Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
efrasyab

Neden Üstad'ın Kitapları Yoktu ?

Recommended Posts

Arkadalar ben Bursa da lise son sınıf öğrencisiyim. Üstad la bundan 6 ay evvel şiire olan merakımın başlamasıyla tanıştıştım. Şüphesiz üstad şiirlerini ilk okuyan kişiyi bile etkileyecek derinlikte yazmış, insanın ruhuna işleyecek bir ahenk vermiş. Yaklaşık 6 aydır üsdın 4 kitabını okudum ve okumayada devam ediyorum.

Geçenlerde bazı illerimizde düzenlenen kitap fuarlarından biri de bursadaydı. Arkadaşlarla fuara gittik. Gözlerim hemen Büyük Doğu Yayınlarını aradı, fakat aradığım halde bulamadım, daha sonra görevliye sorduğumda B.D Yayınlarının olmadığını söyledi. Sonra Üstad'ın kitaplarını bulmak için bazı kitap evlerinin standlarını gedim ama Çile dışında üstadın eserini bulamadım. Sorduğumda ise bu kitaptan başkası pek gelmiyor dediler.

 

Merak ettiğim Nazım Hikmet Kültür Merkezi olsun diğer kiapçılar olsun Nazım Hikmet'in kitapları hiç eksik değildi. Hatta standlarda çok büyük bölümler ayrıldığını gördüm. Açıkçası Büyük Doğu Yayınlarının bu tür organizasyonlara ilgisiz kaldığını pek anlayamadım. Üstadın bir kitabı dışında kitabı dışında kitap bulamak beni üzdü. Bir de şunu merak ediyorum Üstad'ın Bazı kitaplarında yasal engel mi var acaba ? Aydınlatırsanız sevinirim ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

 

Bildiğim kadarıyla yayınevlerinin fuarlara iştirak edebilmesi için stand kiralaması gerekiyor. Maliyet nedir bilemiyorum ancak fuarlara ilginin fazla olduğu ve normalden daha ziyade kitap satma imkânının vuku bulacağı düşünülecek olursa, maliyeti aşıp kâr elde etmek bile mümkün olabilir. Bir yayınevinin fuarlara katılmamasının tek sebebi iktisadî sebepler olabilir sanırım. Büyük Doğu’nun neden katılmadığını bilemiyorum. Üstadın eserlerinin her fuara, küçük çaplı da olsa kitap namına tertiplenen her etkinliğe koşa koşa katılması temennimizdir. Kitaplara ulaşmak mevzuunda yayınevine düşen görev bu olmakla birlikte bizim payımıza düşen ise, kitapçılarda aradığımız ve bulamadığımız kitapları kitapçıya sipariş vermek. Kitapçılar genellikle ellerinde olmayan kitabı, okuyucu talep ettiği vakit getirtmekteler. Ben de bir zaman önce Çile ve tiyatro eserlerinin bazılarının dışında Üstad kitabı göremezdim kitapçılarda. Şimdilerde kitapçı raflarında o nadide eserler de kendilerine yer bulmuş vaziyette.

 

Nazım ve onun türevlerinin ülkemizde Üstada nazaran çok daha fazla desteklendiği ise bir gerçek. Üstad keyfiyet noktasında ne kadar zirvedeyse, kitapçılarda, fuarlarda, tiyatro sahnelerinde, televizyon programlarında vs. karşımıza çıkma ihtimali de o derece düşük. Ters orantı yani. Nazım da çukurlarda gezinmesine rağmen bir zihniyetin bayraktarı olduğu için, onların ellerinde her yere taşınmakta, kafalara, ruhlara kazınmak istenmekte. Ama bu menfilikler bizler için köstekleyici değildir. Sadece eserin elimize geçme ve dimağımıza akma süresini biraz geciktirebilir. Onun dışında bir hazine avcısının merakla ve iştahla elindeki detektörü toprakta gezdire gezdire cevherleri araması gibi, Üstadın kitaplarını ararız, buluruz, okuruz.

 

Üstadın ”Vatan haini değil, büyük vatan dostu Vahidüdin” isimli eseri hâlâ yasaklıdır. Bu kitap ilk defa neşredildiğinde resmi tarihe zıt (ve aslında hakiki) bir teze sahip olduğu için bir çok kere toplatıldı, dava edildi, sonra beraat etti. 12 Eylül darbesinin aktörü Kenan Evren tarafından da mahkumiyeti onanıyor ve Üstad Allah’ın rahmetine kavuştuğu için infaz vaki olamıyor. (Buraya tıklayarak mevzu ile alakalı olan haberi okuyabilirsiniz.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ben özellikle büyük alışveriş merkezlerindeki kitapçılara(olmadığını bile bile )bilinçli olarak sorarım üstadın kitaplarını.dediğiniz gibi çile ve bir iki kitap harici ender raslanır kitaplarımıza. yetkili kişilerde hesapta karizmayı çizdirmiyceklerya ' kalmadı efendim, ' gibisinden laflar edenlerde az değil.... bu meyanda tatlı tepkimede maruz kalıyoırlar tabiki. Arkadaşlarıma diyceğim şuki inadına sormak lazım. İnadına hatırlatmak lazım!!

(buarada ben ideolocya örgüsünü yasaklı diye biliyorum ama emin değilim)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

İdeolocya Örgüsü yasaklı değil. Ve bildiğim kadarıyla neşredildiği tarihten (1959) bugüne değin de hiç yasaklanmadı. Tek yasaklı kitap olan Vahidüddin Han'ın da yasağının kaldırılacağı gün gelecektir inşallah.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...