Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
suskun kalem

Harama Mecbur Muyuz?

Recommended Posts

Çaresiz mahkumu oldugumuz ortamlar ve bu ortamlara karşı çaresizliğimiz..Bulundugumuz heryerde 'haram' var.Gözler haramda,eller haramda,diller haram sevdalarda.Duygularımızı kirletmişiz haramlarla.Farkında değiliz kendimize verdiğimiz zararın,bir haram göze bakmakla neler kaybettiğimizin farkında değiliz.Haram olan her bakış her söz bizi O ndan uzaklaştırıyor.Zaten yakınlığımız azken hazırki yakınlığımızıda kaybediyoruz.O nun rızasını kaybediyoruz ki bence bir insan için en büyük kayıpta budur.Dünyaya rızasını kazanmak için gönderilmişken,amacımıza ters hareket ediyoruz.Bir bakış bir gülüş için,dört beş dakikalık bir zevk için günlerce ızdırap çekiyoruz.Haram bizi anlık mutlu edebiliyor ama neticesi hep acı hep gözyaşı.Bunu bile bile yinede harama giriyoruz.Bu aptallık değilde nedir bilmiyorum.Kendimize hiçmi sözümüz geçmiyor,bu kadar aciz miyiz dünya karşısında?Değiliz bence,olmamalıyız.Belki bulunduğumuz ortamlar bizi harama sevk ediyor ama biz elimizden geldiğince kendimize dikkat edeceğiz.Ağyara kaymaması için gözlerimizi kontrol altında tutacağız,kalbimizi harama meyletmemesi için koruyacağız.Korumak zorundayız çünkü haram öyle bir illet ki düşünce dünyamıza ruhi hayatımıza girdiğinde bulaşıcı bir hastalık gibi heryerimizi sarıyor.

 

İnsan ibadetini artırdıkça,imanını kuvvetleştirdikçe kendini haramdan muhafaza edebiliyor.Aksi halde harama gönül verdikçe ibadeti azalıyor,imanı zayıflıyor.Küfre bile gidebiliyor.Haram işleyen biri vicdanen yaptıklarından rahatsızlık duyar,kendisini gören ve yaptıklarını yazan meleklerin varlığındanda huzursuz olur.Keşke olmasalar der ve orda küfre girer.İşte bu kadar ince bir nokta bu haram mevzuu.Bu yüzden nefsimize kesinlikle müsaade etmemeliyiz haram işleme konusunda.Haramla helal,haramla ibadet birarada gitmiyor kesinlikle.Her an bizden birşeyler koparıp götürüyor biz farkında olmadan.

 

Gençlerin harama meyli daha fazladır bu bir gerçek.Ama Allah u Teala(cc)da diyor ki;"Bir genç benim korkumdan harama bakmaktan gözünü çevirirse onun kalbine öyle bir iman veririm ki onun zevkini başka hiçbirşeyde bulamaz."Yani kendini haramdan muhafaza eden GENCE çok değer veriyor.Cenab-ı Hak yaşlıya demiyor gence veririm o zevki diyor.Gerçektende insan bir göze gözleri değeceği vakit sadece Allah'ın rızası için o gözlerini çevirebilirse ondan büyük bir zevk alıyor ve huzur buluyor.Çünkü vicdanı rahat,çünkü kalbi temiz kaldı en önemlisi RAZI olunanlardan olma yolunda bir adım attı.

 

Ortamlara karşı çaresiziz belki ama kendimizede çaresiz değiliz ya!Başkalarına karışamayız belki ama biz önce kendimize dikkat edelim haram konusunda,taviz vermeyelim.Ne olursa olsun ölçümüzü muhafaza edelim.Allah korkusundan ve sevgisinden dolayı harama girmeyerek o iman zevkine erenlerden olalım inşallah.

Share this post


Link to post
Share on other sites

canım kardeşim okadar güze yazmışsınki anlatamam çok etkilendim allah razı olsun senden kalemine kuvvet :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Duygu ve düşüncelerime ve ızdıraplarıma tercüman olmussunuz kardeşim gerçekten güzel Allah razı olsun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bir balık, bitkilerden ve cansızlardan farklı olarak, dilediği yöne doğru hareket etme hürriyetine sahip. Ama bu hürriyet, deniz ile sınırlı. Ondan dışarı çıkması yasaklanmış. Karalar, ormanlar onun için yasak bölge. Tilkilerle, aslanlarla arkadaşlık etmesi, sanki, haram kılınmış. O, denizde yaşayacak ve ömrünü diğer balıklarla geçirecektir.

 

İnsanın denizi de "helâl dairesi" dir. "Helâl dairesi geniştir, keyfe kâfi gelir. Harama girmeye hiç lüzum yoktur." (Sözler)

 

İnsan, bu daire içinde kalmak şartıyla, istediği gibi hareket edebilir, dilediği gibi safa sürebilir. Ama bu dairenin dışı, onun için cehennem tarlasıdır.

 

 

 

RNK...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...