Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
serdengectik

Ahlak Çöküntüsü

Recommended Posts

Günümüzde cemiyet büyük bir ahlak çöküntüsü yaşıyor.Bu hal bir salgın hastalık gibi bütün cemiyeti esir almış.Müslüman ailelerin çocukları bile islam ahlakından uzaklaşmış.Kızlar tesettürü terketmiş, erkek çocukları ise kız peşinde koşuyor.Gençler dertleşirken bile küfrediyorlar.Güya dini eğitim alan delikanlılar gün boyu sevgilileriyle mesajlaşıyorlar.Kısacası ahlaksızlık almış başını gidiyor.

 

Merak etmeyin bunlara örnek vererek gözünüzü yormayacağız.Bu yazımızda bu ahlak çöküntüsünün iki sebebi üzerinde duracağız.

 

Bu halin birinci sebebi televizyon denen fitne makinasıdır.Bu illet dizisiyle, filmiyle yukardaki halleri normalleştirmesinin yanısıra gençlerimizin kıymetli vaktini çalarak onların güzel bir islami eğitim almalarına engel olmuştur.Filmlere dalarak dinini öğrenmeye vakit bulamayan gençlerimizin dini hassasiyeti gelişmemiştir.Üstelik bu illet yüzünden din ilimlerini öğrenemeyen nesillerden islam alimleri yetişmemiş bunu fırsat bilen kafir medya da canlı yayınlarda islami değerleri tartışmak cesaretini bulmuştur.Bunun doğal bir sonucu olarak da gençlik sağlam bir itikad üzerinde duramamış, acaip acaip fikirlere meyletmiş, o programlarda şaklabanlık yapan herifleri din alimi sanmıştır.

 

Diğeri ise sekiz yıllık zorunlu eğitim sistemidir.Bu sistem yüzünden çocuklarımız 14- 15 yaşına kadar kızlı erkekli oturmuş üstüne üstlük güzel bir dini eğitim alma imkanı bulamış, o zamana kadar almaları gereken din ilmini alamamış, islama yabancılaşmıştır.Liseye geçtiklerinde, düz liseye gittiklerinde aynı hal devam etmiş, İmam hatip liselerine gittiklerindeyse de müfredat öğrencilerin hiç bir şey öğrenememesi için hazırlandığından ve en verimli çağlarını vatandaşlık, müzik, resim gibi luzumsuz derslerle heba ettiklerinden ayrıca hala televizyonun zehrini kurtulamaış olduklarından burada da birşey öğrenemiş, islam ahlakını alamamıştır..

 

 

Elbette bu durumun başka sebepleri de var.Müslüman ailelerin ihmalinden, futbola; mecliste oturma adabını bilmemelerinden, çok konuşmalarına kadar pek çok şey bu hâle sebep.Lakin şimdilik bu kadarla iktifa edeceğiz..

(serdengecti)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aynen arkadaşım toplumda ahlak denen bir değer yargısı kalmamış nerdeyse.Çok güzel bir konuya değinmişsin.Gençler karı kız peşinde koşar olmuş.Kızlar erkek;erkekler de kız peşinde.Ahlak,ibadet denen şeyler kalmamış onları bırak iman bile kalmamış ki.Allah lafını ettiğimizde dinci,aşırı dinci yahut cahil oluyoruz.Zina yapıyorlar diyorlar ki ihtiyaç ben de gülüyorum.İhtiyaç olsaydı eğer Kur'an-ı Kerim'de zina yapmayın der miydi ? Şüphesiz ki Allah kimseden boynunu aşacak şeyi istemez bundan sorumlu tutmaz.Zina haramdır yapmayacaksın yapıyorsan da sonuçlarına katlanacaksın ama sonra pişman olacağını--ateşler içinde yanarken--unutma.Lakin son pişmanlık fayda etmeyecektir.İşte böyle şeyleri düşünen kimsecikler kalmamış ki,bunlara uysunlar.Herkes dünyanın sapıkça realitesine kapılmış oysa gerçek realite dünya değildir.Gençlerimizin aklında saçma sapan teorik düşünceler.İslam en arka planlarda bazılarında da hiç yok.İnançsız insan tonla;sapmış insan kaç bin tonla olmuş.Yok ateizm yok marksizm yok bilmem ne izm.Ne lan bu ? Biz Müslüman ülkeyiz.Ne izm e ihtiyacımız yok.İllede izm istiyorsanız alın size İslamizm yetmez mi ? İşte ben böyle bir toplumda yaşamaktan utanç duyuyorum bu yüzden toplumla fazla vakit geçirmemeye çalışıyorum sonra da asosyal oluyoruz.Ahlaksızlar bir yanda yalancılar bir yanda kafirler bir yanda münafıklar bir yanda.Dört taraf değil 1000 tarafımız yanlış şeylerle dolu.Allah bu topluma bu ümmete bu insanlığa yardım etsin.Allah sonumuzu hayır eylesin İnşallah.

 

Selametle Kalın;

 

Saygılarımla...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
işte ben böyle bir toplumda yaşamaktan utanç duyuyorum bu yüzden toplumla fazla vakit geçirmemeye çalışıyorum sonra da asosyal oluyoruz.

 

ben de aynı dertten muzdaribim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ben de aynı dertten muzdaribim.

 

 

Boşver kardeş biz burda asosyal oluruz onlar da ahirette asosyal olurlar biz dalga geçeriz :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

O tahribi dışında kalarak eritemeyiz. Bizzat sahaya inmek gerektiği düşüncesindeyim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sahaya inmekten kasıt nedir bence bu husus izah edilmelidir?

 

Peygamber Efendimiz sav "fitne zamanında oturan ayakta durandan, yatan oturandan hayırlıdır" buyurmaktadır.

 

günümüzün türlü fitnelerine canlı şahit olduğumuz şu günlerde sahaya inmek çokta mantıklı görünmüyor. tabi burada sahaya inmekten kasıt başta da dediğim gibi izaha muhtaçtır. Ben tebliğ yapacağım diye meyhane meyhane gezmek son derece mantıksız ve yanlış. Önce kendimizi ateşten kurtaralım, sonra eşimizi çoluğumuzu çocuğumuzu, sonra yakınlarımızı sonra diğerlerini.

 

müslümanların itikatları ile oynandığı şu devirde Allah hepimizi muhafaza buyursun. kendimizi ve ailemizi ateşten koruyabiliyorsak elhamdülillah...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evet sayın tazir ağabeyim izaha muhtaç Zira bence bana göre baktığınız zaviye bir kamil mümine vazife bellenmiş olan emr-imaruf nehyi ani'l münkere ters. Şimdi buraya ayetleri getirmeyeyim ayet-hadisi karşı karşıya getirme densizliğinde bulunmak istemem.

 

Bizim dünyamız o kadar küçük ki ağabeyim anlatamam, sınıfta kendi olmadığı halde yoklamada varmış gibi imza attıran arkadaşla kavga ettim hak olduğunu söyledim. Ve toplumun benim gibi yoz kafalılardan ötürü bu halde olduğunu söyledi. Bense sadece aynı sınıfı paylaşmış olduğumdan ötürü utanç duyduğumu dile getirdim.

 

Dışarıda bir kesim var, onların hali bambaşka. Mahrem-namahrem; pardon o ne yea? Adam bir evde dahi serbestçe gerçekleştirilmeyecek halleri sokakta, cafede yapmaktan çekinmiyor. Biz oturduğumuz konumu değiştirmekte çözüm buluyoruz. Evli bayan, sırf eşi onu aldatıyor diye öğretmenler odasında bir başka hem de 2 evlad sahibi adama "kancayı takmaktan" ar etmiyor. Çünkü kendine güvenini geri kazanmak istiyor. Allah korkusu,inancı sorgulanacak insana ehli sünnet ve'l cemaat demenin gereksizliğini bilmem söylemeye lüzum var mı? Bir başka misal, komşusuna dahi kem gözle bakıyor, hatta şoklar içindeyiz "ensest" diye kelime var lügatta. Biz gerçekten küçük yaşayıp küçük düşünüyoruz tazir abi bunu fark ettim son zamanlarda. En azından kendi bulunduğum daireyi muhasebe ettiğimde öyle.

 

Bir genç hiç bir Allah korkusu duymadan zina etme rahatlığı içinde ise, ailesi kadar biz şuur sahibi insanların da hatası var. İçler acısı manzaralar çevremizi kuşatmış ben ise ahir zamandayım deyip kendimi sağlama alma derdinde olamam. Biz dindar kesim olarak tanışma döneminde birbirine mesaj atmayı kerih görürüz, millet bekaretin önemsizliğinden laf eder halde. Uçurumu görüyor musunuz?

 

Bizim İsmail Hoca vardı İsmail Ağa'dan. adam eğlence yerlerinden dayak yiyerek atılırdı. En azından mahşerde Allah'a elimden geleni yaptım diyecek .Ya biz?

 

KYK'da sorumlu bir ablamız var akşam oda arkadaşı gelmiyor yurda, gece yarısı edilen telefon ve ağlamaklı ses. Anladığımız netice. Meğer erkek arkadaşında kalmış.

 

İnsanlar gürül gürül cehennem narına akıyor, ne ehli sünnet ne de şia kavgaları, hele vahdet-i vücud meseleleri..Bunlar bizi abad etmez. Ben önemsiz demek istemiyorum kesinlikle. Ama meselelerin çapına bakın bir de bizim meşgalelerimize.

 

Allah sonumuzu hayr etsin. bİr takım fedekarlıklar gerekiyor ama bunu belli bir cemaatin yaptığı gibi şer'i kuralları ihlal ederek değil.

 

Bu hususlarda son zamanlarda dertli idim. Fazla uzattım kusura bakmasın kimse. Ama bu düşüncedeyim.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

dediklerinizde haklılık payı var muhakkak, özellikle "emri bil maruf nehyi anil münker" noktasında. bu hepimizin üzerine düşen vazife. ancak "emri bil maruf nehyi anil münker" sadece yoldan iyice çıkmış, şirazesini kaybetmiş, Allah muhafaza bataklığa saplanmış kişilere mi yapılmalı? elbette hayır. ahlaki olarak çöküntü içerisinde olduğumuz şu zamanda,bize yakın kişilerin bu tür yollara sapmamaları için çalışılmalı. insanları kaybetmeden kazanmalı. kaybedildikten sonra bir insanı kazanmak bizim açımızdan çok zor ancak bir mürşidi kamil bu durumu düzeltebilir.

 

bu bir nasip meselesi. çevremizdeki bu kadar olumsuzluğu görüp bu nimetin şükrünü eda edebiliyor muyuz? şükür elde olan nimetin garantisidir. "nimete şükür o nimetin zevaline emandır" buyurmakta peygamber efendimiz sav. nasip meselesi dedim, Cenabı Hakkın takdiri, Ebu Talip örneği bu hususu açıklar mahiyette.

 

şu sözünüze katılmıyorum, itikat olmazsa hiçbirşey olmaz. bir insanın itikadı bozuksa, imanı tehlikededir. imanı tehlikedeyse son nefesi tehlikededir. son nefes tehlikeli olunca ahiret tehlikeye girmekte ve Allah korusun ebedi cehennem hayatı gibi bir netice olmakta. ancak son nefes imanlı verilir de günahlar olsa bile cehennemin üst katı Müslümanlar içindir ve burada malumunuz günahının bedelini ödeyenler cennete dahil olacaklardır. Bu konuda anlatılan Peygamber efendimizin sav bu kat tamamen boşalana kadar cehennemden Müslümanları cennete götürmesi ve en son cehennem görevlisi Malik'in "Ya rasulallah sav. artık bu kat tamamen boşaldı, gelmenize gerek kalmadı" hitabına kadar Kainatın Efendisinin sav ümmetini bırakmaması.

 

Allahu Teala bütün Müslümanları her türlü kötülükten muhafaza buyursun, akıbetlerini hayr eylesin inşallah...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...