Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
MÜNZEVİ

Somali: Kitligin Gercek Nedeni / Michel Chossudovsky

Recommended Posts

Somali: Kitligin Gercek Nedeni / Michel Chossudovsky

 

Son yirmi yilda, Somali, kirsal ve kentsel ekonomisinin yikimi icin, nedenleri karmakarisik bir ic savas icinde birakildi.

 

Ülkenin her yani simdi kitlikla yüzyüze. Raporlara göre son bir kac ay icinde onbinlerce insan yetersiz beslenme yüzünden oldu. Milyonlarca insanin yasami da ayni nedenle tehdit altinda.

...

Popüler medya ise konunun derinlerindeki daha önemli nedenleri irdelemeyi redderek, kitligi yalnizca yasanan ciddi kurakliga baglamakta. Kitligin en onemli gerekcelerinden biri; ülkedeki “kanunsuzluk, cete savaslari ve anarsi“ ile yaratilan ortamdir. Iyi de, bu kanunsuz düzenin ve silahli cetelerin arkasinda kim var?

 

Somali, yönetimi olmayan bir ülke olarak, "batmis ülke" sinifina sokuldu. Ama, gercekte “batmis bir ülke” haline nasil geldi? Silahli savasci gruplara, dis ülkelerin gizli ödenek destegine dair pek cok kanit var. “Batmis ülke” sifatlandirmasinin kaynagi, Amerika'nin dis politikasinin tamamlayici bir unsurudur. Askeri istihbarat planlarinin bir parcasidir.

 

Birlesmis Milletler'e göre, kitligin hüküm sürdügü Bati Bakool ve Shabelle'nin asagi kisimlari, Al Akida baglantili cihadi bir askeri grup olan Al Shabab kontrolündedir. Al Shahab, Birlesmis Milletler'ce ve Obama yonetimince, Somali'nin “Insani Yardim Kurumlarinin 2009'da ambargo uygulayacagi ülkeler listesinde” yer almasinda en önemli etken olmakla suclanmistir. Raporlarin hic söz etmedigi bir konu ise, Harakat Al-shabaab al-Muhadijen (Ac Genclik Hareketi) görünürde batili istihbarat kurumlari tarafindan yönetilen, ama nasil oluyorsa Suudi Arabistan tarafindan kurulmus ve desteklenmekte olan bir insani yardim kurumudur.

 

Dünyanin pek cok ülkesinde yer alan, iclerinde simdilerde Libya ve Suriye'nin de bulundugu, Al Akida baglantili ve cihadi olan her türlü organizasyona yapilan ortülü destekleri durdurarak,Islami Askeri Gruplarin desteginin bitirilmesi, Batili istihbarat kurumlarinca uygulanmakta olan cok genis bir planin parcasidir.

 

Asil soru: 1990 baslarinda, dis guclerin, Somali'nin yok edilmesine karar vermesine neden olan nedir? Somali, halen sürmekte olan kurakliga ragmen, 1970 sonlarina kadar kendini besleyebilen bir ülke idi. 1980 baslari itibari ile ulusal ekonomi istikrarsizlasti ve tarim yok edildi.

 

Bu ekonomik istikrarsizlik da 1991'de baslayan ic savasin temeli oldu. Amerika'nin desteginde bir ” ic savasin” baslatilabilmesi icin, IMF'nin “Ekonomik Ilaclari“ uygulamaya kondu. Sonuc; ekonomik ve sosyal kaos.. Bir zamanlar ticari ve ekonomik yatirimlari ile zengin bir gecmise sahip koca bir ülke, bir sömürgeye dönüstürüldü.

 

Isin aci yani ise, bu acik somürge kayda deger miktarda petrol yataklari ile cevrilidir. Amerika'nin 4 büyük petrol devi firma 1991'deki ic savasi baslatmak icin hali hazirda yerlerini almislardi. Somali'de yasanan agir dramin görünen yüzünün cok derinlerinde olansa; özel imtiyazlarla konuslandirilmis dört büyük Amerikan petrol firmasi, on milyonlarca yüz olcümlü Somalinin iclerinde, arastirma ve sömürmeleri ile olasi petrol servetinin üzerinde sessizce oturmaktadir.

The Times'in ele gecirdigi bir belgeye gore; Somali'nin son devlet baskani Amerikan güdümlü, Mohammed Siad görevinden alinmadan ve daha ülke kaosa itilmeden hemen önce, Somali'nin ücte ikisi, Amerikan petrol devleri Conoco, Amoco, Chevron ve Philips arasinda dagitildi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...