Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Çilekeş

Hz.yunus(a.s.)

Recommended Posts

Büyük Bir Vecd Hâlinde, İstiğfâr, Duâ ve Zikrin

Hakîkatinde Derinleşerek Karanlıkları Aşan

HAZRET-İ YÛNUS

-aleyhisselâm-

 

 

Hz. Yûnus -aleyhisselâm-

 

 

Kur'ân-ı Kerîm'de kendi adına bir sûre nâzil olmuş bulunan Hazret-i Yûnus -aleyhisselâm-, Âsur Devleti'nin başkenti olan Ninova 1 halkına gönderilmiş bir peygamberdir. M.Ö. sekizinci asırlarda yaşadığı tahmin edilmektedir. Babası, Mettâ isminde sâlih bir insandı.

 

Yûnus -aleyhisselâm-, Ninova'da doğup büyümüş, otuz yaşına gelince, Hak Teâlâ O'nu peygamber olarak vazîfelendirmiştir. Hazret-i Ali -radıyallâhu anh- buyurur:

 

“Yûnus -aleyhisselâm- otuz yaşında peygamber oldu ve senelerce kavmini îmâna çağırdı.”

 

Peygamberliği husûsunda Kur'ân-ı Kerîm'de de şöyle buyrulur:

 

“Muhakkak Yûnus da gönderilen peygamberlerdendi.” (es-Sâffât, 139)

 

“Onu, yüz bin kişiye peygamber olarak gönderdik ve hattâ artıyorlardı.” (es-Sâffât, 147)

 

“ (Habîbim!) Biz Nûh'a ve ondan sonraki peygamberlere vahyettiğimiz gibi Sana da vahyettik. Ve (nitekim) İbrâhîm'e, İsmâîl'e, İshâk'a, Ya'kûb'a, esbâta (torunlara) , Îsâ'ya, Eyyûb'a, Yûnus'a, Hârûn'a ve Süleymân'a vahyettik. Dâvûd'a da Zebûr'u verdik.” (en-Nisâ, 163)

 

____________

1.Ninova şehri, Dicle Nehri'nin kenarında, şimdiki Musul civârında bulunmaktaydı.

--------------------------------------------------

Ninovalılar

 

 

Ninova ahâlîsi, putlara ve heykellere tapıyorlardı. Çok zâlimdiler. Yûnus -aleyhisselâm- tevhîde dâvet etmeye başlayınca, kendisine sâdece iki kişi îmân etti. Biri âlim ve hakîm, öteki âbid ve zâhiddi. Diğerleri Hazret-i Yûnus'a:

 

“_Aramızda bu kadar kâhin, âlim ve sanatkârlarımız varken, sen tek başına ortaya çıkıyor, atalarımızın yolunun yanlış olduğunu söylüyorsun! Tanrılarımızı inkâr ediyorsun! Sen, kimsenin alışkın olmadığı hükümlerle ayağımızı mı bağlamak istiyorsun?!” dediler.

 

Ancak bu sözlerle de yetinmeyip Yûnus -aleyhisselâm-'a türlü ezâ ve cefâda bulundular. Hazret-i Yûnus ise, onların yaptıklarına tahammül ve sabır gösteriyor, kendilerini yine merhametle tevhîde dâvet ediyordu. Allâh'ın azâbının çetin olduğunu hatırlatıyordu. Fakat onlar, bu îkazlara gülüp geçtiler:

 

“–Bir kişinin hatırı için azap gelip herkesi mahvedecekse, müsâade et bu azap gelsin!” dediler.

 

Yûnus -aleyhisselâm-, kavminin küfürdeki bu inatçı hâllerine son derece üzüldü. Daha fazla dayanamayıp, izn-i ilâhîyi beklemeden aralarından ayrıldı. Yolda iken Cenâb-ı Hak vahyetti:

 

“Ey Yûnus! Geri dön; kırk gün daha onları îmâna dâvet et!”

 

Bu emir üzerine Yûnus -aleyhisselâm-, tekrar kavminin yanına döndü. Allâh'ın emir ve azâbını haber verdi. Yine uslanmadılar. Va'dedilen günlerden otuz yedi gün geçtiğinde, kavmi hâlâ îmâna gelmemişti. Hazret-i Yûnus:

 

“O hâlde üç güne kadar başınıza gelecek olan azâbı bekleyin! Bunun alâmeti olarak da önce benizlerinizin sarardığını göreceksiniz!” dedi ve yine emr-i ilâhîyi bekleyemeden büyük bir üzüntü ile aralarından ayrıldı.

 

Bu terk ediş, ne ilâhî vazîfeden kaçma, ne de bu vazîfeyi verene baş kaldırmaydı. Sâdece yüce dâvete uymayan âsî bir kavimden uzaklaşmaydı.

 

 

-----------------------------------------------------

 

Îmân, Tevbe ve Af

 

 

Derken Yûnus -aleyhisselâm-'ın haber verdiği gün gelip çatmıştı. Azâbın habercisi olarak da bütün Ninovalıların benizleri sararmış ve renkleri uçuklaşmıştı. O an herşeyi anladılar. Birbirlerine:

 

“_İşte Yûnus'un haber verdiği azap alâmeti! Biz O'nun bugüne kadar yalan söylediğini hiç görmedik.” diyerek gelen azaptan büyük bir korkuya kapıldılar.

 

Gökyüzü kararmaya başladı. Herkes feryâd hâlindeydi. Çâresizce bir ümit kapısı aradılar. Birbirlerine:

 

“_Eğer Yûnus aramızda ise korkmayın! Şâyet gitmiş ise, azap bizi helâk edecektir!” dediler.

 

Son derece pişmân olmuşlardı. Yürekleri, yaptıkları yüzünden nedâmetle dolup taşıyordu. Çünkü azâb-ı ilâhî iyice yaklaşmıştı. Ne yapacaklarını bilemez bir hâlde büyük bir tevbe iştiyâkı içerisinde sâlih bir zâta koştular. O da:

 

“_Henüz azâbın gelmesine iki gün var. Şimdi şu yüksek tepeye (tevbe tepesine) çıkın! Birbirinizle helâlleşerek gasbettiğiniz hakları sâhiplerine iâde edin! Ardından Yûnus'un Rabbi için kurbanlar kesin ve bundan büyük-küçük, zengin-fakir herkes yesin! Sonra başlarınızı açarak:

 

«Ey Yûnus'un Rabbi! Biz tevbe ettik. Sana inandık. Yûnus'un peygamberliğini de kabûl ettik. Yûnus'u bulduğumuz an, O'ndan Sen'in emir ve yasaklarını öğrenip tatbîk edeceğiz!» diye yalvarın!..” dedi.

 

Ninovalılar gözyaşları içerisinde bütün bu söylenenleri yerine getirdiler. Allâh Teâlâ da “Rahmân” ism-i şerîfi ile onların tevbelerini kabûl etti ve azâb-ı ilâhî, üzerlerinden kaldırıldı. O gün Cuma olup âşûra günüydü. Bu husus, Kur'ân-ı Kerîm'de şöyle anlatılır:

 

“Hiçbir şehir ahâlîsi yoktur ki, (yeis hâlinde) îmân etmiş olsun da, bu îmânı ona fayda versin! Ancak Yûnus kavmi müstesnâdır ki, bunlar îmân edince, kendilerinden dünyâ hayâtındaki rüsvâlık (perişanlık) azâbını uzaklaştırıp giderdik ve onları ecelleri gelinceye kadar (yaşatıp) faydalandırdık!” (Yûnus, 98)

 

Îmansızlıkları sebebiyle helâke dûçâr olup da tevbe ederek kurtulan tek kavim, Yûnus -aleyhisselâm-'ın kavmidir. Bu, lutf-i ilâhînin farklı bir tecellîsidir ve Yûnus Sûresi'nin pek çok âyet-i kerîmeleri, rahmet-i Rahmân'ın azâb-ı ilâhîden daha ziyâde olduğunu beyân eder.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamünaleyküm..

Öncelikle yeni üyeniz olmak bana gurur veriyor, daha önce sitenizi islamustundur.com sitesinde yapım aşamasında iken duymuş ve yinede ziyaret etmiştim ama henüz yapımda diye yazıyordu..

 

Öncelikle çilekeş_piştov kardeşim HZ.Yunus [A.S] HAKKINDA Kİ YAZINDAN VE KONUYU BİZLERLE PAYŞATIĞIN İÇİN ŞÜKRANLARIMI SUNARIM..

 

EMEĞİNE SAĞLIK.

 

TEŞEKKÜR EDERİM.

Share this post


Link to post
Share on other sites

estağfirullah kardeşim..bilgiler paylaştıkça çoğalır.hz.yunus küçüklüğümden beri bana çok ilginç gelmiştir paylaşmak istedim..ayrıca aramıza hoşgeldin..

Share this post


Link to post
Share on other sites
estağfirullah kardeşim..bilgiler paylaştıkça çoğalır.hz.yunus küçüklüğümden beri bana çok ilginç gelmiştir paylaşmak istedim..ayrıca aramıza hoşgeldin..

 

 

 

''Allah Razı olsun kardeşim çok teşekkür ederim.''

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...