Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Mehmet Memiş

Mostar Neden Artık �Gençlik Dergisi�, Sorduk

Recommended Posts

Mostar dergisi 95. sayısı olan Ocak’13 döneminde format değişikliğine gitti. Bunun nedenlerini ve beklentileri editör Mükerrem Mete’ye sorduk.

 

Semerkand Yayın Grubu bünyesinde, Mart 2005’te başlamıştı Mostar dergisi yolculuğuna. Bir dergi bir mektepse şayet, kimler geçmemişti ki bu rahleden... Türkiye’de kültür - sanat - aktüalite üzerine değerli şeyler söyleyebilen birçok ismi dosya yazılarıyla farklı sayılarında görebiliyorduk. Rasim Özdenören, Yusuf Kaplan, Yıldız Ramazanoğlu, Mustafa Armağan bir zamanlar Mostar’da yazanlar arasında aklımda özellikle kalanlardan...

Mostar dergisi, 7 senelik yolculuğu boyunca önemli işlere imza atmış, arşivlik dosyalar hazırlamış, dergide emekleri ismini belirtmemizi mecbur kılan İbrahim Baran’ın editöryası döneminde de ‘TYB 2010 Yılın Dergisi’ ödülüne layık görülmüştü.

Gün oldu, devran döndü. Muhtevasında zaman zaman değişikliklere giden Mostar dergisi, bu kez ciddi bir format değişikliğini uygun gördü. Yayın hayatına devam edeceği yeni editörü Mükerrem Mete’nin ‘Mostar Gençlik’ diye isimlendirdiği, dergiyi gönül bağıyla sahiplenmiş tabanı Mostar Gönüllüleri Derneği gençleriyle de ünsiyet ve teşrik-i mesaiyi arttırma fırsatı kazandı Mostar. Böylelikle yeni haliyle Ocak’ta ilk sayısını çıkarttı bile, internet sorununu işledi.

Gelin gerisini editöründen dinleyelim, kısa kısa sorduk merak edilenleri…

Öncelikle derginiz hayırlı olsun, hayırlara vesile olsun inşallah. Okurun aklındaki bulanıklığa son vermek için: Mostar, formatında değişikliklere giden eski bir dergi mi, eski ismi kullanıp işe yeniden başlayanların ayrı dergisi mi?

Mostar formatında değişikliğe giden bir dergi. Böyle bir şeyi de ilk defa yapmıyor. Daha önce de Mostar’ın formatında ve yayın ekibinde 2-3 kere değişiklik oldu. Aslında bütün dergiler için yeni mutfak, yeni yayın yönetmeni değişiklik demektir. Mostar, entelektüel kalitesinden ödün vermeden daha anlaşılır, daha çok okunur bir dergi olmaya çalışıyor. Biz bu adımlardan birini daha attık. Bizden sonra da adımlar atılacak. Çünkü Semerkand Yayın Grubu ilkesel olarak sadeliği, akıcılığı, herkese ulaşmayı hedefliyor. Bu hedefine, bugün için büyük ölçüde ulaşmış durumda. Dergilerimiz birçok yayın grubunun tahayyül edemeyeceği sayıda okura ulaşıyor. Elbette bunun gerektirdiği dil ve üslûp pratiğini de sağlamış durumda. İnşallah geniş kitlelere ulaştığı halde tutturduğu yüksek bir seviyeden ödün vermeyen bu yayınları hakkıyla devam ettiririz.

‘Dergimiz, derdimizdir’ deseniz, hangi derdi ifade ederdiniz?

İlk sayımızın giriş sayfasında da yazdığımız üzere, “Dostlarımızla dertlerimizi paylaşacağımız bir yolculuktayız.” Biz gençlere hitap etmek istemiyoruz, gençlerle arkadaş olmak bile istemiyoruz. Biz gençlerle zaten arkadaşız. Mostar, cam binanın tekinin bir ofisinde kurgulanan bir dergi değil. Mostar Gençlik’in dergisi. Ben de Mostar Gençlik’tenim, yayın ekibimizin tamamı Mostar Gençlik’ten. Biz kendi dergimizi çıkarıyoruz. Ne oluyor, bütün üyeler bir araya gelip binlerce genç dergi çıkarmıyorlar da içlerinden birkaç kişiye bu görevi havale ediyorlar.

321173-10151360185768162-1436949347-n-1.jpg

 

 

Piyasada hedef kitlesi gençlik olan çok sayıda dergi var. Mostar hangi gençliğe talip? Pergel ucu daima İslâm ve İslâm Milleti merkezinde olan, hayırda yeni bir yarışmacının müjdesi diyebilir miyiz Mostar’a?

Ehl-i sünnet ve’l-cemaat demeyi tercih ederiz, pergelin sabit ucu için. İslâm maalesef ucu açık bir tabire dönüştü. Biz İslâm’a getirilen bütün yorumları benimsemiyoruz. Hedef kitlemize gelince, üniversite gençliğinin kültür dergisiyiz. Mostar Gençlik vatanımız. Her yaştan, her fıtrattan insana hitap ediyoruz. Aynı derdi bir de genççe söylüyoruz. İnsanlığın bu dertte bir çekim gücü bulmaması olanaksız. Biz varlığın can damarından söz açıyoruz. Herkes bununla ilgilenir.

 

 

Derginin somut içeriğine geçecek olursak, bir sayıda neler bulabilecek, hangi yazarları göreceğiz?

Mostar kültürle ilgili her konudan ilkelerine uygun olarak bahseden bir dergi. Bilim, sanat, tarih, sosyoloji, tıp, bilişim, mizah, sinema… Bu başlıkların tamamını dergimizde bulabilirsiniz. Sade ve akıcı bir dil kullanmaya çalışıyoruz. Okuma hızıyla anlaşılalım istiyoruz. Kaliteli bilgileri herkesin anlayacağı bir şekilde ifade etmenin yollarını arıyoruz.

İzlenimime göre okurun Mostar etiketinden beklentisi yüksek. Bu durumda derginin ufku açısından iki bin kaça kadar gönlümüzü ferah tutabiliriz; Mostar kaç sene devam edecek?

Allah bilir.

Çok teşekkür ederiz, sizi izlemeye devam edeceğiz. Son olarak abone olmak ve tek sayıya ulaşmak isteyen okurlarınız için irtibat adresleri?

Biz de Dünyabizim’e teşekkür ederiz. Abone olmak veya tek sayıya ulaşmak için 0 216 564 26 26 numaralı telefon aranabilir.

 

 

Mehmet Bahadıroğlu söyleşti

 

http://www.dunyabizim.com/Manset/12188/mostar-neden-artik-genclik-dergisi-sorduk.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...