Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
A.NFK

Üstad Bir Amaç Değil Araçtır

Recommended Posts

peygamber efendimizin bize göstermiş olduğu islam yolunda, üstadımız NFK 20. yüzyılın yetiştirdiği en büyük fikir adamlarından biri olarak bize bu yolda rehberlik etmiştir.

üstad bizim ulaşmamız gereken o mukaddes hedef için iyi bir araçtır.

üstada takılıp aracı amaç haline dönüştürmeden ALLAH ın rızasını kazanırız inşallah.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haşa biz de site üyeleri olarak zaten toplanıp toplanıp, ayin ayin üstada tapıyorduk... Sanki böyle bi şey varmış gibi... Ey büyük Allah'ım, sen bize sabır ver...

 

Başlığa cevaben pişkin pişkin 'Bilmiyoduk!' deme hakkımı saklı tutuyorum. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mevzuya şöyle bir zaviyeden de bakabiliriz aslında. ( İştirak etmediğiniz noktaları beyan edebilirsiniz ) İnsanın bu âlemdeki gayesi Yaratıcısına, O’nun istediği ve razı olduğu şekilde kulluk edebilmektir. O’nun razı olmadığı amellerle hakiki manada“kul” olunamıyor. Bu ulvî yolda ilerlemek için de Yüce Allah başta peygamberler olmak üzere, sayısı milyonlara belki milyarlara ulaşan âlimler, evliyalar, halis din adamları, gönül ehli mürşidler göndermiştir. Hepsinin de delalet ettikleri nokta tek: Allah’ın emirleri ve yasakları. Hakiki ilim, amel ve ihlâs. İşte Üstadımız da İslam yolunun işaretçilerinden... Bu yolda Üstad amaç değil araç derken kardeşimiz buna işaret etmiş diye düşünüyorum.

 

Şu halde araç kelimesi yerine, vasıta ifadesini kullanabiliriz. Üstadımız “Tek dava onu bulmakta, bulduracak olanı bulmakta, O kim mi? Allah’ın sevgilisi, Sonsuzluk ikliminin batmayan güneşi ve ebedîlik sarayının paslanmaz tacı...” diyor. Kendisine O’nu bulduran da Abdülhakim Arvasi Hazretleri olmuştu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Galiba bazı arkadaşlar yanlış anlamayı iyi becermekteler.

cevaplardan bir tek Reyhanın ki dikkate değer.

ben zaten bu sitede üstada tapanlar, ya da onu fazla yüceltenler falan var demek istemedim.

sitemize yeni üye olan arkadaşları bir nebze olsun bilgilendirmek istedim

malum günümüzde şairlere (onlara şair denilirse) farklı değerler biçilmektedir. bu bazen haddini aşmaktadır.

Biz Üstadı onlar gibi değil de onun anlaşılmasını istediği gibi anlamalıyız

ama bazıları öyle şeyler yazmış ki bu tür ifadeleri o aptal şairlerin taraftarları bile kullanmıyorlar

Share this post


Link to post
Share on other sites

A.NFK kardeşım,haklılığına ınanıyor ve ortak olmak ısterım...dünyadakı mahlukatların hepsı ALLAH a gıden yoldur...alımler,üstadlar ve ılım amac degıl ancak ALLAH a varan yol için vasıtadır...tabı vasıtanın ne sekılde görüldügü önemlı...yukarıdakı ön yargılı arkadaşlar da yargılarını dile getırmeden önce ıyı düşünmeyı denesınler...bence her cevabın,fikrin,degerlerin iki tercihi vardır...evet-hayır,iyi-kötü vs... sefa ile...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A.NFK siz sanki nezaman üye oldunuzda yeni üye arkadaşları bilgilendirmek istiyorsunuz.

herkes işine baksın.(bu mesajıda dikkate almayın olurmu. geresiz polemiğe hiç gelemem)

sevgiyle kalın.

 

trradomir alemsin dostumya ,eyvallah :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mesaj sayınız 5(ti). Belli ki yeni gelmişsiniz. Bir insana atfen açılmış bir sitede geziyorsunuz ve Kendi Yazdıklarınız bölümüne, bölüm konseptine uymadığını sandığım bir konu göndererek sitenin ismine ithafen açıldığı kişiye takılmadan Allah'a gitmemiz gerektiğini söylüyorsunuz. böyle bir ihtimal mevzubahis olabilir mi? Mantık kabul etmez. Üstad'ı kendi meşrebince anlayan ve seven çok kişi gördüm ama onu sevdiğini iddia edip de Allah'a değil, Üstad'a giden tek bir adam bile görmedim. Üstad'ı herkes kendi meşrebince anlayabilir ama onu anladığı iddiasındaki hiçbir kimse çıkıp da Üstad'ı Allah'a alternatif olma mevkiine koyamaz, eşyanın tabiatına aykırıdır bu. Allah'a giden yol üstadda barizdir, meşreplere söz hakkı bırakmayacak kadar nettir. O zaman hepi topu 3-4 satır tutan bu ihtarın sebebi ne olabilir? Testi kırılmadan çocuk tokatlamak desek, bunun metodu bu mudur? Sanmıyorum. Testiyi kırmadığı halde siz bir çocuğu tokatlıyorsanız durumu gerektiği gibi izah etmelisiniz. 'Niye testiyi kırdın, eşek sıpası?' manasında da anlaşılabilen bir söz söylemektense 'Bunu sakın kırma, kırarsan daha beteri olur' demelisiniz. Anlatabildim mi? Evet, topu topu 3-4 satır yazı var ve burada 'üstada takılıp aracı amaç haline dönüştürmeden ALLAH ın rızasını kazanırız inşallah' gibi söylenmesi çoook lüzumlu olan bir cümleyi de kullanıyorsunuz. Eniştemiz bizi niçin öpüyor? Yeni üyeleri ihtar etmiş abi, bakın hele :D Sitenin yeni üyeleri Üstad'a takılıp Allah'ı unutma potansiyeli taşıyor ya...

 

Boş konuşmayalım azizim, lütfen... Rica ediyorum.

 

Madem cevaplardan bir tek değerli yöneticimizinki dikkate değerdi, o zaman bizimkileri dikkate alıp da cevap yazmasaydınız.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a_nfk ya katılıyorum

konunun yeri burası olmasa dahı söylediginde haklı

size bunu yapıyorsunuz demiyor yapmayanlar cevap yazmasın

yapan varsa da ona bir uyarı olsun diye acılmıstır bu konu

Share this post


Link to post
Share on other sites

üstadı anlayan biri üstadı nasıl bir amaç olarak algılayabilir?

 

üstadı anlamayan biride zaten sevmez, uzak durur.

 

Dolayısıyla böyle bir tehlike yok ortada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

arkadaşlar bence hüsn-ü zanımızı kaybetmemek çok hoş olabilir. siteye çokça yazı yazmasam da genelde başlıkları takip ederim ve a-nfk arkadaşımızın bu cümlesini okuduğumda "iki büyük şair" adlı başlıktaki ufak bi tartışmayı hatırladım. hala var mı bilmiyorum ama bi arkadaşımız (adını hatırlayamıyorum)-zannediyorum şu an en azından aynı takma isimle aramızda değil- benzer şeyleri biraz yanlış anlaşılmaya müsait bir üslup ile yazmıştı ve yine çok tepki almıştı. bence bu tür çıkışlara (belki haklı olarak) ani tepkiler verirsek, yeni arkadaşların heveslerini kırabilir ve Allah kelamına dair bu siteden nasibinin büsbütün kesilmesine sebep olabiliriz. burada her ne kadar insanlar, zihinlerimizde günlük hayattaki gibi bir kimlik ve şahsiyet temsil etmese de (en azından benim için öyle), yine de her konuda sabrı elden bırakmayalım ve hatta kendime bir kez daha söylemek isterim, bırakmayayım :)

 

bu arada merak ediyorum, belki yeri burası değil ama mesajlarımızı silemiyor muyuz? yoksa ben mi bulamadım??

Share this post


Link to post
Share on other sites
bu arada merak ediyorum, belki yeri burası değil ama mesajlarımızı silemiyor muyuz? yoksa ben mi bulamadım??

Selamlar,

Forumun düzeni açısından üyelerimiz yazdıkları mesajları silme salahiyetine sahip değillerdir. Sadece yöneticiler mesajları silebilmektedir. Yazdığınız mesaj üzerinde düzenleme yapabilirsiniz. Mesaj düzenleme yetkileri ile ilgili olarak daha fazla malulata buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A.NFK nın söylediğinden çok verilen tepkiler dikkatimi çekti.

 

Bu tepkilerin kaynağı ne acaba?...

Share this post


Link to post
Share on other sites

vallahi a.nfk'ya hem katılıyorum hem de katılmıyorum.

a.nfk demek istdediğini doğru düzgün anlatamamış. onun için anlaşılması gerektiği gibi anlatamadığı için katılmıyorum

katılıyorum çünki bu konuyu bazı arkadaşlar uzak bir tehlike diye nitelendirseler de sonuçta bir tehlikedir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

'Yapmayanlar yazmasın' denmiş. Yahu bizi, şahsımızı direkt olarak ilgilendirmeyen herhangi bir konudaki herhangi bir yanlışa müdahaleden kim alıkoyabilir? Kimin haddine düşmüş bu? 'Yarası olan gocunur' mantığıyla kaybetmedik mi herşeyimizi? Hem Allah aşkına kim kabul eder ilk mesajdaki ithamı, kim üstüne alınır? Bi tane adam gösterebilir misiniz bana, hâşâ, 'evet ben üstadı amaç yaptım, Allah'ı filan unuttum, her gün beş vakit Üstad'a tapındım' desin? 'Belki ben sevgimde aşırıya kaçıyorum' diyecek birisini bile zor bulursunuz ki, bu kişiler de böyle bir mesajla kendilerini, sevgilerini sorgulamaz merak etmeyin. O kadar gereksiz bir yazı ki, tamamıyla 'laf olsun, torba dolsun' niyetiyle yazılmışa benziyor, ilkokul kompozisyonlarının ilk paragrafları gibi. Yarın bu bölüme 'Tereyağı et değildir' veya 'İnsanlar ölümcül bir şey olmadığı takdirde yolun ortasına def-i hacette zinhar bulunmamalı, WC'leri kullanmalıdır' gibi bir mesaj yazarsam, bana da 'Evet doğru söylüyor' diyecek misiniz? Yoksa içinizden birisi kalkıp 'Eee? Ne alaka?' diye sorarsa onu linç etmeye mi kalkacaksınız? Pratikte bu iki konunun mantıklılık derecesini musavi görüyorum ben, zira Üstadı, onu tanrılaştıracak derecede seven bir insanın onun düşüncelerinden etkilenmemesi mümkün değildir, onun düşüncelerinden etkilenen birisinin de onu tanrılaştırması mümkün değildir. Gizli bir şirk varsa, insanları böyle bir mesaj uyandırmaya kâfî gelmez. Üstad'ın kalitesine hayran bir insan böyle bir mesajdan etkilenip tavrını değiştiremez, olamaz. Sadece boş laf bu.

 

'Bu tepkilerin kaynağı ne acaba?...'

 

Ben bilemedim, neymiş üstadım? Söyleyiverin de öğrenelim. 'Yarası olan gocunuyor' mu diyeceksiniz? Hiç tavsiye etmem!

 

Not: Diyamandiye en azından mantıklı yazdığı için teşekkür ediyorum. Onunla aynı fikirde olmadığım satır aralarından anlaşılacaktır ama en azından kalite var.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...