Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Cile54

Orhan Pamuk Ve Nobel

Recommended Posts

13 Ekim 2006 Cuma

 

‘Çok mutluyum’

Ödülü kazandığını Amerika’da öğrenen Orhan Pamuk, “Çok mutluyum. Ödülü kazanmaktan büyük onur duydum. Ödülü almak için Stockholm’e gideceğim” dedi. Ödül töreni 10 Aralıkta Stockholm’de düzenlenecek.

STOCKHOLM- 2006 Nobel Edebiyat Ödülü, dünyaca ünlü birçok yazar ve şairin arasından sıyrılan Orhan Pamuk’a verildi. Şans tanınan isimler arasında Suriyeli şair Adonis, Çek yazar Milan Kundera ile ABD’li Philip Roth’un da bulunduğu ödül, Türk edebiyatçı Pamuk’a değer bulundu. Böylece Orhan Pamuk, Nobel kazanan ilk Türk olma başarısını da göstermiş oldu. İsveç Akademisi yaptığı açıklamada, “Pamuk’un, yaşadığı şehrin melankolik ruhunu arayışında, kültürlerin çatışması ve birleşmesinde yeni semboller bulduğu” belirtildi.

Açıklamada, Pamuk’un uluslararası başarısının üçüncü romanı “Beyaz Kale” ile geldiği kaydedildi. Orhan Pamuk, bu başarısının karşılığı olarak 1.4 milyon dolar para ödülü ile altın madalya alacak. Pamuk daha önce de Nobel’e aday gösterilmiş ancak ödülü alamamıştı. Orhan Pamuk hakkında, bir İsviçre gazetesi ile yaptığı görüşmede “Bu topraklarda 1 milyon Ermeni, 30 bin de Kürt öldürüldü, ancak benden başka kimse bu konuda konuşmaya cesaret edemiyor” dediği iddiasıyla “Türklüğe hakaret” davası açılmıştı. Pamuk daha sonra CNN Türk’e yaptığı açıklamada ise, “Ben soykırım var demedim” ifadeleriyle iddiaları yalanlamıştı...

 

Alıntırdır.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Düşüncelerime gelince...

 

Öncelikle şunu belirtmek isterim, tarihini bilmeyen,daha doğrusu bildiği halde çarpıtan adama ben Türk demem, kafirin kapısına it olmaktan daha aşağıda gezinen, onların atacağı iki parça kemiğe muhtaçlara ben ancak HAİN derim. Sen böyle bir riyakarlığı yapacaksın sonra da çıkıp "Nobel’i bir Türk’ün kazanması onur vericidir. Ben bu ödülü Türk Milleti adına alıyorum" gibi laflar söyleyerek insanları kandırmaya çalışacaksın! Riyakar herif, pis herif. :)

 

Bazı aydınlarımızda Bir Türk'ün, Türkçe yazan bir yazarın böyle bir ödül almasının, ödülün ülkemize gelmesinin gurur verici olduğunu söylüyor. Ben onlar gibi düşünemiyorum kusura bakmasınlar. Böyle Türk olmaz olsun, böyle yazar olmaz olsun. Böyle ödül olmaz olsun. riyakar bir köpeğin, bir dönmenin getireceği ödül olmaz olsun.

 

Ve son olarak; Senin Türklüğüne de, Sana da, Nobeline de,...

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

s.a

 

öncelikle çile54 kardeşimin söylediklerine katılıyorum..daha sonra düşüncelerime gelince tabi ki nefret doluyum bu mahluka..insan kişisel menfaatleri için şerefli bir milletin tarihini pis yalanlarıyla kirletmemeli bence..bu adam en güzel kitabı olan 'benim adım kırmızı' zamanında bu ödülü alamadı,en dandik kitaplarından sonra bu ödülü aldı..bu ödülü almasındaki tek neden bu milletin tarihini karalayarak gevurlara yaltaklık etmesidir..şerefi ve bir gram haysiyeti varsa bu ödülü iade etmelidir..

 

selam ve dua ile..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

 

Ben de fikirlerimi beyan edeyim...

 

Öncelikle şu var: Bu adam, bu ödülü sadece "Bir milyon Ermeni, otuz bin Kürt katledildi" dediği için almadı. Ama şu da var: Bu adam bu sözleri söylemeseydi, klasik oryantalist bakışıyla özelde Türk, genelde Doğu toplumlarını romanlarında işlemeseydi, yani kendini tüm edebi kabiliyetsizliklerine, cümle kurmadaki beceriksizliklerine, anlatım bozukluğu yapma konusundaki tartışılmaz maharetine, başlanıp da bitirilemeyen kitaplarına rağmen Batı piyasasına satamasaydı, bu ödülü alabilecek miydi? Asla!..

 

O. Pamuk bir pazarlamadır, ve onun gibilerin alıcısı her zaman olmuştur. Roman konusunda, mesela bir Peyami Safa'dan asla kaliteli değil bu adam. Ama kurguları Batılının alışageldiği ve peşinden koştuğu şekilde, bu önemliydi.

 

Tabii ki Ermenilerle ilgili iddiası bu ödülü getiren en büyük etmen. Hele hele Fransa'nın da tasarıyı kabul etmesiyle Nobel kararının aynı güne denk düşmesi bunu hatırlatıyor bizlere. Kaldı ki aynı güne denk düşmeseydi bile durum apaçık, ıstakoz'un dediğine katılıyorum. Dünya medyasındaki yorumlar da aslında bu ödülün o laflarla bağlantısı olduğunu ortaya koyuyor.

 

Ben Nobel ödüllerine değer vermiyorum ve bu ödüllerin siyasi olduğuna inanıyorum. Zaten geçmişte bu ödülleri alan insanların ülkelerindeki prestiji ve özellikle Doğu kökenli bir insansa, kendisinin niteliği malumdur.

 

J.P. Sartre gibi şerefiyle hareket edebileceğine inanmıyorum ben Pamuk'un. Amacına ulaştı, iftiralarıyla. Alacağı para da haram olsun...

 

Haberi duyduğumda dersteydim. İlk tepkim 3 harfliydi: "Yuh!"

 

Saygı ve selamlarımla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sinek at pisliğine düşmüş okyanustayım sanmış,orhan pamukta bu ödülü aldığı için kendini iyi bir edebiyatçı sanmasın .orhan pamuktan önce bu ödülü hakeden edebiyatçımız yokmuydu?.Neden orhan pamuk?bazı insanların fikirlerine hizmet ettiği için,ermeni soykırımı gibi asılsız bir iddiayı desteklediği için orhan pamuk.Bu ödülün edebiyatla bir ilgisi yok bence siyasi bir ödül. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ORHAN PAMUK'UN ROMANLARI GERÇEKTEN ÇOK YOĞUN VE DİREKT SONUCA BAĞLANMIYOR, OKUMAK SABIR İSTİYOR, HOŞ MESELA AHMET HAMDİ TANPINARIN ROMANLARI DA AYNI ÖZELLİKLERİ TAŞIR, FAKAT KONULARI ORJİNALDİR VE KONUNUN İÇİNE SERPİŞTİRDİĞİ MİZAH ROMANLARINI SIKICI OLMAKTAN KURTARIR, NEYSE SADEDE GELELİM, ORHAN PAMUK, BU ÖDÜLÜ HAK EDECEK DERECEDE HARİKULADE ESERLER MEYDANA GETİRMİŞ BİR ADAM DEĞİL, NAZIM HİKMET GİBİ SANATININ PEK FEVKİNDE ŞİŞİRİLMİŞ BİR BALONDAN İBARETTİR, HEPSİ BU KADAR...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Türklüğe hakaret etmiş bir şahsiyete siyasi nedenlerle verilmiş bu ödül Türk milletininin olamaz.

Orhan PAMUK ve Ermenilere hayırlı olsun...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...