Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
adles

Dini Ve Halkı Şikayet Edenler (2)

Recommended Posts

DİNİ VE HALKI ŞİKAYET EDENLER

 

 

Mesut Yılmaz'ın İslamiyet'i ve halkını Avrupalılara şikâyet etmesinin üzerinden çok geçmeden, bu sefer The Guardian gazetesine konuşan Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, İslamiyet'i Avrupalılara şikâyet etti.

 

(Mesut Yılmaz'ın açıklaması:

 

Lagendijk'ın Star gazetesine yaptığı açıklamaya göre Yılmaz, "Müslüman ve Hıristiyan ülkelerdeki laiklik farklı. Hıristiyan ülkelerde 'saldırgan laiklik' konusunda haklı olabilirsiniz; ama biz Müslüman ülkelerde yaşayanlar laiklik konusunda daha saldırgan olmalıyız, çünkü İslam din olarak daha saldırgan. Elini kaptırsan kolun gider." demişti. Yılmaz'ın askerî darbeler konusundaki görüşleri de çok ilginç: "Parti kapatma iptidai bir ceza; ancak Türkiye gerçekleri karşısında bu uygulama korunmalıdır... Ben Türkiye'de orduyla polemiğe en çok giren siyasetçilerdenim. Ama şunu söyleyebilirim ki, Türk generallerinin ülkeyi yönetmek arzusu yok. Yönetmek isteyenler de ayıklanıyor. Ama bölücülük ve irtica tehlikesi devam ettiği sürece askerin kışlasına dönmesi beklenemez." (Zaman, 14-15 Temmuz 2008) Ne garip, halkının ezici çoğunluğu Müslüman bir ülkede başbakanlık yapan Mesut Yılmaz'dan bu hakaretamiz sözleri duyan AP Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, bu görüşlere katılmadığını söylüyor. )

 

YARSAV Başkanı'na göre, "AK Parti şeriat getirmek istiyor". Kanıtlar ortada: "Gıda sektöründe helal standardının getirilmeye çalışılması, Müslüman ülkeler ile yapılan ikili anlaşmalar ve başörtüsü yasağını kaldırma girişimleri." Eminağaoğlu, şöyle diyor: 'Şeriat sistemi tabiatı gereği diğer düşüncelere, inançlara ve adetlere müsamahasızdır. Aynen İtalya'daki faşizm ve Almanya'daki Nazizm gibi, şeriat Türkiye'nin hassas bir konusu. Küçük bir kıvılcımla sosyal bir harekete dönüşebilir. Osmanlı zamanında şeriat temelli bir sistemimiz vardı ve toplumumuz hâlâ onun izlerini taşıyor... 'İslam Hıristiyanlık gibi değildir. Sadece inanç boyutunda uygulanmasını amaçlamıyor, aynı zamanda devleti düzenlemek ve yönetmek de ister. İslam ülkelerine bakarsanız türban sadece dinî inancın ifadesi değil aynı zamanda İslamî rejimin de sembolüdür. Türkiye İslamî bir ülke değil, demokratik bir ülke. Avrupa'nın bizi tanıması için sadece iktidarla değil diğer kurumlarla da görüşmesi gerekir.' (Zaman, 29 Temmuz 2008)

 

Bu sözlerde derin bilgisizlik var. Avrupa tarihine özgü faşizm ve Nazizm projeksiyon tutmak suretiyle İslam'a ve İslam tarihine mal edebilmektedir. Şeriatın hükümferma olduğu tarihte gayrimüslimlere kimse müdahale etmedi, varlıklarını bugüne kadar getirebildiler. İslam dünyasının her tarafında gayrimüslimler hâlâ özgürce yaşıyor, Türkiye'den sürülmeleri şeriatın ilgasından sonra vuku bulmuş bir hadisedir.

 

YARSAV Başkanı'nın sözleri ile Mesut Yılmaz'ınki aynı. Sanki bir mahfilde oturmuşlar, bir metnin ana çerçevesini beraber düzenlemişler veya daha büyük bir ustadan ilham almışlar. Geçenlerde benzer bir şikâyeti Demirel yaptı. 9. Cumhurbaşkanı, ABD'de Türk hükümetini şikâyet ederken, ilginç görüşler dile getirdi.

 

Türkiye'de dinin baskı altında olmadığını tekrarlayan Demirel, "iktidardaki güçlerin herkesi kendileri gibi davranmaya ve ibadet etmeye zorladığını" iddia etti. Kapatma davasını savunan Demirel, devletin kıyafet denetimi yapabileceğini vurguladı. "Eğer dini eğitim almak istiyorsanız Suudi Arabistan'a gidebilirsiniz." diyen Demirel, önümüzdeki dönemde ne olacağının sorulması üzerine şu yorumu yaptı: "Türkiye'de devrim, geriye doğru itiliyor. Geçmiş geri geliyor ve ona meydan okuyor. Sadece bir savcı veya bir yargıç bu meydan okumaya karşı çıkmıyor, onlar tek başlarına değiller, arkalarında da silah yok. Cumhuriyet kuşakları onların arkasında ve kanun ve adaletin hakim olmasını sağlayacaklar. Şüphesiz ki bu cumhuriyeti savunacak milyonlar var. Onları geçen sene cumhuriyet mitinglerinde gördük. Bu cumhuriyeti sokakta bulmadık ve kimseye de bırakacak değiliz." Johns Hopkins Ünivesitesi'ne bağlı Orta Asya Kafkasya Enstitüsü'nde konuşan Demirel, devrimlerin hedefinin "bir ulus yaratmak" ve "Türkiye'yi modernleştirmek" olduğunu vurguladı. Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: "O zaman halk vardı ama millet yoktu. Esasen devrim bununla ilgili idi. Bir ulus yaratmak, Türkiye'yi modernleştirmek. Geçmiş ve geri kalmışlıkla bağları kopartmak. Bu durumda kıyafet kanunu ile ilgili yasalar ortaya çıktı. İnsanlar, devrim ve demokrasi arasında çatışma olduğunu söylüyorlar. Bence yok. Türban konusunu ele alalım. Yedi bin kişinin hatırı için ülkeyi kaosa sürükleyeceksin. Cumhuriyet, insanların kıyafetine karışabilir mi? Evet, çünkü Cumhuriyet, modernlikle ilgili. Sahip olduğumuz her anayasada birçok değişiklik yapıldı, ancak bir madde hep kaldı: Devrim Kanunları'nın korunması." (Zaman, 27 Haziran 2008.) Tabii ki Demirel, dindar insanları çevresine toplayıp "Sizin Meclis'teki temsilciniz benim" dediği zaman böyle konuşmuyordu. Siyasetçilerin, devlet adamlarının kendi halklarının dinini şikâyet etmeleri, halkları üzerinde baskı rejimi kurmak için dış dünyadan yardım talep etmeleri çok trajik!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paylaşımınız için teşekkürler evvela.

 

Yazıyı okuyunca karşımıza üç tip çıkıyor.Bir incelemeye tabi tutarsak bu üç tipi, şunları diyebiliriz:

 

Mesut Yılmaz: Üstad'ın (Feliks Kulpa) mefhumunu tarif ederken kullandığı bir tabir var (mes'ud cinayet) diye.Bu adam bir bakıma böyle bir tip.Bir kere o kadar galiz bir hata yapıyor ki, İslamiyet ile Hristiyanlığı -haşa- müsavi dinler gibi analiz ederek.Bu dinlerin uygulandığı ülkelerde laiklik kavramının uygulanmasının da farklı olacağını/olması gerektiğini söylüyor.Elbette böyle olmalıdır.Son ve hak din ( İslamiyet) ile, tahrif olmuş, hükmü kalmamış bir dini ( Hristiyanlığı) aynı kefede tutmak büyük bir hatadır.Bu hatasını dayanak noktası belleyip, Türkiye'de uygulanan laikliğe meşru zemin bulmaya çalışıyor ve İslam'a -saldırgan bir din- imajı verme gafletine düşüyor.Bu Mesut Yılmazın tamamen İslamiyet'ten bihaber olduğunun en bariz örneğidir.

 

Diğer bir husussa, darbeye ilişkin çarpık, postal sevdalısı fikirlerinde karşımıza çıkıyor.Neymiş efendim irtica ve bölücülük devam ettikçe ordu kışlasına dönemezmiş.Böyle bir martavalı artık kimsenin yediğini düşünmüyorum.Naom Chomsky'nin bir sözü var:''Terör devletlerin gizli silahıdır.'' diye.Türk devleti ve onun içindeki hakiki gücün(Türkiye'nin WASP'ı denilebilir), gerek pkk ve gerekse hizbullah gibi örgütleri nasıl kullandığını ve bunlar üzerinden nasıl politikalar yürüttüğü hakikatini bir düşünelim.

 

 

Gelgelelim YARSAV başkanın ifadelerine.Yine bildik vehimler.Akp şeriat getirmek istiyor vs.Bunlar üzerinde laf söylemeye lüzum olmadığını düşünüyorum.Ama bir husus var ki orada duralım ve kıymet hükmümüzü kaydedelim.YARSAV başkanı diyor ki: 'İslam Hıristiyanlık gibi değildir. Sadece inanç boyutunda uygulanmasını amaçlamıyor, aynı zamanda devleti düzenlemek ve yönetmek de ister.'' Evet bu doğrudur.İslamiyet sadece camii ile sınırlı değildir.Hayatın her sahasına müdahildir.Bu doğru bir tespittir fakat -pejoratif- manada bunu dile getirmesi dikkatimizden kaçmamalıdır.

 

Süleyman Demirel'e gelince...Bu adamın en kritik konularda söylediği sözlere bakınız.Hep statükodan yana tavır koymuştur.Halktan değil, hele müslümandan hiç değil.

 

 

Son olarak, Lord Keynes'in önerdiği iktisat politikalarını kısa vadeli bulanlara verdiği cevap ile bitireyim, Keynes der ki: "Uzun vadede hepimiz öleceğiz."*

 

 

*(Bu yukardaki üç tip içinde geçerli.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...