Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
ilcege

Lennon Ve Bastiat

Recommended Posts

Lennon ve Bastiat

 

İngiltere'nin Liverpool kentinde 1940 yılında işçi bir çiftin oğlu olarak doğmuştu. 1956 yılında lisedeyken tanıştığı Paul McCartney ve 1958'de tanıştığı George Harrison ile bir araya gelmeleri, şarkıları tüm dünyayı sarsacak bir müzik grubunun ilk adımları oldu. Daha sonra aralarına Ringo Starr'ı da alarak 1962 yılında ilk 45likleri olan "Love Me Do"yu piyasaya çıkardılar. Ardından büyük başarıları geldi.

 

Şarkılarıyla, yazılarıyla, fikirleriyle ve yaşam biçimiyle tüm dünyayı etkileyen Beatles grubunun efsanevi kurucu üyesi John Lennon'dan bahsediyorum. Özellikle Lennon'un kariyerinden değil, 1971 yılında New York'a yerleştikten sonra orada yazdığı ve top ten listelerinin zirvesinden uzun süre inmeyen, bir çoğumuzun ezbere bildiği bir parçasından. Şarkının ismi "Imagine-Hayal et". Lennon bu şarkısında "... ülkelerin olmadığını hayal et - Imagine there's no countries" der ve ölmenin, öldürmenin olmadığı, savaşlardan uzak, insanların barış ve kardeşlik içinde yaşadıkları, açgözlülük ve açlığın mevcut olmadığı, paylaşmanın hâkim olacağı bir dünyanın hayalini kurduğunu söyler. Hayalperest olmadığını ve insanların, bir gün kendisi gibi düşünenler arasına katılacağını umut ettiğini de şarkısının sözlerine ekler.

 

Lennon'un şarkısında söz bulan bu hayal, Lennon'dan önce de bir çokları tarafından savunulmuştu. Lennon'un sözleri aslında Fransız serbest piyasa ekonomisti Frederic Bastiat'ın 1846 yılında gazetede yayımlanan bir köşe yazısının ve bu yazısındaki soylu ve romantik bir umudun yansımasıydı. Yazısında, "... umarım sonunda tüm uluslar kendilerini ayıran engelleri firlatıp atarlar" diyordu, Bastiat.

 

Frederic Bastiat, büyük iktisatçılardan Joseph Schumpeter tarafından tarihin gördüğü gelmiş geçmis en parlak iktisat gazetecisi olarak adlandırılmış, Ludwig von Mises'in ise övgülerini kazanmış, zamanının ötesinde düşünebilen bir iktisatçıdır. Bastiat, Harmonies Economiques (İktisadi Ahenkler) adlı eserinde korumacılığı, "... bir milletin diğerine yönelik saldırgan bir eyleminden ve ahengin tahrip edilmesinden başka bir şey değildir" şeklinde açıklar. Ona göre "... nasıl ki feodal aristokratlar, çalışan nüfusun sırtından yaşamaya gayret ediyorlarsa, milletler de korumacılıkla diğerlerine yağma uygulamaktadır. Sözde askeri kahramanlık meziyetlerinin tamamı da, gerçekte sadece nefret edilen yağma ruhunun göz boyamacılığı ve tehlikeli bir haklılaştırılmasından başka bir şey değildir. "

 

Bastiat, "... eğer mallar sınırları geçmezse, askerler geçecektir" diyor. Gerçekten de ülkeler arası ticaret hacminin artması, maliyetler çok daha büyük olacağı için ülkelerin birbiriyle savaşma eğilim ve arzularını da azaltacaktır. Dolayısıyla Lennon' un ve daha birçoklarının hayal ettikleri ve peşinden koştukları dünya barışının sağlanmasında, serbest ticaretin özel bir önemi olduğunu söylemeliyiz. Frederic Bastiat'in dediği gibi; "İnsan ne zaman kendi ihtiyaçlarının giderilmesinin ancak diğerlerini zorlama yoluyla (diğerlerinin aleyhine) gerçekleşeceğine inanmayı bırakırsa, işte o zaman dünyada ebedi barış olacaktır. "

 

Yrd. Doç. Birol Kovancılar

 

Toplum ve Politika Enstitüsü

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...