Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Beylerbeyi

Büyükdoğu Ve Necmettin Erbakan

Recommended Posts

Necmettin Erbakan

 

Necmettin Erbakan, çok partili hayatımızın gündemden hiç düşmeyen birkaç şahsiyetinden biri idi. 1969’da politikaya girdi. 42 yıl oldu, isminin geçmediği gün nadirdir. Süleyman Demirel ve Turgut Özal gibi mühendis-ekonomist tipi 3 önemli politikacımızdan biridir.

Türkiye Odalar Birliği başkanı olarak Ankara’da iken, genel başkan ve başbakan Demirel’e danışmadan, Ekim 1969 seçimlerinde Adalet Partisi’nden adaylığını koydu. AP genel idare kurulunca adaylığı veto edilince, seçime bağımsız girdi.

Konya 16 milletvekili çıkarıyordu. Adalet Partisi 1965’te kazandığı 11 milletvekili ile seçime girdi ve 9 milletvekili kazanarak çıktı. Erbakan, tam 2 milletvekillik oy alarak bağımsız seçildi. Ben de Adalet Partisi Konya milletvekili seçilmiştim. Prof. Dr. Erbakan’ın, o zamana kadar Türkiye Cumhuriyeti’nde telaffuz edilmemiş şeyler söylediği, her yere girip çıktığı, çok faal bir kampanya yürüttüğü haberlerini alıyorduk.

Erbakan’ın halkımıza söyledikleri, gerçekten yeni şeylerdi. Mütefekkir şair Necip Fâzıl Kısakürek’in haftalık Büyük Doğu dergisinde 2. sayfada İdeolocya Örgüsü başlıklı yazılarına inanmış, benimsemişti. Buna Millî Görüş diyor ve millet kelimesini ulus manasında değil, Osmanlı’nın kullandığı anlamda kullanıyordu. Erbakan olmasa idi, Kısakürek’in idealleri dergi sayfalarını aşamayacaktı diyebilirim.

1971 askerî darbesinde Erbakan, zarar görmemek için İsviçre’ye gitti. Dönüşüne askerî yönetim ses çıkarmadı. Yüzde 50 oy alan Adalet Partisi’nin oylarını azaltabileceği düşünülmüştü. Öyle de oldu. 1973 seçimlerinde Erbakan 50 milletvekili kazandı. Oğuzhan Asiltürk-Deniz Baykal mahrem müzakerelerinden anlaşma çıktı. CHP ile koalisyonda Erbakan, başbakan yardımcısı idi. Türk demokrasi tarihinde dönüm noktalarından biri olduğunu tarihçi sıfatımla yazmam gerekir. Şundan dolayı: Cumhuriyet rejiminde dini öne çıkaran bir parti, ilk defa iktidara geliyordu. Yol açılmıştı.

Sonradan Erbakan, Tansu Çiller’le kurduğu koalisyonda başbakan da oldu. Tahran’da Hâşim-i Rafsancânî ve Trablus’ta Kaddâfî ile mahrem görüşmeleri üzerine tepki oluştu. 28 Şubat yaşandı. Demirel’le Ecevit’in birlikte gayreti ile Meclis’in gene kapatılması gibi milletimizi küçük düşüren bir olay yaşanmadı. Erbakan, fikirlerinden zerre taviz vermeksizin, ancak çağdaş politikaya uyum sağlamakta epey de zorlanarak, 85 yaşında vefat etti. Allah rahmet eylesin. Cenazesi kalabalık olacaktır.

 

Yılmaz ÖZTUNA / Türkiye / 28 Şubat 2011

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoca'ya veda

 

Yenilmiş, haddi bildirilmiş bir ülkeydik. Zafer türkülerimiz bile ezikti. Sakarya-Dumlupınar'dan ibaret kalan bir iftihar tablosunu öpüp öpüp başımızın üstüne koyuyorduk. Son vatan parçasını bir şekilde düşman işgalinden kurtarmış olmayı öyle yüceltiyorduk ki, bunun ötesine geçmeyi rüyalarımızda bile göremiyorduk.

 

Rüyalarımız kâbustu. Kâbuslarımızda son vatan parçası da elden gidiyordu. Onun için "İslam Milleti"nden "Türk Milleti"ne geçişe ayak uyduramayan unsurların tepesine binmeyi ve Düvel-i Muazzama'nın dümen suyu dışına taşmamayı şiar edinmiştik.

 

Dahilde İslami hareketleri Batı namına ezmek yahut "Soğuk Savaş"ta Batı'nın menfaatleri doğrultusunda kullanmak, hariçte de Batı'nın siyasi hedefleri doğrultusunda hareket etmek en büyük "milli" vazifelerdi.

 

İsrail'le can-ciğer kuzu sarması olmamızı istediler, olduk. Kore'ye asker göndermemizi istediler, gönderdik. Mısır ve Suriye'ye tavır koymamızı istediler, koyduk. Cezayir'in bağımsızlığına karşı çıkmamızı istediler, çıktık. İngiltere yeşil ışık yakmasaydı belki Kıbrıs Türklerinin hürriyet mücadelesini desteklemeye de cesaret edemeyecektik.

 

Sömürgecilere, emperyalistlere, Siyonistlere diklenen bir Türkiye olacak şey değildi. Müslüman kimliğini öne çıkaran, İslam dünyasını yeniden birleştirmeye ve yükseltmeye çalışan bir Türkiye zaten hiç olacak şey değildi. Bunlar şöyle dursun, yerli sanayiden –hele yerli silah sanayiinden- dem vurmak bile ziyadesiyle ütopik bulunurdu.

 

Necip Fazıl "Büyük Doğu"dan, Sezai Karakoç "İslam Birliği"nden bahsedebilirdi; pek çok insan bu davaya gönül verebilirdi; ama siyasette yer yoktu bu davaya. Yer bulunsa bile o yer çok küçük ve silik kalırdı. Siyasete damgasını vuramazdı bu dava. Vurmasına izin verilmezdi. Rejim, statüko, uluslararası sistem muhakkak gereğini yapardı. Ne mümkündü onlarla baş etmek?

 

...Sonra Erbakan geldi. Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınıp, Rahman ve Rahîm Allah'ın adıyla, o büyük yürüyüşü başlattı. "Hohlaya hohlaya buz dağlarını eriterek" anti Kemalizm'i, anti Siyonizm'i, anti emperyalizmi, İslam Birliği ülküsünü siyasetin göbeğine taşıdı.

 

Bugün, "Milli Görüş" kökenli devlet adamlarının "demokratik açılım" hamlelerini ve sivil anayasa hazırlıklarını konuşuyoruz, Türkiye'nin İsrail'le karşıya gelişini konuşuyoruz, tarihi paylaştığımız kardeş ülkelerle yeniden bütünleşme yolunda aldığımız mesafeyi konuşuyoruz... Emperyalist tuzakları boşa çıkaracak bir yerli silah sanayiinin nihayet kurulmaya başladığını da konuşuyoruz... Bu noktaya, Necmeddin Erbakan'ın 1969'da Konya'da başlattığı yürüyüşle geldik. Yol boyunca çeşitli tartışmalar yaşandı, yürüyüş farklı kollara ayrıldı, kırgınlıklar-küskünlükler oldu, ama neticede yeni bir Türkiye ve yeni bir dünya hedefi baki kaldı. O hedefe doğru yürümeye devam ederken, Erbakan hocamızı daima şükran ve rahmetle anacağız.

 

Allah razı olsun. Allah rahmet eylesin. Nur içinde yatsın. Cennet diliyoruz hocamıza.

 

Hakan Albayrak / Yenişafak / 28 Şubat 2011

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...