Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Justice

Dikkat! Eşek Anırıyor, Köpek Havlıyor

Recommended Posts

Eşeklerin,köpeklerin,horozlarıın göremediklerimizi gördüklerine ve bunun neye delalet ettiğine dair yazı.Okumanızı tavsiye ederim.

Dikkat! Eşek Anırıyor, Köpek Havlıyor

Her yolun tehlikesi, her tehlikenin işareti, uyarısı vardır. Hakk Teâlâ Tekaddes Hazretlerinin yolundan kullarını çevirmeye, saptırmaya yemin etmiş olan Şeytân-ı racîm, yolun en hassas yerinde pusu kurmuş, yolcuları beklemektedir. Yolcular, dikkat tribününü, rikkat zırhını kullanmıyorlarsa, bilinçleri emniyet altında değildir. Emniyetsiz halde yola çıkanlar, eşkıyâya ya ehemmiyet vermiyorlar, ya eşkıyayı tanımıyorlar. Her iki hâlde de Şeytân-ı racîmin taarruzuna karşı savunmasızdırlar.

 

 

 

Bilinç için dikkat, duyu organlarının bir nesne ve olaya yoğunlaşması demektir. Duyu organları bir noktaya yoğunlaşmışsa, her şeyde o noktaya dair haberleri bekler. Her duyu en yüksek seviyesine çıkarak en ufak görüntüyü, en düşük sesi, en alçak kokuyu almaya çalışır. Duyu organlarının dikkatsizliği demek, zihnin dağınıklığı demektir. Dağınık zihinden kalbe ancak katılık akar. Dağınık zihin Şeytân-ı racîmin aradığı zihindir. Dağınık zihin, labirent misâli dehlizdir. Bu dehlizden eşya ve olayların haberlerini almak, karanlıkta körebe oynamaktır.

 

Bilinç için rikkat, herhangi bir nesne veya olaya karşı yoğunlaşan duyu organlarına orantılı olarak, kalbin teyakkuza geçmesi demektir. Teyakkuzda olan kalb, her an zihinden gelecek olan haberleri sâbit bir yöne yorumlamaya hazırdır. Kalb, ürkek ve tedirgin, duyuların göndereceği haberlere muntazırdır.

 

Dikkat tribünüyle, rikkat zırhıyla eşya ve olayları yorumlamak isteyen, iyi niyet üzerindeyse, hakikati anlar. Eşeğin ve köpeğin dahi görebildiği eşkıyâ Şeytân-ı racîmi görür. Köpeklerin koku ve görme duyusu, eşeklerin dokunma-deri ve duyma duyusu, en yüksek seviyede gelişmiştir. Bundandır ki köpekler, Şeytân-ı racîmin pis kokusunu, o kokuya nisbetle çirkin sûretini duyarlar. Eşekler de, ateşten yaratılan mel’ûnun seri hareketlerini duyarlar, derileriyle hissederler. Bu duyuş ve hissedişle tüyleri diken diken olur.

 

Eşek anırıyorsa, köpek havlıyorsa, sahibini uyarıyor demektir. Tehlikeyi haber veren uyarıcıların ikazından gâfil olan sahipler, Şeytân-ı racîmin damarlarına girmesine mâni olamazlar. Belki de damarlarında dolaştığını dahi hissedemezler. Ne zaman ki bir yanlışa, bir günahın uçurumuna yuvarlanırlar, o zaman bilinç yolunun dağınıklığını, çamurluluğunu görürler. Bu görüşle, dikkate ve rikkate yönelirler. Bu dahi nasîb işidir. Çünkü hidâyet, gerçekte, her kişinin ne kendi bilincinde, ne Şeytân-ı racîmin hâricî etkisindedir. Hidâyet ve dalâlet, Melikü’l-Mülk Allahü Azze ve Celle’nin kudretindedir. Eşya ve olayların hakikati bilinse de Allah dilemediği sürece hidâyet girilemez. Şeytân-ı racîmin hâli, ma’lûm-i meşhûrdur. Onu şakî yazan Kalem kurumuştur. Dipsiz uçurumlar onun ebedî mekânıdır. Kıyâmet saatine kadar ona mühlet verilmiştir. O süre zarfında Kırmızı Yol’un yolcularını uçuruma davet, tahrîk ve tazyîk edecek olan Şeytân-ı racîmin dürtüşlerini duyusal olarak hissedemeyen gâfiller, Allah’a sığınamazlar.

 

Hidâyet Rehberi, Bilgi ve Anlayış tercümanı aleyhissalâtü vesselâm Efendimiz bir Haber-i Şerîfinde ümmetini ihtâr ediyorlar: “Geceleyin köpek havlamalarını, eşek anırışını işittiğinizde Şeytân’dan Allah’a sığınınız. Çünkü onlar, sizin görmediğiniz şeyleri görüyorlar.” Bir başka zaman ve bir başka hâlde iken de şu haberi vermişlerdir: “Horoz seslerini duyduğunuzda Allah’tan fazl ve ihsânını isteyiniz. Çünkü onlar Melek görmüşlerdir. Eşek sesini duyduğunuzda da Şeytân’dan Allah’a sığının. Çünkü o bir Şeytân görmüştür.”

İdris Yılmaz - Kırmızı Yol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...