Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Muvazene

Güneş Dil Teorisi Ve 14 Diş

Recommended Posts

Atatürk'ün Onuncu Yıl Nutku'nun Türk Tarih Kurumunun bir toplantısı vesilesiyle okunması gerekiyor. Bu okunuş aynı zamanda radyodan da yayınlanacak. O zamanlar Türk Tarih Kurumu başkanı Şemsettin Günaltay, Atatürk'le bir araya geliyorlar ve bu nutku kimin okuması gerektiğini konuşuyorlar. Başta Behçet Kemal, pek çok kişinin adı geçiyor, fakat Atatürk hiçbirini istemiyor. Hepsi için sakıncalar ileri sürüyor. Günaltay'ın aklına Avrupa'dan yeni dönen genç tarih doçenti geliyor: Mükrimin Halil. Ve Atatürk'e onu öneriyor. Atatürk evet diyor. Bu gencin adını ben de duydum. Çok başarılı ve akıllı bir tarihçi imiş. Pekala, nutku o okusun.''

 

O günlerde Atatürk'ün ve onu destekleyen bazı bilim adamlarının üzerinde durdukları bir teori konuşuluyor: Güneş Dil Teorisi. Mükrimin Halil Yinanç bu teoriyi bilimsel bulmadığı için Dolmabahçe Sarayı'nda yapılan bazı dil ve tarih toplantılarına da bu yüzden hiç katılmıyor.

 

Günaltay arayıp Onuncu Yıl Nutku'nu okuyacağını söyleyince ne yapacağını şaşırıyor. Nutku okuması halinde kendisinin de bu tarz teorileri destekleyenlerin arasına katılacağına inanan Mükrimin Hoca, hayır diyemeyeceği bu görevden kaçmak için sebepler aramaya başlıyor.

 

Bir gün Laleli'den Aksaray'a doğru düşünceli ve dalgın yürürken dişçi arkadaşı Burhanettin Bey'e rastlıyor. Dertleşiyorlar. Mükrimin Bey olayı anlatıyor ve İntiharı bile düşünüyorum, ilmi kariyerim bitecek; ben Günaltay'la nasıl beraber olurum? diye sızlanıyor. Sonra birdenbire arkadaşına dönüp buldum! diye bağırıyor.

 

Burhanettin, bir insanın ağzından kaç dişi çekilirse ona, konuşamaz, iş yapamaz diye rapor verilebilir?

 

Yarısını çektirirse böyle bir rapor alabilir

Aman gözüm hemen şimdi senin muayenehanene gidelim, benim 14 dişimi çek, sonra da hemen bir rapor alalım ve eve gidip ortadan kaybolayım.

Program aynen uygulanıyor. Sağlam 14 dişini çektiren Mükrimin Hoca konuşamaz, çalışamaz kesin teşhisiyle aldığı raporu Şemsettin Günaltay'a gönderiyor ve nutku okumaktan kurtuluyor.

 

(Ahmet Güner Elgin'in Marmara Kitâbeleri kitabından)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gizli şeylerin açığa çıkması hususunda bize hiçbir yerde bulunmayacak bilgilerle ders veren reyhan hanıma teşekkürü bir borç bilirim.Gerçekler keşke hergün gün yüzüne böyle teker teker çıksa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

gitti ölümsüz gerçek geldi ölümlü yalan

siz hayat süren leşler sizi kim diriltecek

 

 

şimdi böyle aksiyonerler varmı bilmiyorum günümüzde en AŞIRI insanıın bile laftan öte bişey yaptığı yok ne manada bişey kaybediyor ne maddede en mükemmeli kitap taşıyan eşekler...istisnalara saygımız var.. göremesekte :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...