Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
fildisi kule

Prof. Atilla Yayla'dan

Recommended Posts

Nisan ayında Ankara, İstanbul ve İzmir'de "cumhuriyet mitingi" adı altında büyük mitingler yapıldı. Gerek medyadan büyük ilgi gören gerekse toplumun çeşitli katmanlarında yankılara yol açan bu mitingler hakkında çok şey yazıldı ve söylendi.

 

Özellikle organizatörler ve medyadaki destekçileri mitingleri neredeyse asrın en önemli ve anlamlı olayı mertebesine taşıdı. Onlara bakılırsa miting meydanlarında milyonlar toplanmıştı. Katılımcılar bütün toplumu temsil etmekteydi. Halk laik cumhuriyete sahip çıkmıştı. İktidar, meydanlarda ortaya çıkan iradeye uymalıydı. İktidarın seçim kazanmış olması milyonların meydana akması karşısında fazla bir şey ifade etmezdi.

 

Mitinglerin heyecanına kapılan birçok yorumcu aklı başında eleştirileri ve değerlendirmeleri dinlemek bile istemiyordu. Neredeyse mitinglere yönelik her eleştiri ihanet olarak gösterilir hale gelmişti. Onlara göre bütün Türkiye meydanlardaydı. Toplum AKP'ye kırmızı kart göstermişti. Mitinglerdeki milyonlar oylarını CHP'ye ve MHP'ye akıtacak ve böylece iktidar el değiştirecekti. Daha da hızlı bazı yorumcular mitingleri adeta bir savaşa benzetmiş ve bu savaşın taraflarınca kazanıldığına hükmetmişti.

 

Daha sonraki bazı araştırmalar katılımcıların yaklaşık yüzde ellisinin mobil olduğunu gösterdi. Bu, üç mitingdeki toplam katılımcı sayısının değil milyonlara, bir milyona ulaşmasının dahi zor olduğunu kanıtladı. Mitingler toplumu temsil kabiliyeti bakımından da iddia edildiği kadar kapsayıcı değildi. Objektif gözlem ve araştırmalar mitinglerin aslında ağırlıklı olarak CHP-DSP tabanına ve bazı Alevi kesimlerine dayandığını açığa çıkardı.

 

Ayrıca, organizasyonda başı çeken bazı kişi ve "STK"ların sivillik ve demokratlık sicilleri de mitinglerin itibarını ciddi biçimde zedeledi.

 

Güçleri bu kadardı. Toplumdaki oranları belliydi. Partizan yazarlar sadece kendileri gibilerin toplandığı meydanlarda birbirlerine pek kalabalık göründüler. Ama bütün Türkiye miting alanı olarak düşünüldüğünde küçük bir yüzdeye indiler. Aklı ve mantığı tatile gönderdikleri için de seçim sonuçları onları geçici bir şoka soktu.

 

kürsüde konuşanlar hayattan, akıldan ve mantıktan kopuktu.

 

Kimi yorumcular mitinglere katılanların Türkiye'nin "yeni yükselen orta sınıfı" olduğunu ve ülkenin bel kemiğini teşkil ettiğini iddia ettiler. Bu tespitte eksiklikler olduğu kanaatindeyim. Şüphesiz, cumhuriyet mitinglerine katılanların ağırlıklı kesimi orta sınıfa mensuptur. Ancak, bu insanlar son yıllarda ortaya çıkmış değildir, eskiden beri mevcuttur ve orta sınıf içinde yer almaktadır. Orta sınıfa aidiyetleri yeni bir olgu değildir.

 

Türkiye'nin yeni doğan ve yükselen orta sınıf kesimi dindar muhafazakarlardır. Dindar muhafazakârlar hem sayı olarak artmakta hem de ekonomik ve sosyal güçleri büyümektedir. Bu sosyolojik bir değişikliktir. Bu çevreler doğal olarak siyasi ve sosyal hayatta da daha fazla pay isteyeceklerdir. Nitekim istemektedirler. Bu sosyolojik vakıanın önüne "hat hüt" diyerek, bürokratik iktidara e-bildiri yayınlatarak, saçma sapan altın çağ ağıtları yapıp arkaik bir "çağdaşlık" retoriği tutturarak geçilemez. Cumhuriyet mitinglerini organize eden zihniyet bu gerçeği bir görse ve kabullense bütün problemler daha kolay çözülecektir.

 

 

Prof.Dr. ATİLLA YAYLA

Gazi Üniversitesi Öğetim Üyesi

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yazıyı okunca aklıma bu video geldi paylaşmak istedim.Saygılar

 

undefined

Selamlar,videoyu izleyemedim bir türlü sayfa görüntülenemiyor diyor sorun benim bilgisayarımda mı bu adres doğru mu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

bende açıldı ama

Selamlar, evet bu linke tıkladığımda açıldı teşekkür ederim paylaşımınız için Atilla hoca güzel kapak yapmış ağzına sağlık :(

Dua ve muhabbetle...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evet arkadaşlar sözde cumhuriyet mitinglerini yeniden değerlendirelim

 

Mitingleri organize edenlere ve katılanlara bakalım,

 

Nur Serter Necla Arat Tuncay Özkan Türkan Saylan Edip Akbayram vs

 

Bu insanlık yoksunu isimlerin içlerinden kimisinin doktora tezi intihal (çalıntı)

 

biri ordu evlerinde ikna odalarında astsubay ve subay eşlerini türbandan vazgeçirmeye çalışan bir zavallı

 

biri hortumladığı 17 milyon euronun hesabını veremeyen bir kanalın sahibi

 

biri PKK konserinde Türk milletine küfreden bir it

 

biri H.z. Peygambere ve onun ümmetine hakaretler yağdıran bir bunak..

 

 

Ama hepsinin ortak yönü bir.Hepsi Allah düşmanı...

 

 

Bu ulusalcı,laik,kemalist,jakoben,seküler taifemitingi organize edecek parayı nerden buldu peki?

 

Okyanus ötesindeki akrabaları neo-conlardan...Mitingden bir hafta önce ADD ye ABD büyükelçisi ziyaret ediyor hayırdır inşallah.

 

Ve bu sözde mitinglerin balonunu kıymetli akademisyen Atilla Yayla patlatıyor.

 

Selametle...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...