Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
goksal

Cesaretsizliğin çaresi

Recommended Posts

..

 

Huzur içinde ellerimi kavuşturuyor ve bekliyorum,

Rüzgara gelgite ya da denize aldırmıyorum;

Artık zamana ya da kadere isyan etmiyorum,

Bana ait olan bana gelecek çünkü

 

.john burroughs

 

 

Hepimiz ara sıra cesaretimizi yitiririz.Hayatın gerekli bir parçası olmamasına ramen kimse ona karşı bağışıklı değildir.İnsan yargısına güvene bağlı olduğu için nedenleri çeşitlidir.İnsan yargısı olmadan cesaretsizlik olamaz..

 

Cesaretsizlik kelimesinin anlamını düşünmek bile cesaret kırıcı.. İngilizcede cesaret anlamına gelen 'courage'kelimesi fransız kökenli olup,''kalbe ait''demek olan cour+age kelimelerinin birleşimidir.İngilizcede 'discourage',cesaretini kırmak,cesareti azaltmak,güvenden mahrum etmek anlamına gelir.. Başarısızlık,depresyon ,keder,hüzün,endişe,melankoli veya kasvet gibi kaçınmaya çalıştığımız olumsuz kelimelerden biridir-bir cesaretsizlik duygusu içerir.

 

DÜŞ KIRIKLIĞI NASIL KARŞILANMALI

 

Düş kırıklığıyla cesaretin kırılmasının arasında bir ayrım yapılmalıdır.Düş kırıklığı gerektiği gibi karşılanırsa ,cesaretsizliğe dönüşmek zorunda değildir. İnsanlar veya olaylarla ilgili beklentilerimiz veya ümitlerimiz gerçekleşmezse,düş kırıklığına uğradığımızı söyleriz.Eskisinin yerini alması için yeni bir ümit veya beklenti yaratılırsa düş kırıklığı nötralize edilebilir..

 

Her zaman iyi için dua etmek iyiyi getirir....İyiliği sevenler için her şey elele verir ve iyiyi sunar ...

 

Dürtülerimiz dürüstse,dikkatimiz içimizdeki kusursuz Güce yöneltilmişse,hayatımızdaki tüm değişikliklerin iyi yönde olmasını bekleyebiliriz..

 

Oğlu üniversiteye gitmemeye karar verdiği için düş kırıklığına uğrayan bir babayı düşünün .Baba oğlunun,kendisinin sahip olamadığı fırsatlara sahip olabilmesi için büyük planlar yapmış,özverilerde bulunmuştu..Ama şimdi tüm umutları bir anda yıkılmıştı..Oysa babanın cesaretinin kırılması gerekmiyordu.İçinde bulunduğu durumun iyi yönlerini görmeye çalışmalı,yargı ve suçlamalardan kaçınmalıydı..Böyle bir kararı verebilmenin oğlu açısından büyük bir cesaret gerektirdiğini ,onun içinde zor olabileceğini ve herkesin kendi hayatını doğru bildiği şekilde yaşaması gerektiğini anlamalıydı..

 

Üniversite eğitiminin olmaması ,başarısızlığa mahkum olmak anlamına gelmez..

Üniversitenin kapalı yaşamı yerine hayatla yüzyüze gelerek,güçlükleri yaşayarak başarılı olanların sayısı az değildir..

Belki oğlu daha sonra bu eğitimden geçmeyi isteyebilir ve o zaman kendisi için daha büyük çaba göstermeye hevesli olabilir..Ne olursa olsun ,insanın diğer bir insan için beslediği ümit ve beklentilerin ,karşısındaki insanın ümit ve beklentileriyle uyuşması gerekir..Baba, oğlunun de içinde var olan ve onun vasıtasıyla işleyen ilahi zeka nın ona doğru yolu bulması için yol göstereceğini ve yönlendireceğini bilmelidir..Her insan Öz'ün eşsiz bir bireyselleşmesidir ve herkes için Tek Bilinç te ,insanların kendi idrak düzeylerine göre farkına vardıkları kusursuz bir plan vardır...

 

Gerçekleşmeyen bir iş için büyük ümit ve beklentileri olan bir iş adamı ,dikkatini derhal başka bir işe yöneltmelidir.. Ford motor şirketi Edsel'den 265 milyon dolar kaybetti.Kim hatırlıyor şimdi bu zararı ?.Başarısızlıklarla yaşamak yanlızca başarısızlık getirir..Düş kırıklığı geçici bir şeydir.Önemli olan kişinin onu nasıl karşıladığıdır..Kişi başarısızlığın veya yıkılmış beklentilerin cesaretini yitirmesine yol açmasına izin verdiği,cesaretini kaybetmeye başladığı zaman tehlikeli bölgededir..

 

Cesaretini yitiren bir insan yanlız olmadığını ,herkesin şu ya da bu şekilde düş kırıklığına uğradığını anlamalıdır..

İnsanoğlu ,her zaman kendisi için en iyi olanı bulamaz.. İnsanların cok büyük ümit ve beklentilere kapılma eğilimleri vardır ; o yüzden de düş kırıklığı sık rastlanan bir sonuçtur.

Büyük beklentiler,gerilememize neden olurlar;bu yüzden de varlığının farkında olmadığımız iç kaynaklarımızı kullanmalıyız..

 

ANLIK BİR DÜŞÜŞ BÜYÜK BİR NİMET OLABİLİR

 

Ara sıra ,kısa süre için düşüş gösterebiliriz.. Bu düşüş devreleri doğaldır..Bunlara korkuyla bakılmamalı ,yenilik için yükselme ve daha büyük başarılara hazırlanma zamanı olarak görülmelidir..Sessiz çalışma ve meditasyon gereklidir.Bunlar üretken zamanlardır..Aslında ,gerçek iş sessizlikte yapılır ve evde tamamen hareketsiz geçirilen bir gün ihtiyaç duyduğumuz ilhamın bize verileceği gün olabilir.. Genellikle bu ,İç Rehberimizin sesini duymak için yeterince sessiz olduğumuz tek zamandır..

 

Düşüşlerimizin cesaretimizi kırmasına izin vermeyelim..İnsan sürekli br başarı grafiği çizmek için yaratılmamıştır.Hayat iniş çıkışlarla doludur...Bir vaizin Eccelesiates'e söylediği gibi :

'' Her şeyin mevsimi ,her amacın bir zamanı vardır

Doğma zamanı ,ölme zamanı ,ekme zamanı ve ektiğini biçme zamanı.

Tanrı her şeyi zamanında güzel olacak şekilde yarattı '' ..

 

SESSİZ GÜVENDE GÜCÜMÜZÜ BULURUZ

 

Sessizlik ve meditasyon yoluyla kazandığımız güç gösteriyor ki tempoyu düşürmemiz ve rahatlamaya zaman ayırmamız çok önemli.

İnsana verilen ilk derslerden biri,haftada bir günü dinlenmeye ve hayatın en yüksek değerlerine yönelmeye ayırması gerektiğidir.Bu gün sadece ibadete ayrılan bir gün değil aynı zamanda ,haftanın yedi gününü işe veya birşeyler kazanmaya harcamak zorunda olmadığımız için Allaha güvendiğimizi gösterdiğimiz bir gündür..Hristiyanların

 

 

pazar günü,Müslümanların Cuma günü ,Yahudilerin cumartesi günü,''işten uzak kalıp dinlenmek'' demektir..Olayları akışına bıraktığımız ve Allah'a açıldığımız zamandır bu..

 

Cesaretsizlik ,insanlar,olaylar ve şartlarla ilgili duygularımızdan kaynaklanır.Bir çeşit engelleme ,kuşatılma duygusudur bu.Rüyalarımız ve tutkularımız yok olur gibi görünmeye başladığı anda ortaya çıkan bir beyhude duygusudur..

 

Dün bir adamla sohbette bana,yitirdiği cesaretini nasıl kazandığını anlatıyordu.. Bir yıl önce her şeyin gerçekten karanlık göründüğünü söylüyordu.Hayatındaki herkesin kendisini her bakımdan suistimal ettiğini,hep kullanılmış olduğunu düşünüyordu.Görünüşe göre cesaretini yitirmekye haklıydı.. '' Görünüşe değil doğru yargıya göre yargıda bulunun '' adam sebatla bu öğüdü uyguladı..

Görünüşe göre hiç parası yoktu,ama parası yokmuş gibi görünmesinin bile kendisine karşı olmadığı gerçeğini benimsediğini söyledi bana..Şunu düşündü hep: Hiçbir şey bana karşı değil-parasızlık bile bana karşı değil..inanana kadar tekrarladı.. '' Tanrı her şeydir ve her yerdedir.yanlızca Tanrı var ..Bu yüzden Tanrı benim içinse ,kim bana karşı olabilir?...

 

Bugün her şeyin ,iyiliği sevenlerin iyiliği için elele verdiğini kendisine kanıtlamış durumda ve tüm bildiği,hiçbir şeyin kendisine karşı olmadığı.. Doğru dürtülere sahip olarak ve bu düşüncelere inançla sarılarak başarılı bir iş kurdu..Maddi kapitalini kaybedince kendisine doğru arkadaşlar seçerek ve ihtiyaç duyulanlarla birleşerek ruhsal kaynaklarını devreye soktu ve imkansız gibi görüneni başardı..Bir yıl sonra karşımda otururken tekrarladı: ALLAH benim içinse ,kim bana karşi olabilir...

 

'' Neden,hayatımızın her alanında hepimizin başına gelir bu?.. diye düşündüm.. Her hastalık ,eksiklik ve uyumsuzluk inancı,hayatın her yerinde bir şeyin bize karşı olduğu duygusudur.. Hayatta hiçbir şey bize karşı değil,bu yüzden cesaretsizliğe yer yok hayatımızda...

 

 

 

.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...