Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
aga

Şeytan -melekmidir? - Cin Midir?

Recommended Posts

Geçende okuduğum bir kitapta şu bildiğimiz "allahın insanı yarattığı ve bütün meleklere ve şeytana secde etmelerini emrettiği ve sadece şeytanın allahım beni ateşten yarattın ve topraktan yarattığın bu varlıktan üstün olduğunu bu yüzden secde etmeyeceğini" söylemiş ve isyankar olmuş ve allah şeytanı lanetleyerek kıyamete kadar insanları şaşırtması ve allaha karşı gelmelerini sağlamasını fırsatı sunulmuş. Şuna geliyorum denildiği gibi şeytan ateşten yaratılmış ve bilindiği gibi cinlerde ateşten yaratılmış ve insan oğlundan önce yeratılmış varlıklar olduğuna göre ve yine melekleri de allah nurdan yarattığına göre şeytan cin midir?

 

 

Bildiklerinizi benimle paylaşırmısınız???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kabaca anlatmak gerekirse; Şeytan cinden daha farklı bir mahluktur. Şeytanın (Efendimize gönderilen dışında) müslümanı, nasranisi yani dini olmaz; cinlerin ise müslümanı vardır, ibranisi vardır, ateisti vardır, evliya olanları vardır, evliyalara mürid olanları vardır, hatta onlara da musallat şeytanları vardır.

bu iki yaratılmışı birbirine benzetmeyelim...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

 

Şeytan (İblis/Azazil), yaradılışı yönüyle bir cindir. Hz. Adem ile kıssası geçen bu yaratık, vaktinde cinler arasındayken ibadetteki devamı ve üstünlüğüyle yavaş yavaş yükselmeye başlamış ve neticede irade sahibi olması dolayısıyla, akılları olmayan meleklerin üstüne çıkmış, onlara baş olmuştur. Sonrası ise malum, kibir ve herşeyin mahvoluşu... Şeytan diye özel bir yaradılmış kategorisi yoktur, yani insan gibi, cin gibi, hayvanat gibi özel bir yaradılmış kategorisinin ismi değildir şeytan. Başları bu İblis denilen elemandır, yardımcıları ise A. Necdet Sezer gibi insanlar ve birtakım kafa dengi cinlerdir.

 

Konu hakkında Ahmet Tomor hocanın bir sohbeti var, şuradan download edebilirsiniz: http://ankebut.net/index.php?catID=9999&id=5177

 

Saygı ve selamlarımla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Benim okuduğum bir kitapda çok oldu yazarını hatırlıyamadım şeytan melek mertebesine ulaşmış bir cin olarak anlatılıyordu,iblis ise şeytanın atası olarak anlatılıyordu.biraz araştırdım ve

 

18/50- "Hani biz meleklere, "Adem için saygı ile eğilin" demiştik de Iblis'ten başka hepsi saygi ile egilmişlerdi. Iblis ise cinlerdendi de Rabbinin emri dişina çikti"

 

Yukarıdaki ayet şeytanın cinlerden olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

İbn-i Abbas İslam müverrihleri içinde en güvenilirlerden olup görüşleri bir çok konuda kabul gören bir aydındır.

 

Şeytan cinlerdendir. Karşısına insan gibi bir halife-i ruy-i zemin çıkıncaya kadar ibadet hususunda kusuru bulunmadığı rivayet edilen şeytan, âyetlerde Hazret-i Âdem’e (as) secde emrinde kibirlenerek secde etmediği için Allah’ın rahmetinden kovulduğu belirtilir. İşte bir âyet:

 

“İblis cinlerdendi; Rabbinin emrinden dışarı çıktı. Şimdi siz, beni bırakıp da onu ve onun soyunu mu dost ediniyorsunuz? Oysa onlar sizin düşmanınızdır. Zalimler için bu ne fena bir değişmedir!”

 

1- Kehf Sûresi: 50.

 

Aslında arkadaşlar şeytanın cin mi melek mi olduğu konuda değişik yorumlar vardır. Ayetlerdende anlaşılacağı gibi şeytan bir cindir.

 

“Rabbin meleklere demişti ki: Ben muhakkak çamurdan bir insan yaratacağım. Onu tamamlayıp, içine de ruhumdan üfürdüğüm zaman, derhal ona secdeye kapanın! Bütün melekler toptan secde ettiler. Yalnız İblis secde etmedi. O büyüklük tasladı ve kâfirlerden oldu. Allah! Ey İblis! İki elimle yarattığıma secde etmekten seni men eden nedir? Böbürlendin mi, yoksa yücelerden misin? dedi. İblis: Ben ondan hayırlıyım! Beni ateşten yarattın, onu çamurdan yarattın, dedi.” (1)

 

Şeytan ateşten yaratılmış olmayı kendince bir üstünlük sebebi olarak görmüştür. Ateş başka varlıklarla temas ettiğinde onları yakar ve eritir. Su ve kum, toprak gibi diğer katı maddeler ateşi onu söndürür. Bir üstünlük sebebi gibi görülen bu fark, aslında şeytanı ömür boyu yalnızlığa itmiştir. Yüce Allah’ın katında üstünlüğün temel esası ise, önce kendisine itaat edilmesi idi. İblis, bundan imtina edip kaçındığı ve kendisini üstün gördüğü için rahmetten kovulmuş ve “şeytan” olarak adlandırılmıştır. Ateşin toprağı yakması sebebiyle, bunu yok olmaz bir üstünlük olarak görüp büyüklenmesi şeytanın kâfir olarak İlahi huzurdan da cennetten de kovulmasına sebebiyet vermiştir.

 

Kuran’da, cinlerin ateşten yaratıldığı bildirilmektedir:

 

“Cinleri de daha önce zehirli ateşten yaratmıştık.” (15:27);

 

“Cinleri öz ateşten yarattı.” (55:15)

 

Bazı alimler, Rahman suresindeki “Cânn” deyiminden kasıt, cinlerin babası İblistir demişlerdir. Elmalılı Hamdi Yazır, aynı kanaatte olmadığını söyleyerek, “Başlangıç itibariyle bütün insan cinsi salsaldan yaratılmış olduğundan insandan kasıt, yalnız Adem değil insan cinsi olduğu gibi, Cânn’dan kasıt da cin cinsidir.” der.(3) Şu halde İblis, yani şeytan da cinlerden olduğuna göre, o da ateşten hem de dumansız, öz, yalın, yakıcı ateşten yaratılmıştır diyebiliriz. Buna yukarıda meallerini verdiğimiz ayetler de zaten açıkça işaret etmektedir.

 

(1) Sâd, 38:71-78; A’raf, 7:12.

(2) Hak Dini, IV, 20.

(3) Hak Dini, VII, 369.

Share this post


Link to post
Share on other sites

İblis'in kalbine ilk gurur ve kibir, dünyada yaşamakta olan ve azgın bir topluluk haline gelen cinlere gönderilen melek ordusunun komutanı olarak kazandığı zaferle düşmüştür.

 

Yaratılış bakımı ile şeytan ateşin dumanlı kısmından yaratılmıştır.. Cismaniyeti yoktur..

Share this post


Link to post
Share on other sites

İblis ümit kesmek,suskunlaşmak anlamına gelen iblas kelimesinden türemiştir. Şeytan, rahmetten uzaklaştı,hak'dan uzak oldu anlamına gelen şetane kökünden türemiş. Kuranı kerimde şeytan ve iblis bazen aynı manada bazen farklı manada kullanılmış. Genel bir görüşe göre İblisin, Hz.Ademe secde etmeyen varlık olduğunu, şeytanın ise İblisin yolundan giden, insanlardan,cinlerden isyan eden ve zarar veren her türlü varlığın adı olduğudur. Bu görüşe göre İblis tek, şeytan çok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esselamu aleyküm arkadaşlar.....

Siz zaten gerekenleri söylemişsiniz bende bu konuyu boş bırakmak istemediğim için yazıyorum

Şeytan cinnidir fakat şeytan ALLAH'a kulluk ve taatte okadar çok ilerledikimeleklere hocalığa kadar yükseldi..

ve ALLAHU TEALA uscuduu emrini verdi herkez secde etti fakat şeytan kibirlendi ve lanetlendi işte bu lanetlenmeden sonra şeytan değişti çok iğrenç bir hal aldı....şeytan yumurtlayarak ürer.....

 

Ehli Sünnet Vel Cemaata Göre KİTABUL AKAİD Hazırlayan Adem Müftüoğlu

Bu anlattıklarımda ihtilaf değil ittifak vardır......

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Ziyaretçi

şeytan aslında bir cindir bunu boyle kanıtlaya biliriz

1)şeytan ateşten yaratılmıştır cinlerde ateşten yaratılmıştır melekler ise nurdan

2)şeytanda cinsiyet vardır cinlerdede vardır ama meleklerde cinsiyet yoktur

3)şeytanda kibir vardır aynı şekilde cinlerdede vardır ama meleklerde kibir yoktur zaten şeytan cennetten kibir nedeniyle kovulmuştur

ZATEN BU ÜÇ ÖRNEK ŞEYTANIN ASLINDA CİN OLDUĞUNU KANITLIYOR.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...