Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Muvazene

Üstad'ın Kanlı Sarık Piyesinin Meb Tarafından Basılmayışına Dair

Recommended Posts

Aşağıdaki yazıda Üstad, 1967 yılının 18 Ekim günü çıkardığı Büyük Doğu Dergisi'nde Kanlı Sarık piyesini nasıl kaleme aldığını ve milletin ruhunu yoğuran kurumlardan olan Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu piyese nasıl yaklaştığını anlatmaktadır.

 

 

Bundan iki yıl kadar evvel Kars Belediyesinin koyduğu bir tahsisat karşılığında, Kars Turizm ve Tanıtma Derneği adına, onun Ankara şubesi başkanı, tarih öğretmeni Dr. M. Fahreddin Kırzıoğlu, Necip Fazıl'a baş vurarak, Kars'ın Alparslan tarafından fethini ve böylece Anadolu kapısının Türk'e ilk defa açılışını gösteren ve ondan sonra bu çilekeş hudut şehrinin bütün tarihi maceralarını çerçeveleyen bir piyes yazmasını teklif etti. Necip Fazıl da, üzerinde millî heyecanını zevkle billûrlaştıracağı bu piyes teklifini hemen kabul etti. Kars fethinin yıldönümünde, Devlet Tiyatrosu çapında kuvvetli bir (trup)un temsil etmesi fikriyle ısmarlanan ve büyük bir sanat hâdisesi teşkil etmesi beklenen piyes, Necip Fazıl'ın Ankara'da bir otele çekilip geceli gündüzlü 15 gün çalışmasiyle sona erdi, «Kanlı Sarık» ismini aldı ve Fahreddin Kırzıoğlu'nun evinde ve birtakım münevver kişilerin huzurunda okundu. Dinleyenleri hüngür hüngür ağlatan piyesin kıymet hükmü üzerinde hiçbir şey söylemeden ve bu sayıdan başlayarak tefrikasına giriştiğimiz piyesi doğrudan doğruya edebiyat âlemi ve okuyucularımızın hükmüne bırakarak sadece vakıaları bildirmekle yetinelim ki, eser derhal ve en büyük şükran tezahürleriyle kabul edildi ve Necip Fazıl'a telif hakkı hemen ödendi. O tarihten sonra «Ağustos» ayı iki kere geçtiği halde (Kars'ın tarihî günü ağustostadır) temsil işinin ne olduğu belirsiz kaldı ve bu hususta Necip Fazıl'a hiçbir is'arda bulunulmadı. Piyes ya derme-çatma şekilde oynandı veya hiç temsil edilemedi, böyle bir esere sahiplik imtiyazını kazanan Kars alakalı makamlarının, hâdiseyi ayyuka çıkarmak dururken ona karşı gösterdikleri ilgisiz tavırdaki garabet bir tarafa... Asıl dâva, bu eser münasebetiyle meydana çıkan yeni Millî Eğitim Bakanlığındaki Türk ve Türkçülük, ruh ve ruhçuluk aleyhindeki korkunç havadır.

 

Eserin baskı hakkı kendisine ait olan Necip Fazıl, geçen sene, onun Millî Eğitimce yayınlanmak istendiğine dair Fahreddin Kırzıoğlu tarafından verilen haber üzerine kendisiyle beraber Yayınlar Müdürlüğüne gidiyor, alâkalı makam sahibiyle (Kemal Or) temas ediyor ve derhal kabul edileceği ve basılacağı teminatını alıp eserin birinci baskı telif hakkını, kazanç farkı kendilerine ait kalmak üzere Derneğe bırakıyor.

 

Ondan sonra olanlar:

 

Aşağıdaki kilişede gördüğünüz gibi, yeni Millî Eğitim Bakanının getirdiği hava, alınması ve basılması taahhüt edilen eseri bu defa reddet mektedir!!!

 

Dikkat buyrulsun:

 

Yeni Millî Eğitim Bakanının getirdiği hava, en ileri edebî kıymette, ruhçu, milliyetçi, Anadolucu, Türk mefharetlerini canlandırıcı ve Türk gencine Anavatan idealini aşılayıcı bir eseri reddediyor!.

O halde Yeni Milli Eğitim havası, gerçek sanat ve edebiyata, ruhçuluğa, milliyetçiliğe, Anadoluculuğa, Türk mefharetlerini canlandırıcı hamlelere ve Türk gencine Anavatan idealini aşılama cehdine aleyhtardır.

Yeni Millî Eğitim havasını, böylece, Türk tarihi ve Türk milleti önünde teşhir ve itham ederiz! Türk gencinin ruhunu yoğurmak vazifesiyle mükellef bulunan bu Bakanlık, yeni havasiyle, gerçekten Türk olan her şeyin zıddına çalışmakta ve Türk ruhunu çürütmeye memur bulunmaktadır.

Be. De.

 

'Kanlı Sarık' piyesini reddeden Milli Eğitim Bakanlığını, Türk ruhu, Türk harsi ve Türk'ün milli tarihine zıt olmakla itham ediyoruz!

 

 

mebd.jpg

 

meb2.jpg

 

Ayrıca Tıklayınız: Kanlı Sarık ( Eser İncelemesi )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...