Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
nedmanün

Türkçe Mi Öz Türkçe Mi?

Recommended Posts

Dil, her milletin olduğu gibi, bizim de varlık sebebimiz, şah damarımız! Büyük felâketler, dilin bozulmasıyla başlıyor.

 

Batı, ilk eğitim seferberliğinden geçirdiği çocuklarını 70 000 kelimeyle okutuyor. Türkiye de ise, ilk eğitim seferberliği için hazırladığımız kitaplarda 7 000 kelime bulunmaktadır. Çocuklarımız ise, üniversite sıralarına geldiklerinde bu 7 000 kelimenin sadece 600'ü veya 700'ü ile düşünüp konuşuyorlar.

 

Ben, yüksek tahsil yapmalarına rağmen, doğru-dürüst bir dilekçe bile yazamayan kimselerle çok karşılaştım. Geçenlerde bir TV programında, birincilik kazanan bir üniversite öğrencisine mikrofon uzattılar. Güzel dans etmekten, kolunu-başını-bacağını ileri geri oynatıp durmaktan başka hiçbir marifeti olmayan delikanlının, ıkına-sıkına söylediği cümleler beni çok utandırdı: "Çok mutluyum. Ben duygusalım. Sizi çok seviyorum!" Başka? Başka yok. Hepsi işte bu kadar! Bu üç cümleden biri yanlış, biri de lâf ola beri gele kabilinden. Bir de şu: "Çok seviyorum!" laf bezirgânlığı veya yalancılığı var. Bir kimse, huyunu suyunu bilmediği, bir tek kelime konuşmadığı, bir kaç dakika olsun yan yana oturmadığı bir kimseyi veya kimseleri nasıl sevebilir?

 

Geçenlerde bir TV programında söyledim: Türkçe milletimizin dilidir. Öz Türkçe ise, bir avuç şaşkının kekelemesi. Dilimizi Türkçeden Öz türkçe kısırlığına çekip götürmek isteyenler, gerçek anlamda gericiler, cahiller, ham kafalardır. Dilimize her gün bulaşan İngilizce kelimeleri bir tarafa bırakarak, onlara dokunmayarak, sadece Arapça ve Farsça kelimeleri çıkarıp atmaya çalışanlar, esasında İslâma düşman olanlardır. "Öz Türkçe sözcüklerle konuşmalı-yazmalıyız!" diyenler, milletimizi Afrika kabileleri durumuna düşürmek isteyen akılsızlardır. Neden böyle söylüyorum? Bizim ilk sözlüğümüz olan Kaşgarlı Mahmud'un Divan-ı Lügat-üt Türk'ü (1072) 9200, Şemsettin Sami Bey'in Kamus-u Türkî'sinde (1901) 18000, Türk Dil Kurumu'nun Türkçe Sözlük'ünde ise, 80 000 kelime bulunmakta. Bir de bizim Öz Türkçe Sözlüğümüz basıldı. Öz Türkçe kelime sayısı sadece: 3 175 (!) Afrika tamtamcılarının bile 4000 kelimeyle konuştukları bir dünyada, biz, 3175 kelimeyle ne yapabiliriz?..

 

Yavuz Bülent Bakiler / Türkiye Gazetesi / 14.07.2001

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...