Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Kalemdar

Libya' Da Gündem

Recommended Posts

Libya'ya yönelik uluslararası askerî harekât ikinci gününe girdi. Operasyona katılan ülkelerin sayısı artarken, 1 milyon insana silah dağıttığını açıklayan Kaddafi, geri adım atmamakta direniyor. "Ülkemizi size bırakmayacağız." sözleriyle Amerika, İngiltere ve Fransa'ya meydan okuyor. ABD ise dün beklenmedik bir çıkış yaptı. Genelkurmay Başkanı Mark Mullen, "Hedefte Kaddafi yok. Operasyon bittiğinde Libya lideri olarak kalabilir." dedi.

 

 

Amerika, İngiltere ve Fransa'nın başını çektiği koalisyon güçlerinin Libya'ya yönelik önceki gün başlattığı askerî operasyona dün de devam edildi. İlk gün denizaltılar ile Libya füze savunma sistemini vuran ABD, dün de savaş uçaklarıyla Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı kara birlikleri ve hava savunma sistemlerini hedef aldı. İngiliz savaş uçaklarının da yer aldığı saldırıda vurulan 22 hedeften 20'sinde ağır hasar meydana geldi. Kaddafi'ye bağlı birlikler ise muhaliflerin elinde bulunan Misrata'ya girdi. Şehirde çatışmalar devam ediyor. Kaddafi, bir milyon insana silah dağıttığını açıklarken, koalisyon güçlerine de ''Ülkemizi size bırakmayacağız." diyerek meydan okudu.

 

Operasyona katılan ülkelerin sayısı da artıyor. Belçika'nın savaş uçaklarını bölgeye göndereceğini açıklamasının ardından, Katar jetlerinin Libya etrafında planlanan yerleri aldığı duyuruldu. Amerika'nın 'Haçlı saldırısı' imajını önlemek için daha fazla Arap ülkesini operasyona dahil etmeyi amaçladığı yorumları yapılıyor. Bir Amerikan televizyonuna konuşan ABD Genelkurmay Başkanı Mark Mullen'in açıklamaları ise sürpriz mesajlar içerdi. Operasyonun 'belirsiz' olduğunu ve hedefte Kaddafi'nin devrilmesinin bulunmadığını belirten Mullen, müdahalenin Kaddafi'nin konumunu devam ettirdiği bir durumda sona erebileceğini söyledi.

 

 

 

ABD kuvvetlerinin önceki gece Libya füze savunma sistemini vurmasının ardından dün sabah erken saatlerde düzenlenen hava saldırılarının ardından Libya'da uçuşa yasak bölge oluşturuldu. Günün ilk ışıklarıyla sona eren saldırıda Amerikan B-2 uçakları ülkede önemli bir üsse 40 bomba attı; operasyona 3 hayalet uçak da destek verdi. Öğle saatlerinde Fransa'dan operasyonun devam ettiğine dair bir açıklama geldi. İngiliz ve ABD savaş uçaklarının katıldığı saldırıda Libya hava savunma sistemlerinin bulunduğu 22 hedeften 20'sinin vurulduğu açıklandı. Harekâtın komuta edildiği Almanya'nın Stuttgart kentindeki ABD'nin Afrika Komutanlığı, Trablus, Misurata ve Sirte yakınında hedef alınan kilit önemdeki hava savunma sistemlerinde 'orta derecede hasar' meydana getirildiğini açıkladı. ABD Genelkurmay Başkanı Michael Mullen, operasyondan sonra yaptığı açıklamada, hava saldırılarının ilk safhasının "başarılı" olduğunu ve uçuşa yasak bölge oluşturulmasına imkân sağladığını belirtti.

 

Koalisyon güçlerinin saldırılarına rağmen televizyonda halkın karşısına çıkan Libya lideri Muammer Kaddafi, Batılılara meydan okuyarak, sonuna kadar savaşacakları mesajını verdi. Libya yönetimi, Kaddafi'nin konuşmasının ardından 1 milyondan fazla kişiye silah dağıtılacağını, dağıtımın başladığını açıkladı. Trablus, kaçak göçmen konusunda Avrupa ile işbirliğini kestiğini açıkladı. Koalisyon güçlerinin önceki gün düzenlediği saldırının bilançosu dün ortaya çıktı. Libyalı yetkililer saldırıda 64 sivilin hayatını kaybettiğini duyururken Trablus'un 170 kilometre güneybatısında Vatya askerî üssündeki uçaksavarların, "koalisyon güçlerinin saldırısında zarar gördüğü" bildirildi. Fransız Haber Ajansı AFP, iki muhabirinin Libya'nın Tobruk kentinde kayıp olduğu duyurdu. El Cezire Televizyonu, dört çalışanının Trablus'ta gözaltına alındığını bildirdi. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı da insanî yardım amacıyla Bingazi'de bulunan ekiplerinin, bu ülkeye yönelik operasyonlarda bombardımana maruz kaldığını açıkladı.

 

Dışişleri konutunda libya zirvesi

 

Libya'da yaşananları dikkatle takip eden Ankara'da alınacak önlemler konusunda Genelkurmay İkinci Başkanı Aslan Güner ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Konutu'nda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Bu arada Libya'daki diplomatik temsilcilerini geri çağıran ABD, İnglitere ve İtalya'yı ülkede Türkiye temsil edecek.

 

 

 

'Siviller korunmalı' Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alexandır Lukashevich, Libya'daki hava saldırısını eleştirirken, uçakların başkent Trablus'ta ve 3 farklı bölgede askerî olmayan hedefleri vurduğunu söyledi. Bunun sonucunda 48 sivilin öldüğünü, 150 sivilin de yaralandığını belirten Rus sözcü, bir sağlık merkezinin ise kısmen yok edildiğini kaydetti. Moskova, harekâta en başından beri soğuk bakıyor. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ise sivil ölümlere yol açtığından dolayı saldırıları eleştirdi. Arap Birliği'nin Libya hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesine verdiği destek, Batı ülkelerinin Libya'ya karşı harekete geçme yönündeki isteksizliklerini kırmıştı. Musa, saldırıların Arap Birliği'nin destek verdiğinin ötesine geçtiğini ifade etti. Amr Musa, "Yaşananlar uçuşa yasak bölge amaçlarından farklı. Bizim isteğimiz sivillerin korunması, bombalanması değil." dedi

 

 

 

 

Kaddafi tankları Misrata'da Koalisyon güçleri operasyonun ikinci gününde Libya ordusunun savunma sistemine yönelik saldırılarına devam ederken, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı birlikler tanklar eşliğinde muhaliflerin elinde bulunan Misrata kentinin merkezine ulaştı. ABD Başkanı Barack Obama'nın üç gün önce Kaddafi'nin çekilmesi konusunda uyardığı kente önceki gün yapılan saldırılara rağmen Kaddafi birlikleri ilerlemeye devam ederek muhalifler ile çatışmaya girdi. Muhalifler şehirde 'sayılmayacak kadar çok sivil'in hayatını kaybettiğini; Kaddafi'nin oğlu Hamis komutasındaki birliklerin, yollarına çıkan her şeyi yok ettiğini duyurdu. Ülkenin batısında muhaliflerin elindeki son şehir olan Misrata'da Kaddafi'ye bağlı keskin nişancıların evlerin tepelerinden halka ateş ettiği de gelen bilgiler arasında. Bu arada Trablus Limanı'nda bulunan bir İtalyan ticarî gemisinin mürettabatı Libya yetkilileri tarafından gözaltına alındı.

 

Kaynak: Zaman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Şu son ayaklanmalardan itibaren Kaddafi'nin ettiği tek bir doğru laf var: Bunlar haçlı seferleridir. Sonuna kadar katılıyor ve ikiyüzlü kafir batıyı Allah'a şikayet ediyorum. Demokrasi balonları ve plastik özgürlükleriyle caka satmaktan geri durmayan batı, 1.3 trilyon m3 doğalgaz ve Dünya petrolünün yüzde 2'si söz konusu olunca, çağın kapitalist, emperyalist mesajını ortadoğu'nun terörist, müslüman, siyah, bedevi, diktayı seven halkına anlatmak için kıt'alar aşıp, yollar yapıyor.

 

Dün savaş görüntülerini görünce bir kez daha irkildim. Ne oluyor bu sözde Müslüman ülkelere, neden hep savaşlar bizim topraklarımız da? Neden bizim topraklarımıza girmek bu kadar kolay? BM kim? NATO kimin oyuncağı? Biz neden birlik olamıyoruz? Neden islam ümmeti olarak ortak bir dilimiz yok? Her sene kurultayımız oluyor 6 milyon insanla kutlu şehir Mekke'de. Niye orada hislerden öte, diller de konuşmuyor? Hangi dinin mensupları inançlarını madde çapınca bu derece kenetleyebilecek bir ortama sahipler? Ve nihayet can alıcı soru geldi; Neden bizim tabi olduğumuz bir başımız yok? Nerede İslam Halifesi?

 

Nedendir bilmem birden aklıma şu mısralar düştü:

 

Ah, küçük hokkabazlık, sefil aynalı dolap;

Bir şapka, bir eldiven, bir maymun ve inkılap.

 

Sonra boğazım düğümlendi, lanet bile okuyamadım. Bizi başsız bırakan her kimse, ebedi alemde rahat bulmasın, yerinde ters dönsün, her çeşit hayvanat onu soksun, en şirret zebaniler onu bulsun, en çekilmez işkenceler ona kardeş olsun istedim. Ve duam...

 

Allah'ım sen ümmet olma iddiasında ki bu fakir kullarına yardım et, bize doğru olanı göster, kalbimizden Kuran-ı, hayatımızdan sünneti eksik etme YARAB! Bizim için hayırlı olan neyse onu nasip et. Ve ALLAH'ım sen bu millete yüzyıllar boyu taşımış olduğu islam sancağını tekrar taşımayı nasip eyle, bizi de o ordulara asker et. AMİN.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaddafi denen satılmış köpek adam olup da koltuğu düzgün birine devretme erdemini gösterseydi bunlar yaşanmazdı. Tek kelimeyle gelin bana saldırın dedi adam. Tabi bu durum fırsatçı Avrupayı haklı çıkarmaz lakin yine olacak olan halka oluyor maalesef. Allah bütün müslüman kardeşlerimizi muhafaza buyursun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allah tüm ümmetin yardımcısı olsun ne diyelim ? Ve Allah masum şehitlerimize rahmet eylesin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Başbakan Tayyip Erdoğan, Batı ülkelerini, doğu ve güney ülkelerine bakarken vicdan muhasebesi yapmaya davet etti. "Daha eşit bir dünya için eşitlik komisyonlarının rolü" temalı toplantıda konuşan Erdoğan, son yaşananların Türkiye'nin haklı olduğunu gösterdiğini ifade ederek, dünyaya şöyle seslendi: "Batılı dostlarımıza artık doğu ve güneye baktıklarında aç ve açık çocukları, acı çeken anneleri, şiddet gören kadınları, yoksulluğu görmelerini tavsiye ediyorum. Buralara baktıklarında sadece petrol, sadece yer altı zenginlikleri görenlerin artık biraz da vicdan gözlüğüyle bakmalarını diliyorum. Bizler NATO ve Arap Ligi ile müşterek bir hareketin yürütülmesini; Irak'ta yaşananların burada yaşanmamasını istiyoruz."

 

Başbakan Tayyip Erdoğan, Batı ülkelerini, doğu ve güney ülkelerine bakarken vicdan muhasebesi yapmaya davet etti. "Daha eşit bir dünya için eşitlik komisyonlarının rolü" temalı toplantıda konuşan Erdoğan, son yaşananların Türkiye'nin haklı olduğunu gösterdiğini ifade ederek, dünyaya şöyle seslendi: "Batılı dostlarımıza artık doğu ve güneye baktıklarında aç ve açık çocukları, acı çeken anneleri, şiddet gören kadınları, yoksulluğu görmelerini tavsiye ediyorum. Buralara baktıklarında sadece petrol, sadece yer altı zenginlikleri görenlerin artık biraz da vicdan gözlüğüyle bakmalarını diliyorum. Bizler NATO ve Arap Ligi ile müşterek bir hareketin yürütülmesini; Irak'ta yaşananların burada yaşanmamasını istiyoruz." Erdoğan, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ile BM Kalkınma Programı'nın ortaklığında düzenlenen, "Daha Eşit Bir Dünya İçin Eşitlik Komisyonlarının Rolü" temalı Uluslararası Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Buluşması'nda özetle şunları dile getirdi:

 

HAÇLI SEFERİ GİBİ MÜNASEBETSİZ TANIMLAMALAR YAPIYORLAR:

 

"Birileri, bizim tüm uyarılarımıza rağmen, bugün de Libya'ya yönelik operasyonda zihinleri karıştırıyor ve maalesef bakıyorsunuz Haçlı Seferleri gibi son derece münasebetsiz tanımlamalar yapıyor, zihinlerde soru işaretleri oluşturuyor. Ne acıdır ki Berlin Duvarı'nın yıkılması, 'tarihin sonu' tezine delil olarak sunulurken, farklı coğrafyalarda, farklı ülkelerde inşa edilen daha büyük duvarlar dikkatlerden kaçtı ya da kaçırıldı."

 

BATI'DA MARKETLERDE SEPETİNİ TIKA BASA DOLDURANLAR VARKEN DOĞU'DA KUYU SUYUNU ÇORBA NİYETİNE ÇOCUKLARINA SUNANLAR VAR:

 

"Demokrasi, insan hakları, eşitlik, hukuk, en önemlisi de refah yeryüzüne eşit ve adil şekilde dağılmadı. Sermaye küreselleşirken, haklar küreselleşmedi. Bir tezatlar çağını yaşıyoruz aslında. Her anlamda uçlara şahit oluyoruz. Batı'da, evi, birkaç arabası, sosyal güvencesi, yüksek maaşı olan, her hafta sonu hipermarketlerden sepetlerini tıka basa dolduran bir tüketici profili varken, Doğu'da, insanların kuyudan su çekip, sıcak suyu çorba niyetine çocuklarına sundukları bir yoksulluk manzarası var."

 

FİLİSTİN'İN, MISIR'IN, LİBYA'NIN KADINLARI DA DİĞER BÜTÜN KADINLAR GİBİ KADINDIR:

 

"Şu anda bölgede her türlü Tunus, Mısır, Bahreyn, Libya kaynarken, bir taraftan da İsrail tekrar Filistin, Gazze'yi vurmaya başlamıştır ve kadınlar, çocuklar, insanlar orada ölüyor. Belli bir coğrafya için, belli ülkeler için, demokrasiyi doğuştan kazanılmış bir hak olarak görmek, bunun karşısında belli ülke ve bölgeler için demokrasiyi erken görmek, apaçık bir ayrımcılıktır. Bu çarpıklık, bu tezat, farklı dünyalar arasındaki bu uçurum, hiç şüphesiz en fazla kadınları etkiliyor. Dünyanın her yerinde kadınlar, savaşın, terörün, törenin, istismarın, tacizlerin, şiddetin doğrudan mağduru oluyorlar. Çocukları kucaklarında katledilen, bebekleri mama bulamayan, eşlerini gözlerinin önünde kaybeden kadınlar, sadece biricik varlıklarını değil, aynı zamanda geleceklerini kaybediyorlar. Şunun herkes farkına varmalıdır: Filistin'in, Mısır'ın, Tunus'un, Bahreyn, Yemen, Libya'nın kadınları da diğer tüm kadınlar gibi kadındır, diğer tüm insanlar gibi insandır.''

 

REKLAM PİYASASINDA KADIN İSTİSMAR EDİLİYOR:

 

"Özellikle reklam piyasasında kadının istismarı, dünyada çok büyük önem taşımaktadır. Bu, istismardan öte bir olaydır. Bu, kadının tacizidir. Kadın taciz edilmektedir ve bununla rant elde etme mücadelesini veren bir emperyalist zihniyet, bir faşist zihniyet vardır. Buna karşı kimsenin direndiğini görmüyoruz. Belediye başkanlığımda İstanbul'da bir reklamı, otobüs duraklarına astırmadım diye medya bana saldırdı ama ben taviz vermedim, çünkü kadına saygım var."

 

Uluslararası toplantıya yoğun katılım

 

Buluşmaya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Kadın ve Aileden Sorumlu Bakan Selma Aliye Kavaf, Uluslararası Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Buluşması, BM Kadın Ajansı Başkanı Michelle Bachelet, Fırsat Eşitliğinden Sorumlu İtalyan Bakan Maria Rosaria Carfagna, Arap Birliği temsilcisi Muhammed El Fatah Naciri, Kanada, Avusturya, Güney Afrika, Bosna-Hersek, Almanya gibi dünyadaki farklı parlamentoların kadın erkek fırsat eşitliği komisyonlarının başkanları, Birleşmiş Milletler'in farklı kuruluşları, Avrupa Parlamentosu, Uluslararası Parlamenterler Birliği, Uluslararası Arap Parlamenterler Birliği dahil uluslararası toplumun diğer temsilcileri katıldı.

Cinsiyet eşitliği, ölüm kalım mücadelesidir

 

Toplantıda, Başbakan'ın eşi Emine Erdoğan da bir konuşma yaptı. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda verilen mücadeleyi, bir hak mücadelesinden öte 'bir ölüm-kalım mücadelesi' olarak niteleyen Emine Hanım, "Cinsiyet eşitliği mücadelesi apaçık bir insanlık mücadelesi, insan hakkı, yaşam hakkı mücadelesidir. Cinsiyet eşitliği mücadelesi eğitimsizliğe, yoksulluğa, baskı ve şiddete, taciz ve tecavüzlere karşı yürütülen son derece haklı bir mücadeledir.'' şeklinde konuştu. Emine Erdoğan, TBMM'de Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun kurulmasının umut verici olduğunu belirterek, aradan geçen iki yılda yapılan çalışmalara bakıldığında komisyonun kurulma kararının ne kadar isabetli olduğunun görüldüğünü ifade etti. Eşi Başbakan Tayyip Erdoğan gibi dünyadaki eşitsizliklere dikkat çeken Emine Hanım, şunları söyledi: "Her gün, her saat, her an dünyanın bir köşesinde bir kadının, bir çocuğun, bir insanın hiçbir günahı, kabahati, diğerlerinden bir eksiği olmadığı halde acı çektiğini, hatta katledildiğini aklımızdan çıkarmamak zorundayız. Esasen toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda verdiğimiz mücadele, bir hak mücadelesinden öte -altını çizerek ifade ediyorum- bir ölüm kalım mücadelesidir.''

 

Zaman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Libya lideri Muammer Kaddafi karşıtı birlikler, koalisyon güçlerinin askerî operasyonuyla ağır darbe alan Kaddafi birliklerinin geri çekilmesi üzerine petrol kaynaklarının bulunduğu stratejik bölgeleri ele geçirdi. Muhaliflerin Kaddafi'nin doğum yeri olan Sirte'ye doğru harekete geçeceği bildiriliyor. Ülkede insanî felaketi önlemek için harekete geçen Türkiye ise Libya'ya tıbbî malzeme gönderiyor.

 

Hava ve deniz operasyonları ile ağır kayıplar veren Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı birlikler ülkenin batısına doğru geri çekilmeye devam ediyor. Kaddafi'nin kontrolündeki Ecdebiye şehrinin önceki gün muhaliflerin kontrolüne geçmesinin ardından, dün de petrol rafinerilerinin bulunduğu birçok yerleşim merkezi Kaddafi karşıtı birliklerin eline geçti. Dün erken saatlerde Brega ve Ukeyla şehrine ulaşan muhalifler, Ras Lanuf'ta da kontrolü sağladıktan sonra Bin Cevad'a ilerliyor. Muhaliflerin hiçbir direnişle karşılaşmadan girdikleri Ras Lanuf şehrinin batısı Kaddafi güçleri ile muhalif birlikler arasındaki yeni cephe sınırı oldu.

 

 

Muhalifler yaptıkları açıklamada Kaddafi'nin doğum yeri olması sebebiyle Libya'nın ikinci başkenti olarak bilinen Sirte'ye doğru harekete geçeceklerini açıkladı. Stratejik öneme sahip birçok petrol limanında kontrolü ele geçiren muhalif temsilcileri "Bu ilerlemeyi NATO olmadan sağlayamazdık." diye konuştu. Liman şehirlerinin muhaliflerin eline geçmesini önleyemeyen Kaddafi, abluka altında tuttuğu Misrata kentini vurmaya devam ediyor. Önceki gün yapılan saldırıda 3 kişinin öldüğü bildirildi. Kaddafi'yi hava saldırıları ile köşeye sıkıştıran operasyonların başını çeken İngiltere ve ABD'den Libya'daki durum ile ilgili önemli açıklamalar geldi. İngiliz Savunma Bakanı Liam Fox, operasyonun hedefinin Kaddafi'yi devirmek olmadığını belirterek, "Kaddafi'nin gitmesi arzuladığımız bir şey; fakat Birleşmiş Milletler kararının bir parçası değil." şeklinde konuştu. Fox, İngiliz basınında yer alan Londra yönetiminin Libyalı muhaliflere silah temin ettiğine dair haberleri de yalanlayarak, muhaliflere silah yardımı yapmayacaklarını söyledi.

 

İNSANİ YARDIM İÇİN TÜRKİYE DEVREDE

 

ABD Savunma Bakanı Robert Gates ise Libya liderine yönelik dikkat çekici bir suçlamayı gündeme getirdi. "Kaddafi'ye bağlı güçler öldürdükleri kişilerin cesetlerini, koalisyon güçlerinin vurduğu hedeflere yerleştiriyor ve sonra koalisyon güçlerinin sivilleri vurduğunu söylüyor." şeklinde konuşan ABD'li bakan, bu konuya ilişkin olarak ellerinde birçok istihbarat raporu bulunduğunu da savundu. Gates, sivil kayıpları konusunda en üst düzeyde tedbir aldıklarını da kaydetti. Libya'ya askerî harekâta destek veren İtalya'nın Libya'daki durum ile ilgili bir plan açıklayacağı bildirildi. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, salı günü yapılacak Libya zirvesinde gündeme getirmeye hazırlandıkları planın, ateşkesin sağlanması, Libya muhalefeti ile diyalog başlatılması, insani yardım için koridor kurulması ve Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ülke dışına sürülmesini içerdiğini söyledi. Plan için Almanya'yı ikna etmeye çalıştıklarını söyleyen Frattini, Berlin'den destek gelmesi durumunda Londra zirvesinde planı katılımcılara teklif edeceklerini belirtti. Sunday La Republica gazetesine demeç veren Frattini, yardım koridoru için Türk hükümetiyle çalışılmaya başlandığını ifade etti. Libya'da yaşayan vatandaşlarını başarılı bir şekilde tahliye eden Türkiye, Libya stratejisinin ikinci ayağını oluşturan insani yardım için de kolları sıvadı. Libya'ya tıbbi malzeme götürecek, 15 sağlık personeli ve güvenliği sağlamak için 10'u Özel Harekât polisi 20 emniyet görevlisinin bulunduğu feribot dün Çeşme Limanı'ndan hareket etti. Libya'nın Misrata Limanı'na gidecek olan ve 3 ambulansın bulunduğu Ankara Feribotu'na, acil ihtiyaca cevap verecek çok miktarda tıbbî malzeme yüklendi. Yetkililerden yapılan açıklamada Libya'da tedavisi mümkün olmayan yaralıların da feribotla Türkiye'ye getirileceği ifade edildi. Yolculuğun 55 saat sürmesi bekleniyor. Bu arada İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Libya'da tedavileri yapılamayan 13 ağır yaralının İstanbul'a getirileceğini bildirdi.

 

Zaman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Komuta resmen NATO'da

 

NATO, ABD öncülüğündeki koalisyon kuvvetlerinin Libya'ya yönelik operasyonunun komutasını resmen devraldı.

 

NATO, Libya'daki askeri operasyonu tüm unsurlarıyla devraldı. NATO'dan yapılan açıklamada, Libya operasyonunun bu sabah TSİ 08.00'de tamamen NATO komutasına geçtiği belirtildi.

 

Libya'daki "Birleşik Koruyucu Operasyon" kapsamında NATO, silah ambargosunu, uçuşa yasak bölge uygulamasını ve sivillerin korunmasını sağlıyor.

 

Askeri operasyon başlatan uluslararası koalisyon, NATO büyükelçilerini buluşturan Kuzey Atlantik Konseyi'nin pazar günü aldığı Libya operasyonunu üstlenme kararının ardından askeri unsurlarını NATO'ya devretmeye başlamıştı. Zaman

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Libya'da mültecilerin yardım çığlığı

 

Dünya, Libya'da 15 Şubat'tan bu yana Kaddafi ile muhalifler arasında devam eden çatışmalara odaklanmış durumda. Uluslararası medya, objektiflerini sürekli el değiştiren kritik petrol kasabalarındaki cephe hattına çevirmiş, savaşın seyrini duyuruyor abonelerine. Libya'daki çatışma ortamından kaçarak mülteci ve göçmen kamplarına sığınan binlerce insanın hayatta kalma mücadelesi ise gereken ilgiyi görmüyor. Bingazi ile Tunus-Libya sınırındaki Ras Cedir bölgesinde bulunan kamplarda binlerce kişi haftalardır zor şartlarda yaşıyor. Çoğunluğu Somali, Sudan ve Bangladeşlilerden oluşan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu kamplarda adeta insanlık dramı var.

 

Birleşmiş Milletler ve sivil toplum kuruluşlarının yardımına rağmen, gıda, su, temizlik ve sağlık konularında sıkıntılar yaşanıyor. Hijyen sorunu sebebiyle salgın hastalıkların da baş gösterdiği kamplarda en çok mağdur olan kesim ise yaşlılar ve çocuklar. Bingazi'deki kampı gezerken yanımıza sokulan bir baba, elindeki 3 aylık bebeğinin cansız bedenini göstererek, masum yavrucağın bakımsızlıktan az önce öldüğünü söylüyor. Daha adı bile konmamış bu isimsiz bebe gibi birçok çocuğun kamplarda hayata gözlerini yumduğunu öğreniyoruz. Uluslararası göçmen örgütü ise bu tür acıların bir daha yaşanmaması adına Libya'dan kaçan 75 bin kişi için 160 milyon dolarlık acil yardım çağrısında bulundu. Bir cezaevi misali yüksek duvarlarla çevrili ve geniş güvenlik önlemleri altında korunan Bingazi'deki mülteciler kendilerine ayrılan alanlarda ülkelerine gidecekleri günü bekliyor. Mikrofon uzattığımız Uzakdoğulu bazı mülteciler, "Günlerdir burada bekliyoruz, aç kalıyoruz, yatacak yerleri bulmakta zorluk çekiyoruz, bize yardım edin." diyerek sessizce imdat çığlığı atıyor. Zaten çoğu, inşaatlarda düşük ücretle çalışan mülteci kampı sakinleri, uzun süredir işsiz kalınca ellerindeki parayı da tüketmiş. Bu yüzden kampların içinde bazı mülteciler, geçimini sağlamak için bazı özel eşyalarını kurdukları pazaryerlerinde satmaya çalışıyor. Çocuklar ülkede olan bitenden habersiz oyunlar oynarken bir yandan onlara göz kulak olmaya çalışıyor bir yandan da çadırlarının düzeniyle ilgileniyor. Su kıtlığı sebebiyle temizlik işleri onlar için tam bir çile. Savaş uzadıkça mültecilerin yaşam şartları daha da zorlaşacağa benziyor. Buradaki insanların tek bir arzusu var: Savaşın bir an önce sona ermesi.

 

Zaman

Share this post


Link to post
Share on other sites

ABD, Savaş Uçaklarını ve Füzelerini Geri Çekti

 

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) yapılan açıklamada, Pazar günü ve dün ABD uçaklarının sadece iki hava saldırısı yaptığı, aynı süre zarfında, ABD güçlerinin hiç Tomahawk füzesi saldırısında bulunmadığı belirtildi.

 

Operasyonun komutasının NATO'nun devraldığı hatırlatılan açıklamada, ABD'nin artık operasyona sadece bilgi sağlama, keşif, gözetim amaçlı, havada yakıt ikmali yapacak ve düşmanın radar ve telsiz iletişimini engelleyecek uçaklarla katılacağı kaydedildi. Açıklamada ayrıca, NATO'dan istek geldiği takdirde, ABD ordusunun yine hava saldırılarında bulunabileceği ifade edildi.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaddafi barış için yol haritasını kabul etti

 

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, ülkesindeki çatışmalara son vermek için Afrika Birliği'nin sunduğu yol haritasını kabul ettiğini söyledi.

 

Afrika Birliği ülkelerinden Güney Afrika, Uganda, Moritanya, Kongo ve Mali'nin liderlerinin, Libya'daki şiddetin sona ermesine yardımcı olmak için oluşturduğu heyete başkanlık eden Zuma, Trablus'ta saatler süren görüşmelerin ardından açıklamada bulundu.

 

Zuma, ''Kardeş liderle (Kaddafi) görüşmelerimizi tamamladık. Kardeş liderin heyeti, sunduğumuz yol haritasını kabul etti. Ateşkese bir şans vermemiz gerekiyor'' dedi.

 

Jacob Zuma, Afrika heyetinin, Kaddafi muhalifleriyle görüşmek için Bingazi'ye gideceğini kaydetti. Afrika Birliği'nin yol haritası, acil ateşkes, insani yardım için kanalların açılması ve muhalifler ile hükümet arasında görüşmeler yapılmasını öngörüyor.

 

Zaman

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...