Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Ü.Y.

Fatihli Osmanlı Bosna'ya Böyle Mi Girdi?

Recommended Posts

Yap-boz yapmayı çok severim . Bir gün D&R dan 1000 parçalık yap-boz almaya niyetlenmiştim ki, baktım Osmanlıdan da kareler var. Elime aşağıda görmüş olduğunuz resimin yap bozunu aldım. İncelerken biraz kızardım, Fatih Sultanın (Rahmetullahi Aleyh)

atının ayağının altındaki bayanı ve diğerlerinin altındaki insanları görünce... Siz de bir yanlışlığın olduğunu hissediyor musunuz?

 

Benjamin-Constant-The_Entry_of_Mahomet_II_into_Constantinople-1876.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evet yanlışlık olduğunu ben de düşünüyorum. Yapmak istediklerini yine yapmışlar. Bende aynı şekilde 1000 parçalık fatihin istanbul surlarından girişini gösteren yapbozunu aldım. Ve şimdi onu tamamlıyorum. Ressam zonara. Ve böyle yüzkızartıcı sahne bulunmuyor o resimde. :S

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bildiğim kadarıyla bu resim, Bosna’nın değil, İstanbul’un fethinin temsili bir resmi. Ve Fatih Han’ın topkapıdan şehre girişi tasvir ediliyor sanırım bu tabloda. Topkapıdan şehre beyaz at üzerinde girdiğini biliyoruz Mehmet Han’ın. Göze çarpan ilk hata burada. At beyaz değil. :) Tablonun ressamı Benjamin Constant. Tablonun sol alt köşesinde de imza okunabiliyor. Bu ecnebi şahıs, Osmanlıyı barbar olarak telakki ettiği için, Sultan Fatih’in fethettiği yerlere atının nallarıyla ölüleri ezerek girdiğini sanmış olmalı. Ezilenler arasında bir papaz da var, ki sultanın fetihten sonra zindandaki papazları o küflü yerden çıkardığını ve hiçbir gayrimüslime zulüm edilmediğini biliyoruz. İnsan kendisi nasılsa, başkalarını da öyle zannedermiş. Yapılan tasvir haçlı zihniyetine layık. Haçlıların İstanbul’u yağmalamasının tablosu çizilse, Fatih Han ve askerler yerine de haçlılar olsa tablo gediğine oturmuş olurdu. Bu temsili resmin bir başka versiyonu daha var. Onu da aşağıya ekleyelim. Belki ressam buna bakarak fırçasının darbelerini büyük bir öfkeyle tuvale vurmuştur. :)

Edit:Topkapıdan giremez, o esnada henüz inşa edilmemişti. Fetihten sonra İstanbul'a girişin tasviri. Bu galatımın sebebi olsa olsa 'Fatih topkapıdan şehre giriyor' mısralarıdır. Hafıza rafımı düzenlesem iyi olacak. :)

 

istanbulsa2fd7.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...