Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
müznib

Erzurum Ve Necip Fâzıl

Recommended Posts

Erzurum ve Necip Fâzıl

Abdullah Aymaz

02 Ocak 2011, Pazar

----------------------------

 

Mehmet Garip Bey'in Necip Fazıl Kısakürek ve Erzurum için tespit ettiği bazı tevafuklar var:

 

Mühim bir doğum tarihi olan 1938'de açılan "İstiklâl Marşı" şiir yarışmasını Necip Fazıl birincilikle kazanmıştır. Sonradan onun bu şiiri, "Büyük Doğu Marşı" olarak "Çile" kitabına alınmıştır.

 

Büyük Doğu Marşı'nda geçen:

 

"Nur yolundan git, kılavuzun" mısraı ile,

 

"Altın nesli Fatih, Oğuz'un" mısralarında geçen "Nur yolu" ve "Altın Nesil" tevafuku var.

 

Necip Fazıl, 17 yaşında iken ilk defa Erzurum'a gelir ve askerliğini de 1922'de Erzurum'da yapar.

 

1963'te ilk defa Erzurum, Van, Salihli, İzmir'de "İman ve Aksiyon" konferanslarını verir. Erzurum'da verdiği İman ve Aksiyon Konferansı'nda, ileride zuhur edecek İslâm aksiyonunun kaynağı olarak gördüğü Erzurum Çıkışı'nı, Tortum Şelâlesi'ne benzetir. (Aşağıda anlatılacağı üzere İbrahim Kılıç hocamızın rüyası ile bir tevafuk var. A.A.)

 

1936'da Büyük Doğu Grubu'nun resim sergisinin açılışında yaptığı konuşmada Necip Fazıl, "Beklenen Sanatçı"yı anlatır. Daha sonraki hitabelerinde de Necip Fazıl "Beklenen Kahraman"dan söz eder.

 

Necip Fazıl bir konuşmasında da "Bugün Anadolu'da serseri mayın gibi dolaşan bir sermaye var; bir gün muktedir bir el çıkıp bu sermayeyi ülkemizin hizmetine sokacaktır." der...

 

Biz tarihî Kestanepazarı Camii bitişiğindeki İzmir İmam-Hatip ve İlahiyatta Talebe Yetiştirme Derneği'nin yurdunda kalırken câminin hatibi ve bizim de Kur'an ve tecvid hocamız Hâfız İbrahim Kılıç merhum da orada görevliydi. Takva ehli yaşlı bir zâttı. Yurda Kemeraltı'nın işlek yolundan değil de alternatif yan yollardan gelir ve devamlı değneğinin ucuna bakarak yürürdü. Çoğu zaman biz yanından geçtiğimiz halde fark etmez, hatta bazan verdiğimiz selamlardan bile haberi olmazdı. O sadece gözlerine hâkim olmaya dikkat ederdi.

 

Ara sıra bizlere konuşur, sohbet ederdi. 1965'in sonu veya 1966'nın başı idi. Arkadaşlara bir rüyasını anlattı: "Rüyamda Ege ovasını kupkuru bir çöl gibi gördüm. Çayın suyu kesilmişti... Bir müddet sonra çaydan güzel bir su akmaya başladı. Çevrede çobanlar vardı. Hayvanları çayın suyuna doğru yürümeye başladı. Fakat çobanlar engel oluyordu. 'Evladım, bırakın şu sudan içsin zavallılar!' dedim. 'Hocam henüz izin yok!' dediler. Biraz sonra çayın kenarlarından itibaren yavaş yavaş her taraf yeşermeye başladı. Bütün Ege yemyeşil olmuştu. Çobanlar da "İzin çıktı! İzin çıktı!' diye sevinçle bağırıyorlardı. 'Bu su nereden geliyor?' diye sordum. 'Erzurum'dan!' dediler."

 

Biz Erzurum'a ilk defa arkadaşımız İbrahim Bey'in asistanlık müracaatı için, 1973'ün kış mevsiminde gitmiştik. Orada çok muhterem insanlarla tanıştık. Güzel gayretler vardı. Daha sonra muhtelif zamanlarda ziyaretlerim oldu. Bu en son gidişimde, büyük bir gelişme ile karşılaştım. Eğitim hizmetleri yanında, Şifa Hastanesi gerçekten güzîde bir noktada... Merhum Râmiz hocanın câmiinde cuma namazı kılmanın hatırıma getirdiği tedâîler ise kaleme gelmez. Gerçekten maddî-mânevî çok güzel bir noktada gördüğüm Erzurum'dan ve değerli dadaşlarımızdan güzel ümitler ve heyecanlarla döndüm.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Bugün Anadolu'da serseri mayın gibi dolaşan bir sermaye var; bir gün muktedir bir el çıkıp bu sermayeyi ülkemizin hizmetine sokacaktır."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mübarek iyi güzel demişte Şifa Hastanesi nerden çıktı yahu. Neyse bu vesileyle şunu belirteyim, biz de ne zamandır Beylerbeyi kardeşimle görüşüp şu Erzurum'da ki gönüldaşlar buluşalım diyorduk. Olmaz mı ya hu? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

İman ve aksiyon'u ilk okuduğumda samimiyetinden zerre şüphe etmediğim üstadımın bu başşehir için sarfettiği latifkâr cümleler beni bir nebze ümitlendirmiş idi. Anlaşılan o ki erzurum (ve onun gibi birkaç il) için üstadın düşlediği cevher karşı cenah için ciddi bir tehlikenin tezahürü korkusuyla daha önceden hissedilmiş olmalı ki anladığımız kadarıyla (erzurumlu arkadaşlar kusura bakmasınlar)asimilasyona daha yoğun maruz bırakılmışlar. Ve yine kusura bakmasınlar malesef küfür ehlinin büyük bir özveriyle kendileri için hazırlamış oldukları tuzaklara düşmüşler.

 

Allah tez zamanda içinde bulundukları gafletten uyanmayı nasibetsin.

 

 

Mübarek iyi güzel demişte Şifa Hastanesi nerden çıktı yahu.

 

Heralde yeni açılan bölge araştırma hastanesini anlatmak istemiş :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Allah tez zamanda içinde bulundukları gafletten uyanmayı nasibetsin.

 

 

 

 

Heralde yeni açılan bölge araştırma hastanesini anlatmak istemiş :)

 

önceden Erzuruma'da gez mahallesinde özel şifa hastanesi vardı, şimdi de ılıca yolu üzerinde daha faklı kişilerin kurduğu Özel şifa hastanesi var.

 

bazı şehirlerle kıyasladığımda erzurumun daha müsbet olduğunu ve daha az yozlaştığını görüyorum..

 

Üstadın notlarından derlenen bir kitabında İstanbulu anımsadığı ve özlediği iki şehrin olduğu yazıyordu; Paris ve Erzurum :) bunu öğrenmek bir erzurumlu ve üstad hayranı olarak çok hoşuma gitmişti, tabi Erzurum O'nun döneminden maddi ve manevi olarak şuan çok faklı inşâallah özüne döner..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cihandar kardeşim onlar pek sever kendi propagandalarını yapmayı. remz kardeşiminde dediği gibi koca bölge eğitim hastahanesi hakkında tek kelam etmemişte şifa'ya atıfta bulunmayı ihmal etmemiş. Hayır bu yazının içinde ne diye şifa'ya selam çakma ihtiyacı duyarsın ki. Neyse yine de Allah razı olsun, hayati bir meseleye değinmiş. Bir araya gelsek tabi ki güzel olur gönüldaş, dur bakalım hayırlısı :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...