Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
gardenya

Hindistan 'cola'yı Yasaklıyor!

Recommended Posts

Hindistan 'cola'yı yasaklıyor!

 

Hindistan Yüksek Mahkemesi, Coca Cola ve Pepsi'den, ürünlerinde zehirli kimyasallar bulunduğu gerekçesiyle, devlet sırrı gibi sakladıkları üretim formüllerini 4 hafta içinde açıklamalarını istedi. Aksi halde yasak gündemde

 

Mahkeme, kararına gerekçe olarak, bu iki içeceğin içinde sağlığa zararlı oranda tarım ilacı kalıntısı bulunmasını gösterdi. Coca Cola, 120 yıldan beri dünyanın en sıkı muhafaza edilen ticari sırları arasında gösterilen formülünü Atlanta'daki bir bankanın kasasında saklıyor. Formülü yalnızca Coca Cola'nın 2 üst düzey yöneticisi biliyor. Firma, olası bir kaza ihtimalini göz önünde bulundurarak formülü bilen bu iki yöneticinin aynı uçakta seyahat etmesine izin vermiyor.

 

Kolacılara 4 hafta süre

 

Coca Cola ve Pepsi'den ürettikleri soğuk içeceklerin içerdiği kimyasalları ve öteki katkı maddelerinin açıklanmasını isteyen Yüksek Mahkeme yargıçları S.B. Sinha ve Dalveer Bhandari, firmalara formülü bildirmeleri için 4 hafta süre verdi. Firmaların kararın gereğini yerine getirmemeleri durumunda Yüksek Mahkeme'nin Coca Cola ve Pepsi satışlarını durdurma yetkisinin olduğu ifade edildi. Bu iki firma, 1 milyar 100 milyonluk dev Hint pazarının açık ara lideri konumunda.

 

Hindistan'da sivil toplum kuruluşu niteliğindeki Bilim ve Çevre Merkezi adlı örgüt hazırladığı bir raporda Coca Cola ve Pepsi'nin Hindistan'da satılan 11 ürününde yüksek oranda tarım ilacı kalıntısı bulunduğunu belirtmişti. 12 eyaletten alınan örneklerde Pepsi ürünlerinde zararlı kalıntı miktarının 2003'te yapılan ölçümlere göre 30, Coca Cola ürünlerinde de 25 kat fazla olduğu özellikle vurgulanmıştı.

 

Satışı yasaklanabilir

 

Kararla ilgili bir açıklama yapan Hindistan'ın en büyük hukuk müşavirliği firması "Fox Mandal Little" avukatlarından Shreyas Patel, "Cola şirketleri karara uymazlarsa mahkeme satışları durdurabilir. Ama kimse 120 yıllık sırrını kolayca açıklamaz, hele Hindistan gibi bir ülkede. Hemen birisi çıkar, bunu kendisi üretir" dedi.

 

Mahkeme kararı, Hindistan Meclisi'nde de yankı buldu. Her partiden milletvekilleri Bilim ve Çevre Merkezi'nce hazırlanan raporun Pepsi ve Coca Cola'nın yasaklanması için yeterli kanıt sunduğunu savundu. Ana muhalefet partisi "Bharatiya Janata" milletvekili Vijay Kumar Malhotra, "Bu iki Amerikan şirketi milyonların hayatıyla oynuyor. Bu gibi uyarıları daha fazla göz ardı edemeyiz" diye konuştu.

Coca Cola'nın Hindistan'daki yetkilileri ise üretim sırasında tüketici güvenliğine en büyük önemin verildiğini savunarak uluslararası ve ulusal normlara uyulduğunu vurguladı. Hindistan'da yasal olarak sadece içme suyu için tarım ilacı standardı bulunuyor, meşrubatlar için böyle bir sınırlama yok.

 

 

8sutun

Share this post


Link to post
Share on other sites

boykotmallari.gif

 

 

insanlar ne kadar ilginç yahu..içinde ne olduğu belirsiz bir içeceği içiyorlar..inşaallah yasaklanır..bunun dışında zaten amerikan kapitalizminin kalesi durumunda olan bu kuruluşa verilen her para filistindeki,lübnandaki kardeşlerimize atılan bir füzedir,en azından biz buna ortak olmayalım

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...