Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Muvazene

Üstad Necip Fazıl'dan Demirel Dersi

Recommended Posts

"Sen gül diyarının yapma gülüsün" mısraıyla başlayan "Süleymanname" şiirini önüne alıp bir daha okusun bu ülkenin insanları. Rahmetli üstad Necip Fazıl'ın 1971 yılında yayımladığı bu şiir bir muhakeme, bir hesaplaşma ve siyasi bir yol göstermedir. Lakin gölgede kaldı, gereği yerine getirilmedi bu şiirin.

 

Yazıldığı tarihe tekrar bakınız. "Gitme"lere yeni başladığı bir zamandır Demirel'in. Onu gönderenlerin sözcüsü konumundaki birinin(İsmail Arar) Demirel tekrar döner mi, sorusuna "Güldürmeyin beni!"cevabını verdiği günlerde rahmetli üstad tehlikenin büyüklüğünü bir zirve şiirle ilan ediyordu bu ülkede. Farkı görüyor musunuz? Yahut üstad'ın büyüklüğünü...

 

"Büzülmüş susarken mahsun hakikat,

 

Davuldan ziyade gümbürtülüsün!"

 

Parçadan, bölüntüden yana güdülü birinin; problemlerin en müşkülü, cüceler sirkinin baş herkülü, hüzün bahçesinin şen bülbülü olduğunu haykıran rahmetli üstad Necip Fazıl'a bütün kalplariyle, vücutlarıyla, oylarıyla inansaydı bu ülkenin insanları, "Bir felaketsin ki, binbir türlüsün!" dediğinin bir daha bir daha gelmesine müsaade ederler mi idi? Sonuç ortada!

 

MTTB'nin sekreter odasında genç üniversiteli cesaretimle sormuştum rahmetli üstad'a: "Ya Demirel değişirse?"Birkaç kişi idik o küçük odada. Üstad'a böyle bir soru nasıl sorulur bakışları arasında-ki bugün ülkemin yönetiminde söz sahibi bir arkadaşımız da vardı orada,- üstad, beynime kazıdığım o cevabı vermişti: "Muhal! Olmayacak şey! O benim anlattığım gibidir ve değişmez, değişemez!"

 

O gün inandığım Necip Fazıl haklılığına bugün daha fazla üzülüyorum. Neden Üstad'ın feryadını gönüllere ulaştırmak için daha fazla gayret etmedik, çalışmadık?

 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin bir profesörler toplantısında, Demirel'in Çankaya'ya çıktığı o gri günlerdeki bir toplantıda rahmetli Ayhan Songar hoca der ki: "Bu ülkenin insanları Demirel'i şimdi tanıyacaklar, Demirel'in gerçek yüzünü..."

 

İtirazları susturur Ayhan Songar hoca. Bekleyin ve görün der. İnsan profesörüdür ve Necip Fazıl'ın da arkadaşıdır. Fark burada!

 

Önemsenmesi gereken bir politikacı mı idi Demirel? Hayır! Necip Fazıl işte bunu anlatmak istemişti. Kim anladı dersiniz?

 

"Fikir dağlar boyu kocaman kitap;

 

Sen de o kocaman kitabın bir virgülüsün!"

 

Aydın Menderes konuşuyor. Demirel'i önemsediği için değil, bildiği için konuşuyor. Ben onu ve söyleyeceklerini çok önemsiyorum. Rahmetli üstad Necip Fazıl'dan Demirel dersi almış biri olarak...

 

*Kaynak

 

 

Tıklayınız: Süleymanname

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...