Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
cihat

'yeni Bir Hudeybiye' Çağrısı

Recommended Posts

'Yeni bir Hudeybiye' çağrısı

Dr. Abdülaziz Et-Tuveycri, İslami hareketleri ve yönetimleri “yeni bir Hudeybiye barış anlaşması” yapmaya çağırdı.

 

 

 

Kahire’de düzenlenen İslami İşler Yüksek Konseyi’nin yıllık toplantısına katılan biri insan hakları ve diğer İslami kuruluş üyesi iki yetkili, İslam ülkelerindeki rejimlerle İslami programa sahip siyasi ıslah hareketleri arasındaki çatışmaya son verilmesi çağrısında bulundu.

 

 

 

İslam ülkeleri hükümetlerine seslenen Dr. Abdülaziz Et-Tuveycri, İslam Dünyası’nı tehdit eden dış tehlikelere karşı koyacak ve siyasal İslam alanında uyumu sağlayacak “yeni bir Hudeybiye barış anlaşması” yapmaya çağırdı.

 

 

 

İnsan Hakları Ulusal Konseyi Genel Sekreteri Dr. Ahmed Kemal Ebu’l-Mecd ise toplantıda yaptığı konuşmada, İslami bakış açısına dayanan reform programlarına sahip siyasi örgütlerin hepsinin tehlikeli olduğunu, devlet ve toplum için tehlikeli olduğunu ve dini anlayışdan saptığını öne sürmenin yanlış olacağını ve sorunu daha da karmaşık hale getireceğini söyledi.

 

 

 

Arap ülkelerinde siyasal İslam’a karşı yürütülen kampanyaları ve olayın sadece bir güvenlik sorunu olarak görülmesini eleştiren Ebu’l-Mecd, bunun İslam ülkelerini yıkıcı çatışmalara sürükleyeceği uyarısında bulundu.

 

 

 

Hükümetlerin, düşüncelerini ifade etmenin ötesine geçmedikçe düşünce sahipleriyle mücadelede güvenlik sopasını kullanmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Ebul-Mecd, kanunların tam olarak uygulanmasının yöneten ve yönetilen için daha iyi olacağını ifade etti.

 

 

 

Hükümetlerin radikallerle mücadelede kanun dışına çıkmasının yanlış da olsa radikallerin eylemlerine meşruluk kazandırdığını öne süren Ebu’l-Mecd, bu çatışmaların İslam Dünyası’nı gerçek sorunlarla uğraşmaktan alıkoyacağını ve İslam’ın ahlaki ve ictimai değerlerinden faydalanmamaya yol açacağını söyledi.

 

 

 

Bazı İslami akımların amaç İslam devleti kurmak olduktan sonra siyasi mücadelede her türlü aracın mubah olduğuna inanmasını eleştiren Ebu’l-Mecd, İslami hareketlere ve hükümetlere ayrı ayrı çağrıda bulundu.

 

 

 

İslami hareketleri aşırıya kaşmamaya, istişareye ve özgürlüklere saygıya ve mevcut şartlarda öncelikleri yeniden belirlemeye davet eden Ebu’l Mecd, hükümetleri de İslami akımlardaki bazı yanlışlıkları yine İslami bir tavırla gidermeye ve dindarlığı bütünüyle reddetmemeye çağırdı.

 

 

 

Yeni Hudeybiye Barış Anlaşması

 

 

 

İslami Eğitim, Öğretim ve Kültür Örgütü Genel Sekreteri Dr. Abdülaziz Et-Tuveycri ise, siyasetçilerle ıslahatçılar arasında yeni bir Hudeybiye barış anlaşması yapılması gerektiğini belirterek, bunun dışarıdan gelecek tehlikelere karşı koymaya yardımcı olacağını ve mevcut şartlarda hiç bir ülkede hiçbir partinin bunu kendi başına başaramayacağını söyledi.

 

 

 

İslam ülkelerinde siyasi toplumu oluşturan taraflar arasında anlaşma ve bütünlüğün sağlanması gerektiğine dikkat çeken Et-Tuveycri, günümüz dünyasında ülkeler arasında bloklaşmaların yaşandığını söyleyerek Arap ülkelerini kendi aralarında bütünleşmeye çağırdı.

 

 

 

Mısır Vakıflar Bakanlığı’na bağlı İslami İşler Yüksek Konseyi’nin 19. kongresi 27 Mart Salı günü “Globalleşmenin Gölgesinde İslam Dünyası’nın Sorunları ve Çözümleri.. Kültürel ve Sosyal Boyutlar” başlığıyla düzenlenen toplantıyla çalışmalarına başladı.

 

 

 

Perşembe gününe kadar süren toplantılara bu yılki katılımın geçen yıllara göre daha yüksek olduğu ve 88 ülkeden 250 katılımcının toplantılara iştirak ettiği, katılımcılar arasında gayrımüslim bilim adamlarının da bulunduğu bildirildi.

 

Dünya Bülteni / Asım Sancaktar

Share this post


Link to post
Share on other sites

"İslam ülkeleri hükümetlerine seslenen Dr. Abdülaziz Et-Tuveycri, İslam Dünyası’nı tehdit eden dış tehlikelere karşı koyacak ve siyasal İslam alanında uyumu sağlayacak “yeni bir Hudeybiye barış anlaşması” yapmaya çağırdı."

 

Bizim de söylediğimiz şey bundan başkası değil. Bu düşüncelerin üst mercilerde dile getiriliyor olması benim açımdan sevindirici bir gelişme. İnşallah devamı da gelir.

 

Bu arada haberin alıntılandığı kaynak biraz daha dikkatli insanlarla çalışmalı, anlatım bozukluklarının barizliği metni okurken beni ciddi şekilde rahatsız ediyor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...