Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Kalemdar

Necip Fazıl Kısakürek'in Edebiyat Hayatı

Recommended Posts

"NECİP FAZIL KISAKÜREK’İN EDEBİYAT HAYATI” KONULU PANEL

 

"Atılım Üniversitesi Edebiyat Topluluğu tarafından düzenlenen, Yakup Düzenli, Mustafa Miyasoğlu, Sadık Yalsızuçanlar’ın konuşmacı olduğu, “Necip Fazıl Kısakürek’in Edebiyat Hayatı” konulu panel, 26.02.2009 tarihinde İşletme Fakültesi Seyhan Cengiz Turhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilmişti.

 

İlk olarak söz alan Yahya Düzenli, Necip Fazıl Kısakürek’e dair 35 yıllık ezberinin olduğunu ve genç bir topluluğun konuya gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti belirterek konuşmasına başladı.

 

Düzenli, resmi şablonlar içine sıkıştırılmış bir Necip Fazıl profilinden ziyade 40 yıllık bir hesaplaşma hayatından söz edilmesi gerektiğini belirterek, şairin hayatının köklerinden kopmuş zorlama aidiyetlerle yaşayan sisteme karşı mücadele vererek geçtiğini vurguladı. Necip Fazıl’ın tüm zamanlar için fikir alınabilecek eserlere sahip olduğunu dile getiren Düzenli, Kısakürek’in en büyük talihsizliğinin şairlik olduğunu belirterek bu nedenle sosyal fikirlerinin ve tefekkür ideolojileri boyutunun anlaşılamadığını ifade etti.

 

Necip Fazıl’ın yaşadığı dönem boyunca hapis hayatı ve toplumsal mücadelesi dahil olmak üzere huzurlu yaşamış bir insan olduğunu söyleyen Düzenli, “Necip Fazıl edebiyatın tüm türlerinde eser vermiştir. Eserlerinde yükselen bir öfkeyi görebiliriz. Öfkesiz fikrin ve fikirsiz öfkenin üstadın hayatında yeri yoktu. Necip Fazıl’ı anlamak herşeyi anlamaktır. “ dedi.

 

Daha sonra söz alan Sadık Yalsızuçanlar, Necip Fazıl ile bir kez konuşma şansı elde ettiğini belirterek, Şairin kendine özgü bir tarzı olduğunu söyledi. Necip Fazıl’ın modern zamanların şairi olduğuna dikkat çeken konuşmacı, toplumsal ve siyasal eleştirilerinde dahi kendi derdini aktardığını ifade etti.

Son konuşmacı Mustafa Miyasoğlu ise Necip Fazıl ile kendisinin lise yıllarında tanışıklığı olduğunu belirterek dinleyicilere şairle ilgili olan anılarını anlattı.

 

Bir sohbet esnasında şairin “Beni kimse anlamıyor kanatlarım ufuklara çarpa çarpa kanıyor” diyerek yalnızlığını anlattığını söyleyen Miyasoğlu, bu sözlerden çok etkilendiğini belirterek Necip Fazıl’ın fikir ve ruh dünyasına büyük katkıları olan bir şair olduğunu ifade etti.

21 yy’da büyük şairden habersiz olunmaması gerektiğini vurgulayan Miyasoğlu şairin bu ülkenin aydınlarına düşünmeyi ve yaşam muhasebesi yapmayı öğrettiğini söyledi. "

 

Panelle ilgili videoyu izleyebilirsiniz.

 

http://www.dailymotion.com/video/xbzcya_necip-fazyl-kysakurek-in-edebiyat-h_lifestyle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...