Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Kalemdar

Terazi / Kılıç / Gözyaşı: Halife Ömer (R.anh)

Recommended Posts

e53ba3d6aa76778f470e27fdc44e72c5_1281867378.jpg

 

 

 

Terazi / Kılıç / Gözyaşı: Halife Ömer

 

Netlik onun duruşudur, mazeret bilmez.

 

O, hayatı coşkuya taşıyan adam. Mazerete sığınmaz, tevile yeltenmez, kaçamak yollar aramaz. Doğrusuna sahip; yanlışına da. Öylesine gerçek Adı; Ömer bin Hattab

 

O isminin yanına öyle bir sıfat kazanacaktır ki, adı anıldıkça adalet gelecek akıllara. İsmini kendi koyan adam o. İki yüzlülük onu gördüğünde kaçacak diyar arar. Mertlik ve gençlik onda yaşlanmayan vasıf. Cahiliye devrinde kızını toprağa gömecek kadar gözü kara.

İslam insanı nerden alıp nereye getirir diye bakılacaksa, buna en iyi örneklerden biri Hz. Ömer‘dir. Mekke’nin cesur ve pervasız kabadayısı Müslüman olunca geçmiş hatalarını hatırlayınca, küçük bir hata yapınca, gözyaşı dökebilen kadife bir kalbe sahip oluyor.

Peygamber’in duasına mazhar oluyor. İki Ömer’den biriyle güçlenmek için dua eden Peygambere Hattab’ın oğlu veriliyor. Ömer’in Müslümanlığı Mekke’nin rengini değiştirir. Gizli tebliğle süren Müslümanlaşma süreci onunla birlikte aleniyet kazanır. Çünkü o, korku bilmez. Müslüman olma vakası da ona hastır. Kız kardeşine son haksız şiddetini kullandığı an sonrası, ayetlerin belagatiyle diz üstü çöker.

Hz. Ömer’i bayır aşağı akan gür bir nehir sembolize edebilir. İslam’ın mert ve cengaver bir bedende hayat bulması, eşsiz bir havari olarak Peygamber’in yanı başında, eli kılıcının kabzasında durması Müslümanlar açısından büyük önem arzeder. O Müslüman olduğunda sokak, cadde müminleri tanımıştır. Hicret ederken de tek başınadır. Önce Kâbe’yi tavaf eder. Müşriklerin bakışı altında gür bir sada ile şiirini olur:

 

İşte gidiyorum

Hicret ediyorum

Varsa çocuğunu yetim, hanımını dul bırakmak isteyen arkamdan gelsin.

 

Netlik Ömer’in has duruşudur. Münafık alametlere ve kişilere karşı müsamahası yoktur. Hata da yapar, ancak hatasını anlama ve pişmanlığında samimiyet onun şiarlarındandır.

 

Merhametini ve coşkusunu halifeliğinde dahi kaybetmeyendir.

Çocuk sevmeyen kişiyi valilikten meneder. Torunlarını açlıktan avutmaya çalışan yaşlı kadına sırtında un götürüp çorba pişirir.

Dicle kenarında bir kurdun kapacağı kuzunun hesabını kendi vereceğini belirterek, bütün çağlara yöneticilik dersi verir. Devlet işinin bir ayrıcalık statüsü olmadığını; aksine, uykuları kaçıran bir sorumluluk ve duyarlılık gerektirdiğini icraatıyla ortaya koyar.

Halife görmeye gelenler, yamalı elbise ile at tımar eden Ömer’in halife olduğuna inanmada güçlük çekerler. Haklı olup yanına varan hakkını mutlaka alır. Güçsüzlerin gücüdür Ömer. Kimseye ayrıcalık tanımaz, adalet şiarıdır. “Adalet mülkün / varlığın temelidir” sözünü ancak o söyleyebilirdi. Gelecek zamanlara miras bırakılan bu söz, aynı zamanda hukuk felsefesinin özüne işaret etmektedir. Hz. Ömer, tersten destan yazan adamdır.

Kudüs’ün fethi bir büyü bozumudur. Kudüs'te ne çığlık ne de korku ve endişe vardır. Halife Ömer ve yardımcısı, bir deveye nöbetleşe binerek Kudüs’e gelirler ve şehrin anahtarı ona verilir. Yaptığı konuşma ve insanlara tanıdığı haklar, tam da fethin biçimini parlatan muhtevaya haizdir.

Dünyanın bir daha görebilmesi zor, bu muhteşem fethin fotoğrafını ressamlar nasıl çizmeli? Halife, yardımcı, anahtar ve deve…

Kudüs’ün fethi tablosu, gücün Hakk’tan olması halini etkili ortaya koyan tablodur. Doğru sözü söyleyenin kim olduğuna bakmaz. Bir kadınla tartışıp kararını değiştirirken: “Ömer yanıldı, kadın doğruyu söyledi” diyebilme cesaret ve erdemine sahipti.

Hazreti Ömer, hakimlere, haksızlık karşısında tavır alan herkese örnek ve önder olmuştur. O devlet yönetirken, nasıl hassas ve sorumlu olunması gerektiğini benzersiz icraatlarıyla ortaya koymuştur.

Halife Ömer’e her yerde ve her zaman hesap sorabilirsiniz. Cesaret timsali Ömer hesap vermede kuzu gibi olmayı başaran, ancak iki yüzlülüğe, münafık tutuma karşı tavizsiz davranırdı.

 

Merhamet ve cesareti istihdam etme ve yerli yerince kullanmada Ömer’in bir dengi var mıdır, bilinmez.

Ahirette görüşmek için en çok merak edilen sahabelerdendir o. Belinde çekilmeye hazır kılıcıyla cesaret timsali, hanımından ve haklı olanlardan azar işitmeden sabır abidesi olur. Hz. Ömer, hayat anlama ve gerçekleştirmede yönünde çok zengin yaşamıştır. 23 yıllık mücadelede Hz. Ömer’in çok yönlü mücadelesi söz konusudur.

 

Hz. Ömer, merhametin, cesaretin, pişmanlık ve tövbenin hakkını dolu dolu vererek, ümmetin hayranlığını kazanmıştır. Adaleti ve yöneticiliğiyle yekun insanlığın ilham kaynağı olmuştur.

 

Ahmet Mercan gökteki yıldızları yazıyor / Dünyabizim

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...