

* Yarım asırdır Türkiye’yi bugün git, yarın gel diye oyalayan AB konusunda da Özkök’ün ilginç görüşleri vardı: “AB üyeliğinde iki tarafın da menfaatı vardır. Hem AB‘nin hem Türkiye‘nin bu birlikten kazanımları olacaktır” (Milliyet) Hatta Özkök, AB’den tam üyelik için tarih beklenen 17 Aralık Zirvesi’nden önce hükümete uyarılarda bile bulundu: Dikkatli olunmalı hata yapılmamalı.

 

* Başbakan Erdoğan’ın ortaya attığı “Türkiyelilik” kavramının yılmaz savunucularından birisi de Özkök oldu: “Türk kimliğinin üst kimlik olmasından korkulacak ya da çekinilecek bir şey yok. Toplumu bir arada tutmak için herkes bir üst kimlik yaratmak zorunda. Herhangi bir ülkeden ABD’ye yerleşen bir kişiye nereli olduğu sorulduğunda, bu kişi “Ben US’im” diyor. Türk yerine Türkiyelilik deyince ne değişiyor? İkisi aynı şey”

 

 

Evet de demedi hayır da

 

* KKTC’nin kaderinin belirlendiği ve Annan planının oylandığı referandumda da Türkiye, Özkök’ten kararlı duruş sergileyen bir açıklama bekledi. Ancak Özkök şu açıklamayı yapmakla yetindi: Annan Planı 9 bin sayfalık bir plan. Buna “evet” ya da “hayır” demek uygun olmaz.

 

* Özkök’ün kariyerindeki en büyük yara kuşkusuz ki Kuzey Irak’ta 11 Türk askerinin başına ABD’liler tarafından çuval geçirilmesiyle açıldı. Özkök, bu olayda da kararlı bir tavır sergileyemedi. Özkök’ün konuyla ilgili şu açıklaması kamuoyu tarafından hayal kırıklığı ile karşılandı: Biz Türk-Amerikan ilişkilerine ve Türk ve Amerikan silahlı kuvvetlerinin ilişkilerine büyük önem veriyoruz. Her ikisinin de iki ülkenin menfaatlerine büyük katkısı olduğuna inanıyoruz. Ama bu ilişkilerin önemi kadar önemli olan bir şey daha vardır, o da milli onurumuz ve Türk silahlı kuvvetlerinin onurudur.

 

* Yüksel MUTLU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Herkes layıkını bulur..

Biri gitti , biri geldi ben pek bir şeyin değişeceğini sanmıyorum. Aynı tas aynı hamam..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gelen gideni aratacak vasıflara da sahip,şu gazeteye de bir el atarasa görürler yeni genelkurmay başkanlarını :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar

 

Oh ne güzel... Ordu siyasete karışmasın derken Hilmi Özkök'e bu sataşmaları çok komik ve büyük bir çelişki eseri olarak görüyorum. Unutulmasın ki seleflerine göre değerlendirdiğimizde Özkök, ortalığı "Amanın irtica geliyor!" diye yaygaraya veren tiplerden değildi. Onun siyasete karışmaması da işini yapan bir komutan olduğunu gösterir.

 

AB'ye girmemize ordu mu karşı çıkmalı? Oldu, görürsem söylerim. 11 asker olayından sonraki mesele askeri değil, siyasidir. Merak ediyorum, Özkök mü özür diletecekti Amerika'ya? Hangi sıfatla? Kuzey Irak'a girip askerleri mi kurtaracaktı? Özür dileyinse ne olacaktı ki hem, Sudandaki ilaç fabrikasını vurduktan sonra özür dileyen Amerika'nın bu özrü ne işe yaradı.. Haysiyet olayı mı? Sudan haysiyeti...

 

Tamam, 11 asker olayından sonra daha aktif bir politika güdülmeliydi, veya AB politikasıyla ilgili rota değiştirilebilir, buna bir şey demem, ayrı bir meseledir bu ve tartışılabilir. ama bu askeriyenin işi değildir. Bu yazıyı yazanlar Türkiye'nin yıllar boyu askerler tarafından yönetilmesine alışmış olacak ki yine burada "işini yapmadın" diye bir askere yükleniyorlar.

 

Üstadın benzetmesiyle konuşalım, kafaya tabi yumruk, yumruğa tabi kafadan daha evladır.

 

Bazen yumruğun kafaya inmesi gerekebilir ama, o bazenin de bir vakti olmalı. Özkök'e sataşma yolları çok saçma...

 

Buyurun size Yaşar Büyükanıt. İştahınıza layık beyefendiler...

 

Saygı ve selamlarımla

Share this post


Link to post
Share on other sites

dediklerine katılmıyorum nfk-fan..çuval olayı ne kadar siyasi gözüksede çuval takılan insanlar türk askeridir..ve türk askerinin sorumluluğu genlkurmaya ve dolayısıyla hilmi özkök e aittir ki bu şahısta hiç bir tavır ortaya koyamayacak kadar korkak davranmıştır..ayrıca hilmi özkök ün veda konuşmasındada anlattığı ve üstünde durduğu en önemli konu irticadır..adam giderayak bile safsatalar uydurmaktan aciz değil görüyorsunuz..ben bu iki genelkurmay başkanı hakkındaki fikirlerimi daha başka ve açık şekilde anlatırdım ama kanaatimce yeri değil..gelen gideni aratır derler umarım öyle olmaz ve hayırlı olur

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar

 

Olayın askerlerin başından geçmesi, olayı devamında da askeri kılmaz. 11 askerin başına çuval geçtikten sonrası, -hadi göz altı esnasını da bir yere kadar askeri sayabiliriz) veya askerlerin serbest bırakılışından sonrası askeri değil, siyasi bir sürecin parçasıdır. Prut savaşı öncesinde Rus askerlerinin Şarl'ı kovalıyoruz diye Osmanlı sınırlarını ihlal etmesi askeri bir hadisedir. Devamında olay siyasi bir boyut almıştır ve Osmanlı devlet ricali Rusya'ya savaş ilan etmiştir -aynı rical savaş ilanında bulunmayabilirdi de-. Böylelikle olay yeniden askeri boyuta taşınmıştır. Kavramları enine boyuna düşündükten sonra yazmak daha faydalı olacaktır. Genelkurmay başkanının bu konu üzerinde konuşması değil, fakat aksiyonda bulunması veya direk siyaseti ilgilendiren konuşmalar yapması onun siyasete müdahalesi olur. Askerlerin başına çuval geçmesinin önüne geçebiliyor muydun? Geçecektin... Bu senin işindir genelkurmay başkanı arkadaşım. Ama bunu yapamadıysan iş işten geçtikten sonra ancak "Özür dilemelerini bekliyoruz" gibi, senin-benim söyleyeceğim şeyleri söyleyebilirsin artık. Özür diletmek veya bence önemli olmayan bu işle yetinmeyerek daha ileride bir şeyler alabilmek hükümetin işidir. "Ülkemizde asker hükümettir zaten" derseniz katılabilirim size :)

 

Tabi biz bu günlere kadar hep geveze ve haddini aşan genel kurmay başkanlarına alıştığımız için yadırgıyoruz. Onlar ne olsa halleder, gerekti mi balans ayarı da yapar, kurtuluruz. Amerika'nın başından aynı şey geçseydi ve aynı şekilde olay neticelenseydi (olmazdı ya, hayal) Amerikan ve dünya halkları genel kurmayı değil, bu siyasi hezimetten dolayı hükumeti ve diğer yetkili siyasi kademeleri suçlardı. "Halamın da bıyığı olsa..." olayı değil, sadece olaya dışarıdan bakalım diye yazdım. Ayrıca olay vuku bulduğunda Hilmi Özkök'e pek bir şey diyen olmadı, yüklenilen merci hükümet olmuştu.

 

İrticaya hiç değinmediğini savunamayız fakat oradaki "nisbeten" anlamına gelen "göre" edatı bir şeyler anlatmalı. Özkök'ü bir Çevik Bir veya Kıvrıkoğlu'yla mukayese ettiğimizde sizce de daha iyi değil miydi? Gönül isterdi ki hiç demesin ama, yiğidi öldürürken hakkını da teslim etmeliyiz.

 

Özkök olayda sütten çıkmış ak kaşık mıdır? Hayır, mesela öncesinde gerekli koordinasyonu sağlayamamıştır Türk Silahlı Kuvvetleri. Ama, Yeniçağın eleştirme yönüyle onu eleştiremeyiz.

 

Şu üsluba bir daha baktım da, "sen neymişsin be Yeniçağ" demek geldi içimden. Vakit orada doğru bildiklerini yazarken, hem de buradaki üslubun yarısını bile kullanmazken şimdiki Genelkurmay başkanımızın da içinde bulunduğu bir asker grubu sayesinde ceza alıyordu. Yeniçağ ne yapıyordu? Yatıyordu... Şimdi ne yapıyor? Ne yapacak, Özkök gitti, abalıya vuruyor.

 

Saygı ve selamlarımla

Share this post


Link to post
Share on other sites

nfk-fan kardeşim sayende birde edatın ne manaya geldiğini öğrendik..Allah razı olsun..bu konuyu senle sabahlara kadar tartışırım ama bu burada uzar gider..yazının sadece son paragrafına katılıyorum..dediğim gibi bu konu uzun uzadıya tartışılır ama gereği yok

 

selam ve dua ile...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

 

Bir şeyleri öğretme gayesi gütmeden de öğretebildiysek ne mutludur bizlere... :) (Enaniyetin böylesi :P )

 

Saygı ve selamlarımla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...