Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
HİÇ

Allahsız Tarih Olur Mu?

Recommended Posts

ilkokul sınıflarının arka duvrlarında asılı bulunan tarih şeritlerini hatırlarsınız. İnsanlığın başlangıcını yontma taş devri olarak gösteren çarpık bir sistem malumunuzdur. çocuklarımıza hem ilk insanın hz. adem olduğunu söyleriz ama ders kitaplarında ve teoride bunun aksini iddia ederiz. bu mevzuyla alakalı güzel bir yazı yazmış yazar. Allah razı olsun, bana çok kıymetli bir mevzuya değinmiş...

 

eline, koluna, yüreğine sağlık...

 

 

 

 

 

Okulların açılmasına az bir süre kaldı. Çoktandır üzerinde düşündüğüm bir mevzuya bu vesileyle kısaca değinmek istiyorum.

Türkiye’de okula giden herkese dikte ettirilen, belletilen bir tarih çizelgesi var. İşte karanlık çağlardan başlayıp yontma taş çağıyla, tunç, demir çağlarıyla devam eden bir tarih anlatısı…. Ta ilkokuldan itibaren anlatılıp duran ve tüm çocukların kafasına boca edilen bu mitolojik tarih algısı tarafından esir alınıyor küçücük beyinler.

 

Barbar ve ilkel insanlara peygamber gelmemiş midir?

Okula devam eden çocuk, bu sıralarda okul dışında veya okulda ilk insanı ve ilk peygamberi de duyup öğrenmeye başlar. Allah’ın cennetten yeryüzüne indirdiği Hz. Adem’in homo sapiens mi olduğunu yoksa evrimini tamamlayamamış bir varlık mı olduğunu kestirmeye çalışır. Eğer kendisine öğretilen tarihin gerçekliğini, doğruluğunu sorgulama cesaretini gösterebilirse; iki bakış açısı arasında izah edilmesi güç çelişkilerin varolduğunun da farkına varır.

 

İnsan zihninin birbirinden bağımsız alanları mı var?

Kur’an’ın haberlerinin kesinliğine, aldatmadan uzaklığına iman ettiğinde bile yıllardır zihnine boca edilen bu teoriler, kurgusal tarih anlayışları bilimsel bir gerçeklik olarak, onu farkında olarak veya olmayarak, rahatsız etmeye devam edecektir. Zihninde iki ayrı kap varmış gibi onları birbirinden ayrı bir şekilde taşımayı sürdürecektir. ( Batı'nın ihraç ettiği bu dualitenin 200 yıldan fazla bir süredir insanımızda nasıl derin yaralar açtığına dair uzun ve trajik hikayeleri öğrenmek isteyenler, telif edilmiş yüzlerce esere bakabilirler.)

 

Vahşi dünya algısı!

Okullarda her ne kadar açıkça evrim teorisi öğretilmiyor gibi görünüyorsa da öğrencilere işin başlangıcında ve kaynağında bir Yaratıcı olduğundan da hiç bahsedilmiyor. Çocuk zihni ister istemez bir büyük boşluk duygusuyla başlatıyor tarihi. Sahipsiz, rehbersiz, vahşi, korkutucu ilkellerle dolu başıboş bir dünya algısı kaplıyor içini.

Peygamberlerin getirdiği dinlerin fonksiyonlarına, etkilerine, dönüştürücülüklerine yer yok bu çizelgede. Rahmet ve şefkat yok. Hak-batıl mücadelesi yok. Allah’ın ilka ettiği kelimeler yok. Suhuftan bahsedildiğini duyan oldu mu?

 

Tevhide ulaşmayı engelleyen eğitim!

Bu Allah’sız tarih algısının kabullenilişinden sonra sıhhatli bir din kavrayışı gittikçe zorlaşır. Çünkü öğrencilerin ekseriyetinin zihni ikiye bölünmüştür artık. Chittik’in de belirtmiş olduğu gibi hayatı, kainatı, varlığı, varoluşu bu kompartımanlara bölerek anlama ameliyesi; gittikçe kişilerde bir meleke, bir alışkanlık haline gelir. Böylece kişilerin tevhide ulaşmasını engelleyen bu bakış açısı kemikleşerek tüm yaşamlarını belirler.

 

Önce bilimsel gerçekler sonra din!

Tarihin ve bu tarih anlayışının yücelttiği bilimin gerçeklerinin yanında dinin hakikatleri ikinci sıraya düşecektir. Üstü örtülmüş veya bireysel alana (vicdana) bırakılmış, terkedilmiş hakikatler… Allah’ın yaratmasından, kudretinden, afaki ve enfüsi ayetlerinden, dünyaya gönderiliş amacımızdan, imtihandan ancak belirli ve kısıtlı zamanlarda bahsedilecektir. (Dinin bir çeşit kiliseye hapsedilmesi de diyebilir miyiz buna?)

 

Çizelgenin sakat paradigmasını geçersiz kılabilecek miyiz?

Yani Batı(ilerlemeci tarih anlayışı)nın merkezde olduğu bu sakat ve bozuk çizelge, insanımızın bütün yaşamını acaip bir şekilde etkilemekte ve hatta belirlemektedir. Bu yüzden Türkiye’de de tıpkı bu çizelgenin paradigmasının geçerli ve hakim olduğu diğer ülkelerdeki gibi, telafisi çok zor, yanlış anlayışlar ortalığı kaplamış durumda.

 

Mustafa Nezihi karmaşık bir soruna kısaca değindi

 

http://www.dunyabizi...ail.php?id=7321

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...