Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Eşref Bey

Namaza Hayır

Recommended Posts

Zeki Alasya 30, İstanbul Film Festivali'nin açılışında konuşmuş. Bazılarına göre Türk Sineması'nın büyük oyuncularından olan fakat bize göre sanat ölçüleri içinde bir cüceden öteye gidemeyen Alasyane demiş bakın! "Emek Sinemasının sahnesinde Namaz Kılınacaksa Hiç Açılmasın Daha iyi". Şimdi bunu bir insan nasıl ve ne için söyler anlamak mümkün değil. Zaten ülkemizde kurulduğundan bu yana belli bir kesim tarafından teşekkül edilmiş olan sinema ve tiyatrolar ne zaman namaz kılınmış ki şimdi kılınsın.

 

Ayrıca orda namaz kılmaya ne hacet. Be hey gafil! bu yorum nedir? bi anlasak... Ne demek istedin sen? Damarlarında gezen İslam düşmanlığı dilinde tekrar mı tezahür etti ve şekillenmiş olarak dışarı çıkardın? Orası mescit ya da uygun bir yer mi ki namaz kılınsın? İçinde namaz kılınan bir oyunu siz zaten sahneye koymazsınız. Senin bu derdin nedir ibadetle, namazla?

 

Daha önce de yine mason olduğunu bir gazetede itiraf eden alasya böyle bir yorumu yaparak tam mason uşaklığını tescil etmiş oldu. Bu gereksiz yorumundan dolayı kınamaktan öteye gidemeyeceğim için kınıyorum kendisini. Alelade bir ferd olarak yapıyorum bunu. Umarım kendisine bu kelalaka yorumundan dolayı gereken cevap daha sesi gür çıkan insanlar tarafından verilir.

 

Yine Üstad'la son noktayı koyalım:

 

Namaz, sancıma ilaç, yanık yerime merhem;

Onsuz, ebedi hayat benim olsa istemem!

 

1978

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allah razı olsun Eşref Bey kardeşim çok yerinde bir tepki olmuş. Adam küfrünü kusmaya bahane aramış belli ki böyle bir açıklama yapmış. Durduk yerde belirttiğin gibi böyle yersiz ve densiz bir cümleye ne gerek var. Ancak küfür kuduzu mertebesinde bir şahsın küfür kokan ağzından İslam düşmanlığıyla bezeli böyle bir cümle sadır olabilir.

 

Cenab-ı Hakk İslam dininin düşmanlarının her türlüsünün şerrinden bizleri muhafaza buyursun...

Share this post


Link to post
Share on other sites

zavallı yaratık ,başka bişey demiyorum

Share this post


Link to post
Share on other sites

anlayaklar gerçeği ama nafile onlara ancak (ya leyteli küntü türaba) demek kalacak...

(manası:keşke biz de toprak olsaydık sure-i sebe)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar

 

Eşref Bey çok güzel, yerinde bir paylaşım olmuş, teşekkür ederiz. Namaz, namaz ve her defasında namaz diyoruz. Ama saatler işler, onlar durur. Gerçekten nasip dediğimiz o gize ulaşmak neredeyse imkansız. İhsan edilmediği sürece, gideceğin yere varamazsın. Zeki Alasya'nın hizmet ettiği sahayı az çok biliyoruz. O da tıpkı üstad Necip Fazıl gibi "Mukaddes emanetin dönmez dâvacısıyım." düsturundan yola çıkarak, pek kıymetli(!) bir misyon yüklenmiş. Yalnız şurada benim eklemek istediğim bir iki husus var. Demişsiniz ki:

 

"Zaten ülkemizde kurulduğundan bu yana belli bir kesim tarafından teşekkül edilmiş olan sinema ve tiyatrolar ne zaman namaz kılınmış ki şimdi kılınsın."

 

Durum öyle değilmiş. Bakın o açılış konuşmasında bunu şu şekilde açıklamış:

 

"Bizim çalıştığımız bir yer vardı, orayı kapattılar, sonra tekrar açtıklarında orada namaz kılınmaya başlandı. Emek Sinemasını çok seviyoruz ve tekrar açılmasını istiyoruz ama açılınca orada da namaz kıldıracaklarsa açılmasın."

 

Adamcağız haklı yani (!), endişeleri var... Bu kadar da açık ve net. Ben diyorum ki her tatsız hadise, her çirkin davranış, bizi gayrete getiren unsurlar olmalı. Tüm bunları avantaja çevirecek olan da biziz. Burada 'sabır' silahını çok iyi kullanmamız, onu adeta kalkan olarak kullanmamız gerekiyor.

 

Diyor ya;

 

Belâ sana kahretsin;

Sen belâya selam et !

 

 

Dua ile

Share this post


Link to post
Share on other sites
orada da namaz kıldıracaklarsa...

 

Ne kadar hassas bir şart...

sonrasına eklenecek cümle iman yada küfür alameti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hadi Zeki Alasya büyük bir saçmalık yaptı ... Peki o salonda onu alkışlayanların hiç mi aklı yok? Ona desteğin mi derdindeler ? O ve onun gibi insanları Allah ıslah etsin, ne diyelim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...