Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Eşref Bey

Tarihte Türkler

Recommended Posts

Arkadaşlar tarih bölümünün açılması foruma yeni bir canlılık katar inşallah. Pekçok tarihsever arkadaş var aramızda. Ben güzel paylaşımların yine bu başlık altında artacağını düşünüyorum. İnşallah öyle olur.

 

Sosyal bilimci Erol Güngör'ün Tarihte Türkler adlı eserinden bazı parçaları burda paylaşmak istedim. Ülkemizin sonyüzyılda yetiştirdiği büyük düşünürlerden birisi Erol Güngör. Genç yaşında kaybettiğimiz mütefekkirimiz yaşadığı dönemde milliyetçilik üzerine birçok kitap ve makale yazmış, Türkiye'nin o dönemki güncel ve siyasi konularında kendi görüşü çevçevesinde yaptığı yorumlarıyla önemle bahsedilmesi gereken yazarlaradan biridir.

 

Rabbim onların düşüncelerini anlayıp, davalarını yaşamayı bizlere de nasip eder inşallah...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alp Arslan

 

Eğer Türk ve İslam tarihinin son dokuz yüz yıllık kaderini çizen tek bir insan göstermek mümkün olsaydı, bu, hiç şüphesiz Alp Arslan olurdu. Gerçekten onun son Hıristiyan savletini kırdıktan sonra Türkler'e Anadolu'nun ve bütün İslam-Ortadoğu'nun kapılarını açmış olması tarihin gidişini değiştirmiştir. Alp Arslan'dan sonra İslam tarihi Türk tarihi halinde devam etmiş, yahud Türk tarihi, İslam tarihi olmuştur.

 

Alp Arslan 1029 yılında doğdu. Babası Çağrı Bey'in yanında delikanlı çağında savaşlara katılmış, iyi bir kumandan ve devlet idarecisi olarak yetiştirilmişti. 15-16 yaşlarında iken babası tarafından Gazne sınırlarının muhafazasına memur edildi ve ilk defa burada Gazne ordusunun yeni bir hücumunu kırarak bütün Gazne kuvvetlerini imha etti. Hemen ardından Karahanlılar'ın Horasan tarafına yaptıkları bir taarruzu karşıladı ve onları geri çekilmek zorunda bıraktı.Gazneliler kısa bir zaman sonra yeniden büyük kuvvetler toplayarak Belh şehrini almak üzere geldiklerinde Alp Arslan bunları son defa ve müthiş bir yenilgiye uğrattı. O şimdi tıpkı Kül Tigin gibi askerinin en önünde düşman saflarına dalıyor ve düşmanın merkezi üzerine bir yıldırım harekatı yaparak kesin netice alıyordu. Nitekim bu son savaşta yanına seçme savaşçılarından bir grup alarak Gazneli ordusunun ortasına dalmış ve Gazneliler'in kumandanını yakalayıp esir etmişti.

 

1063 yılında Tuğrul Bey öldüğünde yerine Bağdad'daki Halife'nin de katıldığı bir mecliste ALp Arslan uygun görüldü ve 1064 yılının Nisan'ında Büyük Selçuklu tahtına oturdu. Selçuklu ailesinde ondan başka birçok şehzade vardı ve bunlar da taht için hak iddia ediyordu. Gazneli Mahmud'un vaktiyle tuzağa düşürerek hapsettiği Oğuz Yabgusu Aslan Yabgu'nun oğlu Melik Kutalmış büyük bir ordu ile Rey üzerine yürüdü. Melik Kutalmış çok yüksek meziyetleri bulunan ve devletin bilhassa Batı eyaletleri tarafından kuvvetle desteklenen bir liderdi. Alp Arslan bu tehlikeyi derhal önlemek üzere ordusuna cebri yürüyüş emri vererek Nişabur'dan Rey'e geldi ve Kutalmış'tan önce şehra hakim oldu. Melik Kutalmış onun büyük amcası sayıldığı için kendisine çok saygılı davrandı, elçiler göndererekbu işten vazgeçmesini, müslümanı müslümana kırdırtmaktansa kafire karşı birlikte cihad etmeyi teklif etti. Kutalmış mutlaka sultanlık istiyordu. Bunun üzerine Alp Arslan ani bir manevra ile Kutalmış'ın ordusuna hücum etti. Yenilip geri çekilirken atı sürçtüğü için hızla yere düşüp ölen amcası Kutalmış'ın cenazesini alıp Tuğrul Bey'in yanına merasimle gömdürdü. İsyancı ordunun kumandanlarını ve askerlerini hep affetti. Bunların ardından kendi kardeşi Kavurt isyan etti ise de, yenileceğini anlayınca af diledi, Alp Arslan onu da cezalandırmadı.

 

Kendisi Türkistan'da iken beylerinden Afşın, Gümüş Tigin ve Ahmed Şah'ı Doğu Anadolu bçlgesinde ileri harekata göndermişti. Afşın Bey'in emrindeki akıncı birlikler Konya'ya kadar girdi ve buralarda Bizans Devleti'nin otoritesini iyice kırdılar. Fakat Alp Arslan'ın öncelik verdiği iş, İslam DÜnyası'nın bozulan birliğini sağlamak ve bunun için de Mısır'ı fethederek oradaki Şii-Fatimi idaresine son vermekti. Ordusunu Azerbeycan'da toplayarak Dİyarbekir ve Haleb üzerinden Mısır'a inmek üzere harekete geçti. 1070 yılının ortaları idi. Alp Arslan, şark bölgesinde Malazgirt'te dahil birçok Bizans kalesini birer birer alarak Diyarbekir önlerine geldi. Diyarbekir hükümdarları ona bağlılıklarını arzederek yerlerinde kaldılar. Haleb'e yürüdü. Haleb hükümdarı Mahmud önünde diz çöktü. Haleb'ten Mısır'a doğru hareket edip bir günlük yol almıştı ki, Anadolu'dan gelen haberciler Bizans İmparatoru'nun büyük bir orduyla Doğu'ya yürüdüğünü, Türkler'in ellerinde bulunan bazı kaleleri de geri aldığını bildirdiler. Ordusunun bir kısmını Suriye'yi fethetmek üzere orada bırakarak bir kısmını arkasına aldı, yldırım hızıyla Ahlat üzerinden malazgirt önlerine geldi. Bu sür'atli yürüyüş sırasında ordudaki yaşlı askerlerini de terhis etmiş, yanına sadece genç savaşçıları almıştı. Bütün askeri kırk beş bin kadardı, bunlara Doğu anadolu Müslümanları'ndan onbin kadar da gönüllü süvari katıldı. Bizans İmparatoru Romanos Diogenes'in emrinde bnun iki mislinden fazla bir kuvvat vardı. İmparator, Tuna boylarındak Peçenek ve Uzlar'la birlikte daha brçok yabancı kavimlerden ücretli askerler de toplayarak muazzam bir kalabalığı Malazgirt önüne yığmıştı. Bu ordunun binlerce araba ile taşınan savaş ağırlıkları da bulunuyordu.

 

Türkler çin durum son derece korkunçtu. Burada yapılacak savaş onların Doğu'daki kaderlerini belirleyecek, Türkler'in kaderi ise İslam Dünyası'nın geleceğini tayin edecekti. Alp Arslan herhangi bir felakete karşı veziri Nizamülmülk'ü Hemedan'a gönderdi ve gerekli tedbrleri aldırdı. Yerine Daha önce oğlu Melikşah'ı veliahd tayin etmişti. Bağdad'daki Abbasi Halifesi bu büyük tehlike karşısında Allah'ın Büyük Sultan Alp Arslan'a yardımını niyaz etmek üzere bütün İslam Alemi'ne haberler salmış, camilerde milyonlarca Müslüman dua etmeye başlamışlardı.

 

...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...