Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
gardenya

Namaz Kılan Gençlik

Recommended Posts

ERSİN ÇELİK [email protected]

 

Sayi :315 2006-45

 

 

Gerçek Hayat “Cuma

namazına giden gençlik

tehlikesi”ni araştırdı!

 

Üniversitelim

 

giymiş beyaz

 

azye Cuma

 

namazından gelir

 

 

 

Bu millet bin yıldan fazladır, işçisi, köylüsü, memuru, üniversitelisi, taşralısı, doktoru, mühendisi ve idarecisi ile her Cuma günü camilere koşup huşu içinde namaz kılıyor. Bunda hayret edilecek, şaşılacak, tehlike arz edecek ne var! Yalçın Doğan neyin peşinde? Cuma saatlerinde camileri dolduran insanların ne yaptığını, okunan hutbelerde imamların onca insana neler anlattığını hiç merak etmiş mi?

 

 

 

Yalçın Doğan. Türkiye’nin en büyük(!) gazetesi Hürriyette yazıyor. Yalçın Doğan, son günlerde tedirgin olmuş. Ürkmüş. Korkmuş. Yılların gazetecisi Yalçın Doğan’ın tedirgin olmasının sebebi, Sabah gazetesinin yapmış olduğu “Gençlik Araştırmasının” sonuçları. Araştırmaya göre; Üniversiteli genç erkeklerin yüzde 63’ü Cuma namazı kılıyor. Gençlere yöneltilen sorulardan elde edilen bilgiler; alkol, uyuşturucu, cinsellik, eğitim, aşk, giyim-kuşam, gelecek ve dini yaşantı gibi konularda ne düşündükleri. Yalçın Doğan’ı düşündüren, hayret ettiren konu, gençlerin büyük bir bölümünün Cuma namazı kılması. Gençlik Cuma namazı kılıyor, usta yazar(!) Yalçın Doğan bu durum çok tehlikeli diye, feryat-figan ediyor! Bu millet bin yıldan fazladır, işçisi, köylüsü, memuru, üniversitelisi, taşralısı, doktoru, mühendisi ve idarecisi ile her Cuma günü camilere koşup huşu içinde namaz kılıyor. Bunda hayret edilecek, şaşılacak, tehlike arz edecek ne var! Yalçın Doğan neyin peşinde? Cuma saatlerinde camileri dolduran insanların ne yaptığını, okunan hutbelerde imamların onca insana neler anlattığını hiç merak etmiş mi? Biz bunu bilmiyoruz. Açıkçası merakta etmiyoruz. Doğan 28 Ekim’de Hürriyetteki köşesinde kaleme aldığı akıllara durgunluk veren “AKP’nin aile fotoğrafı” başlıklı yazısının bir bölümünde şöyle diyor; “Eğer o yüzde 63 doğru ise Türkiye’nin geleceği karanlık. Cuma namazları, cuma namazı olarak kalmıyor. Türkiye bir başka yere kayıyor. O yer, içinde doğup büyüdüğümüz, değerlerini taşıdığımız çağdaş hayat tarzı değil.” Cuma namazına giden gençleri aşağılayarak, Cuma namazı kılmanın tehlikelerinden ve ülkeyi karanlık günlerin beklediğinden bahseden Doğan’ın ne demek istediğini, amacının ne olduğunu, konunun muhatapları olan üniversiteli gençlere sorduk.

 

 

 

Yalçın Doğan (Hürriyet Gazetesi Yazarı)

 

 

 

Üniversitelinin aklına cuma namazı gelmemeli!

 

 

 

Bunlar arasında yine de, en vahimi, eğer o anket sonuçları doğru ise üniversite gençliği ile cuma namazları arasındaki bağlantı. Eğer o anket doğru ise gençlerin yüzde 63’ünün cuma namazına gitmekte oluşu, Türkiye’deki sosyolojik ve siyasal değişimin inanılmaz bir göstergesi. Bu dönemde atılan tohumların nasıl tuttuğunun vahim bir sonucu.

 

 

 

Üniversitede bir genç normal olarak ne yapar? Ders çalışır, müzikle ilgilenir, sporla uğraşır, zamanını kız ya da erkek arkadaşlarıyla paylaşır, sinemaya, tiyatroya gider, ders kitapları dışında kitaplarla haşır neşir olur, ülke ve dünya siyasetini her yönden kendi arasında tartışır. Yıllar ve yıllardır bu böyle. Cuma namazı belki de hiç akla bile gelmeyen alışkanlıklardan biri. Bundan üç, beş yıl öncesine kadar, bırakın böyle bir sonucu, anketlerde böyle bir konunun geçmesi bile söz konusu değil. AKP’yi herhalde en fazla sevindiren anket sonuçlarından biri bu olsa gerek. Eğer o yüzde 63 doğru ise, Türkiye’nin geleceği karanlık. Cuma namazları, cuma namazı olarak kalmıyor. Türkiye bir başka yere kayıyor. O yer, içinde doğup büyüdüğümüz, değerlerini taşıdığımız çağdaş hayat tarzı değil.

 

 

 

Mehmet Tekin İstanbul Ünv. Hukuk 2. Sınıf

 

 

 

Yalçın Doğan üzülmesin,

 

üniversitelerde aylaklar da çok!

 

 

 

Herkes olayları görmek istediği boyuttan görüyor. Beyni ile düşünenlerle farklı öğeleri ile düşünenler arasında, ortaya ciddi uçurumlar çıkıyor. Yalçın Doğan üniversiteli gençliği görmek istediği boyutta değerlendirmiş. Bence bu tür bir fikri ortaya atan gazeteci ağabeyimiz beyninin bir kısmını aldırmış. Geri kalan kısmı ile de gençleri nasıl sosyal yapma yolunda anti-sosyal yaparım diye düşünüyor. Onun tarif ettiği üniversite gençliği, kitap okuyup, müzik dinleyerek üniversite okumuyor. Gitar çalmayı öğrenip, parklarda şarap içerek alem yapıyor. Takılacağı lüks cafeyi, en pahalı giysiyi, farklı imajını, yarın yapacağı abuk sabuk espriyi, şaklabanlığı derslerden önce düşünüyor. Onun istediği bu ise üzülmesine gerek yok. Üniversiteler Cuma namazına gidenler kadar, hayatını eğlenceye adamış, babasının parasını harcayarak kendine yeni bir dünya kurmuş aylaklar ordusu ile dolu. Bıraksınlar Cumaya gidenleri, “gençturkcelliler, vicdanına inat verilen coşkularla 60 dakikası 5 kontürlüler,” sabahlara kadar neyi konuşuyor onu bir araştırsınlar. Sabahtan akşama kadar, 1 saati 5 kontörden cep telefonu ile konuşan gençlik, bu ülkeyi hangi karanlıktan kurtaracak?

 

 

Muzaffer Aytaç Uluslar Arası İlişkiler 3.Sınıf

 

 

 

Seçim sandıkları

 

camilerden çıkmıyor ki

 

 

 

Yapılan anketin sonuçlarında yüzde 63’lük bir kesimin Cuma namazı kılması beni şaşırttı. Bizim sınıftan yüzde 10 anca çıkar. Çoğu zaten Cuma’ya gittiğini gizliyor. Devir fişlenme devri. Ders programlarına göre bakarsak zaten bir çoğumuz Cuma namazına gidemeyecek pozisyondayız. Bu anketi kimlerle nerede yapmışlar bilmiyoruz. Açık öğretim okuyanlar için bir problem yok, belki de ağırlıklı olarak onlarla görüştüler. Ben Cuma’ya hep gidiyorum. Bu biraz da aileden kaynaklanan bir şey. Bazı aileler üniversitede okuyan 20 yaşındaki çocuklarına derslerini anlamaz diye oruç bile tutturmuyorlar. AK Parti ile ibadet etmenin nasıl bağdaştığını anlayamadım. Eğer bu saptama doğru ise namaz kılanlar, namazı bırakana kadar AK Parti tek başına iktidar olur. Siyasetle namaz, bir birine uymayan iki unsur. Namaz kılmayanları nereye sokacağız? Bugün Anadolu’da 5 vakit namazını kılıp, yıllardır CHP’den başka partiye oy vermemiş bir sürü insan var. Seçim sandıkları camilerden çıkmıyor. Yalçın Doğan’ın hayalini kurduğu gençlik modeli bile namaz kılmaya engel değil. Namaz kılanlar da bu aktivitelerin en âlâsını yapıyor.

 

 

Fettah İmamoğlu İst. Ünv. Türk Dili Edebiyatı 2. Sınıf

 

 

 

Biz de Müslüman’ız, odun değiliz

 

 

 

Bu ümmet bin 400 yıldır Cuma namazı, bayram namazı, vakit namazı, gece namazı, kaza namazı kılıyor. Üniversite öğrencileri odun değil. Biz de Müslüman’ız. AK Parti iktidarda olduğu için kıldığımız Cuma namazları bile dikkat çekmeye başladı. Oturup abuk-subuk, gereksiz anketler yapıyorlar. Cuma namazına giden üniversitelilerin oranı daha da yüksek olabilir. Yüzde yüz olsa, bunun iktidar partisi ile alakası ne, onu anlamadım! CHP iktidara gelsin bakalım bu rakam düşüyor mu?

 

 

 

Tayyip Erdoğan üniversite gençliğine yeni bir İslam anlayışı getirmedi ki, biz de bir anda “değişip” cuma namazlarına koşalım! Orta okuldan beri düzenli olmasa da Cuma namazlarına gidiyorum. Karar verdim, bundan sonra daha dikkatli olacağım. Zaten bir Cumamız var, bıraksınlar da onu hûşû içinde eda edelim.

 

 

 

Serdar YIldIrIm İst. Ünv. Türk Dili Edebiyatı-3. Sınıf

 

 

 

Cuma’ya da giderim, master da yaparım

 

 

 

Bu yaşa kadar iki kere Cuma namazını kaçırdım. Onlar da seferi olduğum kaçtı. Vakit namazlarımı kaçırmamaya dikkat ediyorum. Zaten derslerim Cuma saatlerine denk gelmiyor. O yüzden rahatlıkla gidiyorum. Ama dersim olsa da bırakıp koşa koşa namaza giderim. Yapılan anketin sonuçları bence yalan. Üniversite öğrencilerinin yüzde 63 ‘ü Cuma namazına gitmiyordur. Gözlemlediğim kadarıyla bu rakam daha aşağılarda. Anketin sonucunda çıkan rakamı siyasi iktidara bağlıyorlar. Ben görüş olarak AK Parti’ye yakın değilim. O yüzden benim kıldığım namazla, AK Parti’nin uzaktan yakından bir alakası yok. Her Cuma saati dolup taşan camileri AK Parti’nin eseri gibi göstermek çok saçma. Bu ülkede Cuma namazına bakış, standart bir şekil almış. Farz olmaktan önce halkımız tarafından adetleştirilmiş. “İçkimi içerim, her haltı yerim ama Cuma namazını kaçırmam” inancı da var. Yalçın Doğan’ın fikirlerine saygı göstermeyi çok isterdim ama söyledikleri çok saçma. Benim kıldığım beş vakit namazın süresi toplam yarım saati geçmez. Kalan 23 buçuk saatte istediğim sosyal aktiviteyi yaparım. Sayın Yalçın Doğan bu konuda fazla tedirgin olmasın. Cuma namazına da giderim, master da yaparım, kariyer de(!)

 

 

 

(GERÇEKHAYAT)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ylçın Dğan karnındakileri açıkça söylemiş...Adam kendi açısından haklı...1950-60 hatta 70 li yıllarda bir ünivesite öğrencisi / mezunu cumaya camiya geldiği zaman cemaat tarafındn "İstanbul'u fetheden Fatih" gibi karşılanırmış...Yokmuş ki...Nesilleri öyle budamışlardı...Allah cc.ın izniyle yeni sürgünler yeşerdi ve kafası keçi sakallı tayfa ya kalp spazmları girmeye başladı...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...