Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
kevser

Altı Okkkkkkk

Recommended Posts

Çarşafın üzerinde altı ok

 

CHP lideri Deniz Baykal'ın başörtülü, türbanlı ve çarşaflı kadınlara parti rozeti takmasında yadırganacak bir şey yok. Baykal doğrusunu yaptı, partinin kapılarını örtülü örtüsüz ayrımı yapmadan toplumun bütün renklerine açtı.

'Arap giysisi' demedi, dışarıdan ithal, 'Kur'an'da yok siz de niye var?' demedi. Olduğu gibi kabullendi. Yanlış olan ayrımcılıktı, kadınları giysisine göre değerlendirerek başı kapalı olanları reddetmekti. CHP'yi sadece başı açıkların partisi yapmaktı. Bu ilk değil, daha önce de çarşaflı bir kadına altı ok rozeti takmıştı, 10 gün içinde ikinci fotoğraf... Tekrarlanması, bir kaza veya hatanın sonucu değil bilinçli bir tercih olduğunu gösteriyor. Özellikle sol cenahta o fotoğrafın CHP çizgisiyle ne denli örtüştüğünü sorgulayanların olduğu da gözden kaçmıyor. Baykal'ı ayıplıyorlar. Anadolu'nun kutsalları ve değerleriyle ilişki bu topraklarda siyaset yapmanın kaçınılmaz sonucu. Türk toplumu homojen değil, çok renkli. Örtüyle toplumun ezici çoğunluğu ilgili. Anadolu gerçeği bu.

 

Hiç kimsenin bu gerçeği karşısına alarak siyaset yapma şansı yok. İktidar hedefleyen bir siyasi dışlamadan toplumun bütün unsurlarına hitap etmek durumunda. CHP bugüne kadar büyük yanlışlar yaptı. Katı ideolojik siyasetini bir türlü dönüştüremedi. Baykal liderliğindeki açılım denemeleri her defasında sonuçsuz kaldı. Hatırlayın Yunus Emre, Şeyh Edebali, Anadolu solu gibi yeni siyasetle toplumun değişik kesimlerine ulaşma çabalarını... Söz olarak kaldı, eylem planına dönüşmedi.

 

Şimdi yeni bir girişimle karşı karşıyayız. Örtülüleri reddetmeyen, onları anlamaya çalışan bir yaklaşıma sadece CHP'nin değil Türkiye'nin de ihtiyacı var. Değerler üzerinden siyasi kamplaşma toplumsal yapıyı tehdit edecek boyutlara ulaştı. Türkiye için siyaset üreten bir partinin bu topraklara ait değerlerle kavgalı olmasının kime ne yararı var? Manzara-i umumiye ortada; kimsenin hayrına olmadığı yaşanarak görüldü.

 

'İstanbul'daki o fotoğrafın Ankara'da yansıması olacak mı?' diye sorabilirsiniz. Haklısınız, en can alıcı noktası bu. CHP her türlü yeniliğe karşı çıkan, değişimlere direnen katı bir yapıya sahip.

 

Dün grup toplantısında her türlü itiraza rağmen 'Kimseyi sakalıyla bıyığıyla giyimiyle yargılamayın, herkes eşittir. Biz kimseye geleneğini bırak, örtünden vazgeç deme hakkına sahip değiliz' diyerek açılımın arkasında durdu. Bir siyasetçi İstanbul'da yaptığını, Anadolu'da söylediğini Ankara'da unutursa ters etki yapar. Baykal herhalde bunun farkındadır. Rozet yolun başı. Acaba bu girişimin arkası nasıl gelecek? Sorulacak çok soru var. Parti rozeti taktığı o kadınlar yarın yeni partili sıfatıyla CHP Genel Merkezi'ni görmeye gelirlerse rahatça dolaşabilirler mi? O kadınlardan birisi 'Yakamdaki CHP rozetine rağmen oğlumun yemin törenini izlemek için gittiğim kışlaya beni almadılar' derse acaba Baykal'ın cevabı ne olur? Bir başka soru daha; yine o kadınlardan birisi 'Rozetten sonra yeni partim için geceli gündüzlü çalıştım, sırf başı örtülü olduğu için kızım üniversiteye gidemiyor, CHP bir şey yapsın' derse kendisine bir cevap verilir mi?

Baykal'ın işi gerçekten zor. Başörtülü kadınları sadece seçim zamanlarında hatırlamadığını Ankara'daki davranışlarıyla göstermek zorunda.

 

Fazla iyimser bulabilirsiniz, ne yalan söyleyeyim ben Baykal'ın çarşaflı kadınların yakasına parti rozeti takmasını heyecan verici buluyorum. Ve bir açılım girişimi olarak görüyorum. CHP lideri parti içinde ve kimi sol çevrelerde sert eleştirilere neden olsa da geri adım atmamalı, aksine ileriye gitmeli. CHP Anadolu'ya ne kadar giderse Anadolu da CHP'ye o kadar gelir. Hiçbir rengi dışlamadan toplumun bütün unsurlarını kucaklarsa sandıkta karşılığını mutlaka alır.

 

 

 

 

19.11.2008-ZAMAN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...