Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
ilcege

Medeniyet Dairemizde Tarih Unsuru

Recommended Posts

Medeniyet Dairemizde Tarih Unsuru

 

Tarih’te 17 devlet kurmuşuz. Her birinin tarihi var. Zengin hazinelerimiz sıralamasında saray, müze ve arşivlerimiz başta gelir. Başbakanlık Devlet Arşivleri bu coğrafyadaki bütün devletlerin ortak mazisi. Maden, bor vs. birer servettir. Fakat tükenmek kaderleridir. Kültürel zenginlikse zamanla kıymetine kıymet katar. Orta Asya bozkırlarından tutun, Orta Avrupa’ya, Orta Afrika’dan Karadeniz’in kuzeyine kadar çok geniş bir coğrafya kültür sahamızdır. Çok kentimiz âdeta açık hava müzesi. Daha başka beldelerimizin de “bir sengine yekpâre Acem mülkü fedadır.” Çok şehrimizin “sade bir semtini sevmeye bir ömür yetmez.” Çünkü İstanbul, bütün bu yerlere asırlarca bir güzellik yansıtıcısı olmuştur.

Tarihimizin bir bölümü, İslam öncesi-sonrası Türk tarihi.

İslam tarihi ise üçe ayrılmakta Sevgili Peygamberimizden -aleyhisselam- önceki tarih/ Peygamberler tarihi, Peygamberimizin hayatı/Siyeri Nebi ve İslam tarihi.

Bunun dışında mekâna bağlı tarihimiz de var. “Osmanlı Tarihi” dediğimiz de Asya, Afrika, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Doğu tarihi. Anadolu tarihi ise kendi içinde dönemlere ayrılarak Finikelilere, Hititlere kadar gidiyor. Bizans, yakın vakit. Önceki kavimlerin bıraktıklarını bugün tevarüs etmiş bulunmaktayız. Ayasofya için, surlar için “bizim değil” demek mümkün mü? Disiplinlerin tarihi de var. Edebiyat, mimari gibi. Bunlardan haberdar olmak insan olmanın şartıdır. Bunlardan haberdar olmamak cehaletten haberdar olmaktır.

Sosyal liselerin çoğalması lazım.

Buralarda Osmanlı Türkçe’si mecburi ders.

Bir milleti ifade eden iman yüceliği, tarih şuuru, hukuk muhkemliği, edebiyat, mimari, sanat ve estetiktir. Buna “kültür” kültüre de “hayat üslubu” diyebiliriz. Tören tarihçiliği, tatil tarihçiliği, ders başına para kazanma tarihçiliği, edebiyatçılığı olmaz.

Sosyal ilimlerin kitleye mal edilmesi lazım. Çocuklara zorla divan şiiri kalıbı değil, andlaşma maddeleri değil, bir başka ülkenin akar suları hiç değil. Yerli ruh ve şuur aşılanmalı. Araştıran ve değerlerine âşık gençlere muhtacız.

 

Entellektüel Boyut

Türkiye Gazetesi-28 Ağustos 2008 Perşembe

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Araştıran ve değerlerine âşık gençlere muhtacız."

 

Sürekli avrupalılaşan, amerikalılaşan bir gençlik yetişiyor. Bizlerden de vardır bu gençlerin içerisindeki saflarını almış kişiler. Araştıran? Orada, burada eğlenmekten vakit ayırıpta kimse doğru dürüst birşeyleri araştırmıyor. Zamanla değişir mi? İnsanlarımızı kendine getirecek büyük bir tokat lazım. Artık o tokatı bize abd mi atar, rusya mı bilemem. Ama olacaksa bir an önce olsun.

 

O zaman kendi benliğimize geri dönebilme imkanı yakalayabiliriz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Sosyal ilimlerin kitleye mal edilmesi lazım. Çocuklara zorla divan şiiri kalıbı değil, andlaşma maddeleri değil, bir başka ülkenin akar suları hiç değil. Yerli ruh ve şuur aşılanmalı. Araştıran ve değerlerine âşık gençlere muhtacız.''

 

 

Ezberci yönteme artık son verilsin, bu miras artık bir şekilde gençlere bir şekilde fark ettirilsin...İlla bir amerikalı yada avrupalının anadolu ya da osmanlı tarihiyle ilgili bir film yapması mı lazım bu zenginliği fark etmek için...(Bu arada böyle güzel yazıları bizlerle paylaşan İlcege abimiz/kardeşimize teşekkürler)...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sağolun efendim.Bişey yaptığım yok işte sağdan soldan alıntı yapıyorum.Maksat paylaşım olsun.

Ralph Waldo Emerson demişya hani: "Alıntılardan nefret ederim, ne biliyorsan onu anlat." diye.Ben de bu söze nispet edercesine alıntı yapıyorum. :graduated:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...