Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
tertemiz

Batı-İslam

Recommended Posts

BBC

“Türkiye İslam’ı yeniden yorumluyor…Diyanet’in hazırladığı bu yeni anlayış İslam’ın modernleşmesi için devrim niteliğinde bir girişim niteliği taşıyor. Chatham House adlı düşünce kuruluşundan Fadi Hakura’ya göre bu Hıristiyanların Reform hareketine benzeyen bir girişim.”

 

 

 

 

“Hadislerin yeniden yorumlanması çalışması “devrim niteliğinde” bir çaba… NATO’nun tek Müslüman üyesi olan ve küresel terörizmle savaşın önemli bir ortağı durumunda bulunan Türkiye’de hadislerin günümüze uyarlanması, İslami radikalizmle mücadeleyi amaçlayan planın bir parçası olabilir.” (The Daily Telegraph)

 

 

“Türkiye’deki dini yetkililer, Muhammed Peygamber’in yaptıkları ve söylediklerinin yeniden yorumlanması çalışmasını tamamlamaya yakınlar. Projenin amacı, İslam hukukundaki diğer unsurların yanı sıra, kadınlarla ile ilgili hadisleri yeniden yorumlamak. Çağa uygun hale getirmek.” (Financial Times)

 

“Türkiye 21’inci yüzyılın İslam yorumunu arıyor… Diyanet’in çalışmasında İslam hukukunun temellerinin yeniden yazılması ve Kuran-ı Kerim’in modern çağa göre yeniden yorumlanması hedefleniyor. İslam inancının Batı değerleriyle bağdaştırılması da hedefler arasında. Son derece iddialı ve kapsamlı bir çalışma olan bu İslami reform projesi yıllar alabilir.” (The Guardian)

Share this post


Link to post
Share on other sites

İngiliz Casusunun İtirafları

 

Çalışmalarımdan gözle görülür bir netice alamayınca, ümitsizliğe düştüm. Görevi bırakmak istediğimde, Müstemlekeler Bakanı bana şunları söyledi: Sen bu işlerin, birkaç senelik çalışma ile neticeleneceğini mi zannediyorsun? Bırak birkaç seneyi, bu ektiğimiz tohumların meyvelerini, belki de senin, benim torunlarımız bile göremeyecek. Bu tohumların meyvelerini en az yüz senede, belki de 150-200 senede ancak alabileceğiz. Çünkü, bugüne kadar İslâmiyeti ayakta tutan, din bilgileri ve onların kitapları olmuştur. Bunları yok etmedikçe onların dinlerini bozmak mümkün değildir. Bunun için, fıkıh kitaplarını, mezhepleri hissettirmeden kötüleyeceğiz. Bir müddet sonra da, peygamber sözleri (hadis-i şerifler) hakkında, “uydurmaydı, değildi” diyerek şüpheye düşüreceğiz. Ayetleri istediğimiz gibi yorumlatacağız… Bir kültürü, hele asırların birikimi olan din kültürünü yıkmak, kısa zamanda olacak şey değildir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aramızda ilahiyatçı olan arkadaşlar varsa daha iyi izah edeceklerdir ama benim görebildiğim kadarıyla diyanetin çalışmaları bu şekilde nitelendirilecek çalışmalar değil. O eski cinayet işleri eskide kaldı, bu kurum artık öyle laubali bir kurum değil.

Share this post


Link to post
Share on other sites

bu yeni bir şey değil.islam tarihi boyunca hep oldu farklı yorumlar.kuran ve sünnet esas alındıktan sonra onun yeniden yorumlanmasında sorun olmaz.örneğin dört mezhep imamları.birinin helal dediğine öbürü haram diyor.ama ikisinin de gerekçesi var.kurandan ben böyle anlıyorum diyor.ve herkes yorumlara saygı duyuyor.ama o zamanlarda islam alimleri çok daha iyi eğitiliyordu.örneğin imam azam hem din alanında uzmandı hem de ticaret.yani yorumları insanlara pratik hayatta kolaylık sağlıyordu.hem dini biliyorlardı hem dünyayı.ama şimdiki en büyük sorun dini bilenlerin dünyayı bilmemesi dünyayı bilenlerin dini bilmemesi.mehmet akifin de dediği gibi maalesef ümmet olarak hep alimlerle övündük soz zamanlarda.yeni gazaliler yeni ebu hanefiler yeni ibni sinalar yetiştirmedik.hal bu halimiz bu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kardeş misalen namazların cemi.

hanefiler der ki cem caiz değildir.(hac dışında)

ama diğer mezhepler bazı hallerde helaldir sünnettir der.burda çelişki var gibi gözükse de aslında mevzu bir anlayış farkından kaynaklanır.

hanefiler der ki evet en sevgili ceme benzer birşeyler yapmıştır.ama bunu öğleyi çok fazla geciktirerek hemen hemen sonlarında kılmış vakit çıkınca da hemen ikindiyi kılmıştır.yani her namazı vaktinde kılmıştır.sadece aradaki süre azdır.hal böyle olunca bu hadisler cem için delil olmaz.diğer mezhepler de buna itiraz etmiştir.bakıldığı zaman ikisi de mantıklıdır ve iyi niyetlidir.

veya şafiiler der ki namazda tekbirlerde elleri kaldırmak sünnet.hanefiler mekruh der.yine yukardaki olay gibi bunun da açıklaması vardır ama araştırma imkanımız olmadı.

veya yenilmesi helal haram olan hayvanlar.bu konuda da farklı görüşler vardır.fakat bunlar normaldir çünkü ebu hanefi ile şafiinin anlayışları farklıdır şafiinin görüşlerine uyanlarda kırsal kesim yaygın hanefilerde şehirliler yaygın.ve pek çok misal vardır bunlara benzer.

ama bu farklılıklar şaşılacak şeyler değildir.bir şehre gidecek iki yol varsa a yolunu seçen yolcuya öbürü dese ki o yolda tehlikeler şunlar şunlar ve öbür yolcu da ona mantıklı cevaplar verse ikinci yolcuya göre bu adamın o yola girmesi yanlış.çünkü hayatını riske atıyor.birinci yolcuya göre ise hayati risk yoktur o zaman yanlışlık da yoktur.nasıl dünyadaki her insan birbirinden farklıysa insan sayısı kadar da farklı düşünce metodu var.

hal böyle olunca bu metodlardan beğenilen güvenilenler mezhep olarak çıkıyor karşımıza.

tabi en doğrusunu yüce Allah bilir

Share this post


Link to post
Share on other sites
BBC

“Türkiye İslam’ı yeniden yorumluyor…Diyanet’in hazırladığı bu yeni anlayış İslam’ın modernleşmesi için devrim niteliğinde bir girişim niteliği taşıyor. Chatham House adlı düşünce kuruluşundan Fadi Hakura’ya göre bu Hıristiyanların Reform hareketine benzeyen bir girişim.''

 

Yahu arkadaş her taşın altından çıkıyor bu ingilizler...Nemenem millettir arkadaş.1916'lı yıllara uzanıyorsun Lawrence ortalığı birbirine katmış.Devlet-i Aliyye'ye kök söktürmüş, Teşkilat-ı Mahsusa elemanlarını peşine takmış, Osmanlı askerinin canına kıymış, kıydırtmış.Biraz daha gerilere gidiyorsun Hempher çıkıyor karşımıza.Almış Abdülvehhab oğlu Necdli Muhammedi yoldan çıkarmış.Vehhabilik denen melanetin tohumunu atmış, attırmış.Adam hatıralarında 150 yıllık planlardan bahsediyor.Başarıya da ulaşmış -ki Suudların durumu meydanda-...

 

Neyse şimdi yine çıkmış bir 'tink tenk' kuruluşu vay efendim Türkiye İslam'ı yeniden yorumluyor...Yok birader yorumlamıyoruz, halimizden memnunuz.Üstad'ın işaret ettiği gibi: Güneş yenilenmez göz yenilenir...Bu bedihi hakikatı görmüyorsanızda yapacak birşeyimiz yok.

 

Haa bana deme şimdi yaşar nuri, zekeriya beyaz gelemem bu saatte...örosantirik bakamayız birader

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...