Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Muvazene

Çocuklar İçin Üstad'a İlk Adım

Recommended Posts

Zaman Gazetesi'nin Kitap Zamanı ekinde yer alan aşağıdaki yazı, ekin çocuklara uygun kitapları tavsiye etme ve onlara kitap okuma hususunda rehberlik yapma çerçevesinde şekillendirilen çocuk bölümünde karşımıza çıkıyor. Edebiyatın her sahasında verilen eserleri ve o sahanın yazarlarını ayrı başlıklar altında inceleyen ek, artık neşriyat yelpazemizde önemli bir yer tutan  çocuk edebiyatını es geçmemiş ve  bu konularda kaleme alınan kitaları ayrı bir başlık altında tanıtmayı  uygun görerek isabetli bir yayın düzeni kurmuş.

 

Bu bölümde bizi ilgilendiren kısım ise, yazıda çocuk kitapları kategorisinde neşriyat yapan Gonca yayınlarından çıkan Üstad'la ilgili bir kitabın tanıtılması. Gonca ismiyle aylık olarak çıkan ve Gonca yayınlarına bağlı olan bir çocuk dergisi de vardır ve hem dergi hem yayınevi olarak çocuk ruhunu yoğurmada kullanılan önemli araçlardan olan kitap ve dergiyi milli-manevi değerlerimiz etrafında inşa eden bu yayınevinin çocuklara Üstad'ı tanıtmak amacıyla böyle bir kitap düşünmüş olmaları da takdire şayan. Kitabı okumadım ama verilen bilgilere göre Üstad'ın hayat çizgisi üzerinde ilerleyen araya şiirler serpiştirilmiş bir örgüsü var kitabın. Üstad'ın sadece şairlik cephesine değinmekle yetinmiş gibi duran kitap, keşke taze dimağlara dava, aksiyon, iman aşkı gibi mefhumları yerleştirmek için Üstad'ı tarif ederken sadece şairlik sıfatını kullanmakla kalmayıp dava adamı kimliğini de öne çıkarsaydı demeden de geçemiyorum. Bu kitapla Üstad'ın hayatı ve şiirleriyle tanışan çocuklar, Üstad'ın fikriyat deryasına da yelken açanlardan olurlar inşallah.

 

-------------

 

Bir deniz kenarında olabilirsin yahut bir dağ başında. Nerede olursan ol, sağın solun güzel insanlarla, amca, dayı, teyze, hala çocuklarıyla çevrilidir. Yıl boyunca görmediğin akrabalarınla güzel vakit geçiriyorsundur muhakkak. Deniz kenarındaysan mavinin, dağ başındaysan yeşilin tadına varıyorsundur. Her neredeysen ve ne yapıyorsan iyi yapıyorsun, Ama bir şeyi sakın unutma… Türkçemizde ‘kısa günün kârı' diye bir söz var. Kısacık bir günün bile bir kârı olması gerekiyorsa şu upuzun tatilin bize ne kârı olacak? Sevdiklerini görmek onlarla güzel anılar paylaşmak bir kârdır. Ama heybende daha ‘somut' bir kazançla dönmek istiyorsan kendine bir aylık okunacak kitaplar listesi yapmalısın.

 

Mesela, bu yaz topluma rehber olmuş bir büyüğün hayatını öğren. Kim olsun bu büyük? İsmini sık sık duyduğumuz, şiirlerini okuyup dinlediğimiz Necip Fazıl Kısakürek olabilir. Onun hakkında yazılmış çok kitap var ama sana ‘Üstad Necip Fazıl’ı anlatan yepyeni bir kitabı önerebiliriz: Necip Milletin Fazıl Şairi adını taşıyor kitabımız. Yazarı Murat Kaya. Şairlerin Sultanı unvanını taşıyan Necip Fazıl’ı tanımak için ilk adım sayalım bunu. Neden ilk adım? Çünkü Necip Fazıl dolu dolu yaşamış, uzun bir ömür sürmüş. Çok sayıda eser bırakmış arkasında. Bu yaz onun hayatını ana hatlarıyla bu kitaptan öğrenebilirsin. Murat Kaya'nın birçok kaynaktan bir araya getirdiği hayat hikâyesini akıcı bir üslupla okuyabilirsin. Yazar, şair Necip Fazıl'ın hayatını kare kare anlatmış. Bu fotoğraf kareleri bir araya geldiği zaman bir film şeridine dönüşüyor. Aralarda büyüdükçe doldurulacak boşluklar kalıyor, onlar da şair'in kendi eserlerini okudukça dolacak boşluklar. Bu kitabı okurken ‘şairler sultanı'nın bazı şiirlerini de okuyabilir, hatta beğendiğin bir şiirini ezberleyebilirsin.

 

 

(Yazının geri kalan kısmı, başka bir kitabı tanıttığı için o kısım eklenmemiştir)

 

http://kitapzamani.zaman.com.tr/kitapzaman...ion?newsId=6463

 

  3414_b.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Çocuklar kadar, Üstad'a yeni başlayan yetişkinler için de güzel bir kitap. Çocuk edebiyatı kategorisinde yayıncılık yapan bir yayınevi ilk defa Üstadla alâkalı bir kitap neşrediyor, tebrik ediyorum. Tabi çocuk derken 12-14 yaş grubundan bahsediliyor. Bir 9, bir 10 yaşındaki çocuk da bu kitabı okuyamaz mı, elbette ki istidatı raddesinde okuyabilir. Üstad'ı çocuklara tanıtmak, o yaşta Üstad'ın varlığından onları haberdar etmek için bu tarz kitapların raflarda yerini alması pek güzel. Ebeveyni Üstad okuyorsa muhahhak ki Üstad'dan haberdar olacak ve onu okuyacaktır bir çocuk, ama bir ilk adım niteliği taşıyan bu tür kitapların da önemi çok büyük. İlköğretim için 100 temel arasına alın bakalım bu kitabı.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...