Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
bozkurt

Üstad Necip Fazıl Sempozyumu

Recommended Posts

programda en çok hoşuma giden kısım üstad ile yaşanmış anektodların paylaşılmasıydı.güzel ve anlamlı bir gündü:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Çok şanslısınız dostlar, bakınıyordum nette bir baktım resimler. Dedim hemen bunları yüklemeliyim. :) Biraz da görsellik katalım. Buyrunuz.

 

Bakınız ne dehşet kalabalık. Rabbim müthişti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Din adamı değil dininin adamı

Dursun Ali Taşçı da “Çöle İnen Nur Ekseninde Necip Fâzıl’ın Dinî Hassasiyeti” başlıklı bir tebliğ sundu. Taşçı, “Necip Fazıl bir din adamı değildi ama dininin adamıydı. Onun bütün derdi İslâm’dı. Bunu en çağdaş bir dille anlatıyordu bize. O çağdaş dilde biz çağın çocukları, onu hissediyorduk. Çünkü Hz. Ali’nin bir sözü aklıma geliyor; ‘Çağını bilmeyen âlim değildir’ diyor” şeklinde konuştu.

Klasik Türk şiirindeki naat geleneğine işaret eden Taşçı, “Çöle İnen Nur”un başlangıç kısmını Necip Fazıl’ın naatı olarak kabul ettiğini söyledi.

Necip Fazıl ve kibir

Necip Fazıl’ın İslâmî hassasiyetinden bahsederken ona yöneltilen ‘çok kibirliydi’ eleştirisini de değerlendiren Taşçı, şunları söyledi:

“Gururla söylüyorum, kibirli bir insandı o. Kime karşı? Bazı insanlara karşı kibr etmenin sadaka olduğunu bildiği için o kibirli insandı. O dönemde kibr edilmeyecek tırnak içinde ‘düşünce adamı, yazar’ var mıydı ki kibr etmesindi bu adam? Öyleyse, onun kibrinde bile bir güzellik vardı. Onu yerine getiriyordu. Şimdi bakınız, bu kadar ‘kibirli’ diye gördüğümüz bir adam, ‘Sonsuzluk kervanı, peşinizde ben, üç ayakla seken topal köpeğim’ diyor yahu, Allah aşkına!.. Bu nereye sığdırılacak? O zaman, o biliyordu kimden neyi nasıl alacağını. Bu ‘klas’ duruş, bizim için müthiş bir duruştu. Bize kimlik veriyordu.”

Miyasoğlu’dan Taşçı’ya şerh

Taşçı, konuşmasının sonunda, “Ben Reşat Nuri’yi de sevmedim, Orhan Veli’yi de sevmedim, Attila İlhan’ı da sevmedim. Neden? Benim inandıklarıma inanmıyorlardı da onun için. Üstad da sevmiyordu bunları. Büyük Doğu’da yapmış olduğu ankette ‘Allah’a inanıyor musunuz?’ ‘Hayır’ diyorlardı bu adamlar. Bana neyi vereceklerdi bu insanlar? Veremediler, veremeyecekler. Bugün onu görüyoruz” diye konuştu.

Oturum Başkanı Mustafa Miyasoğlu ise, “Ben bir yanlış anlamayı önlemek için meslektaşımın bir sözünü izniyle tashih edeyim” diyerek şunları söyledi:

“Üstad’ı anlamak için de hem çağdaşlarından hem öncekilerden birilerini okumak gerekir. Reşat Nuri okumazsanız, Üstad’ın halisiyeti anlaşılmaz. ‘Daktilo kızlar romancısı’ diye nitelendirdiği cümleyi anlamak için Reşat Nuri’nin bazı kitaplarına bakmak lâzım. Attila İlhan’ı o delişmen haliyle biraz antolojilerden de olsa okumalı ki, Üstad’dan nasıl bir şeyleri çalmış, trajik şehir duvarlarını nasıl Üstad’dan almış ve bunu saklamış. Orhan Veli’yi, eski kültürümüzü nasıl bilip de bozmaya, yozlaştırmaya çalıştığını anlamadan Üstad’ın halisiyetini anlayamayız. Üstad, tabiî ki ehli tevhid merkez olmalı ama kültür biraz daha hinterlandı geliştirerek ele alınır.”

Miyasoğlu, Necip Fazıl’ı çok okudukları halde, “Çöle İnen Nur” hakkında hiçbir akademik çalışma yapmayan ilahiyatçılara da sitem etti. """

 

Leyl gönüldaşımın bir kısmını iktibas ettiği sempozyumun kaleme alınmış halinin eksik tarafını da tamamlamış olalım.

 

http://www.kultursanat.org/haber.php?id=401

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

Sempozyum kayıtları tarafımıza ulaşmıştır. İnşallah gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra sitemize upload edilecek ve Download bölümünden tüm kullanıcılarımızın istifadesine sunulacaktır.

Kayıtların elde edilmesinde gösterdiği ilgi ve sağladığı destekten dolayı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü Basın Koordinatörü Sayın Perihan Altınsoy'a özellikle teşekkür ediyoruz.

Saygı ve selamlarımla

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...