Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
BDG

Beethoven 9. Senfoni

Recommended Posts

Beethoven 9. Senfoni

 

 

 

 

Napolyon döneminde yani Fransız İhtilali'nin hemen ardındaki senelerde yaşayan ünlü sanatkarın en ünlü eseri olan 9. Senfoni'sinden bir parça dinleyerek içimize kulak verelim...

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Çok hoş, çok hoş. Burada bu estetik ve de sanatsal paylaşımları da görmek ne keyif.. Teşekkür ederiz efendim.

 

Klasik müziği de beğenirim ben. Ziyadesiyle asil.. Yanılmıyorsam Üstad'ın bu sanatkâr hakkında da görüşleri müsbet ya da piyano mu demeliyim?..

 

Çok garip hisler uyandırdı, ruhumu dinlendirdi demeyeceğim başıma büyük işler açılabilir. :) Dediğiniz gibi çok ender bir müzik istidatı var. İşitme yetisini kaybettikten sonra da en başarılı senfonilerini dünya sanat tarihine kazandırması ayrı bir taaccüp misali.

 

Dinledikçe böyle eski zamanın batılı balolarında gibiyim, ortada dans eden tuvaletler içinde bayanlar, yakaları fırfırlı tuhaf giysili baylar, ayaklarında ucu sivri iskarpinler, dans eden çiftler geliyor aklıma. /Siz içimize eğilelim dediniz ama ben Batı'ya eğildim galiba./ Napolyon aziz zaferlerini kutluyor, ve de milletini selamlıyor gibi. Çok mu geniş hayal dünyam var? Belki. Tamam daha ilerlemeyeceğim.

 

Velhasılı farklı bir esinti oldu, sağolunuz.

 

Ayrıca şu linktende hakkında bilgi tazelemek ya da edinmek bize bir şey kaybettirmez.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ara ara kulaklara hitap etmeye bu şekilde gayret etmekteyiz. .. Yıllar önce bu tür paylaşımlar sitemizde fazlacaydı. Lakin vidyo göstericisi Youtube yasaklanınca, birçok üyemizde Youtube'u kullandığı için bunlardan bir süre mahrum kaldık. Asgari düzeyde ekleyebildik... O asgari hal devam etmekte...

 

Batılı Beethoven'la ne kadar övünse yeridir. Hak eden bir insandır. Batıda müziğin zirvesidir. Bach, Haydn ve Mozart ile merdivenin üç basamağı sırayla çıkıldıktan sonra son basamak Beethoven'la çıkılmış ve bir daha ne o nokta aşılabilmiş ne de o hizaya ulaşılabilmiş. Çoşkunluğu, tınıların uyumuyla şiirden bile berrak bestelerin ortaya konulması, müzik anlayışında çığır açması, tüm insanoğlunu hala en güçlü şekilde etkileyebilmesi tüm takdirlerin ötesindeki bir çabanın ve marifetin ürünüdür. Hayatının kronolojik belirteçlerinin ötesinde hayatına dair derinlemesine araştırmalar yapıldığında idama mahkum kişinin asıldığı esnada ipten dönmesi kadar ağır vakalara maruz kalışları, çok derin etkileneceği olaylarla karşılaşması, asgari düzeyde duymasına rağmen içinde, sesleri algılayan beyin-gönül kulağının muazzam gücü sayesinde besteler yapabilmesi ve kulağı duyan bir insandan, besteciden, müzisyenden daha iyi şekilde kendi iç kulağının duyması, o bestelerin coşkusunu hissedebilmesi ancak büyük hamurlara layık hallerdendir. Daha nice olaylarını ise araştırmacı kişiliğe sahip olanlara bıraktığımızı belirterek hayatının okunmasının geniş ufuklar açacağını söylememiz iktiza etmektedir. Üstadın sevdiği ise doğrudur. Seslendirmiş olduğu şiirlerinde 9. ve 5. senfonilerden kısımları fark edebilirsiniz.

 

Bazı haller vardır ki insanda, o halleri kelimeler anlatamaz. Yunanlıların ünlü müzisyenlerinden Yanni böyle der ve devam eder, bu halleri ben müzikle anlatma çalışırım. (Yanni'nin müzikleri de sözsüzdür.) İşin şahika noktasındaki temsilcisi Beethoven'ı örnek almaya çalışırım der ve Beethoven'a hakkı verir. İşte Bu senfoninin remzinde klasik müziklerin çoğunda kelimelerin anlatamadığı duygular vardır. Orada harfler ve kelimeler yoktur. Notalar vardır. Gönül notaları vardır. O notalar insanı alır ve götürür... Beethoven'da da biz bunu rahatça hissederiz.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...