Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Dervish

Osmanlı Padişahları Resimleri

Recommended Posts

 

Video'yu isterseniz şu linkten görüntü kalitesi daha yüksek bir şekilde izleyebilirsiniz:

http://www.dailymotion.com/azizbehira/vide...adiahlar_people

 

Video bana aittir.

 

 

Padişahların Listesi:

 

Ertugrul Gâzi

Osman I. (1299-1326)

Orhan I. (1326-1359)

Murad I. (1359-1389)

Beyazid I. (1389-1402)

Mehmed I. (1403-1421)

Murad II. (1421-1451)

Fatih Mehmed II. (1451-1481)

Beyazid II. (1481-1512)

Selim I. (1512-1520)

Süleyman I. (1520-1566)

Selim II. (1566-1574)

Murat III. (1574-1595)

Mehmed III (1595-1603)

Ahmed I. (1603-1617)

Mustafa I. (1617-1623)

Osman II.(1618-1622)

Murat IV. (1623-1640)

Ibrahim I. (1640-1648)

Mehmed IV. (1648-1687)

Süleyman II. (1687-1691)

Ahmed II. (1691-1695)

Mustafa II. (1695-1703)

Ahmed III. (1703-1730)

Mahmud I. (1730-1754)

Osman III. (1754-1757)

Mustafa III. (1757-1774)

Abdülhamid I. (1774-1789)

Selim III. (1789-1807)

Mustafa IV. (1807-1808)

Mahmud II. (1808-1839)

Abdülmecid I. (1839-1861)

Abdülaziz I. (1861-1876)

Murat V. (1876)

Abdülhamid II. (1876-1909)

Mehmed V. Resad (1909-1918)

Mehmed VI. Vahdettin (1918-1922)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elinize sağlık, güzel bir çalışma olmuş, fonda mehter marşı kullanılsaymış muhtevanın ruhunu yansıtmak adına daha iyi olurmuş acizane. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teşekkürler. Evet mehter marşı çok güzel olurdu. Genede ellerinize sağlık.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Age of Empires II adlı oyunu bilenleriniz vardır. Bu günlerde bir türlü gelmek bilmeyen ve hukuksal olarak mücadele başlatmayı düşündüğüm bilgisayarımın işlemcisinin yokluğu yüzünden bu oyuna internet cafelerde maziyi anmak adına bayağı bir daldım.

 

Müziklerin tamamı oraya ait. Son oynadığımda yenildim ve ikinci defa bir yenilgi almış oldum bu oyunda. O anda kayıp müziği çaldı. Yenilgilerden bile birşeyler çıkartmaya alışkın olan bu bünye 15 dakikalık bir çalışma sonucunda bu videoyu hazırladı :)

 

Şu söz konusu işlemcim bir gelsin. Neler neler hazırlayacağım Allah'ın izniyle. Nasipse Padişahlar hakkında kısa bilgiler içeren ve her bir padişah için ayrı birer video hazırlamak niyetindeyim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dervish abi parmaklarına sağlık...çok güzel bir çalışma olmuş :) yeni projeni de sabırsızlıkla bekliyoruz...

 

selam ve duayla..........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Öncelikle teşekkür ederiz efendim, 15 dakikada ortaya çıkardığınız bu sonuç için müteşekkiriz.Şu gelmek bilmeyen işlmecinizle vuslata ererseniz, dediğiniz gibi daha iyi şeyler çıkar ortaya, can u gönülden inanıyoruz :)...

Müziklere gelince fena değil, belli ki belleğinizde derin bir yer etmiş, etkisi büyük.Yenilgilere gelince, fazla canınızı sıkmayın, gün gelir Age of Empires 'da imparatorluğa oynarsınız, hakim konuma yükselirsiniz.Hem ne demiş şair 'yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır', siz bu yenilgilerle kendinizi büyük zafere hazırlayın :D...Tekrar teşekkür eder, çalışmalarınızın devamını dileriz...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Herkesin malumudur; Yavuz Han'ın küpeli, kızıl başlıklı ve taçlı bir tasviri/portresi vardır. İskender Pala Hoca bir yazısında bunun doğru olmadığını söylüyor, yani o resmin Yavuz Han'a değilde, Şah İsmail'e ait olduğunu belirtiyordu. Sebeblerini ve dayanak noktasını da izah etmiş. Belki ilginizi çeker. (Tabi doğrudur, yanlıştır demiyorum ama ortada bir görüş/tez olduğu muhakkak)

 

YAVUZ'UN TEK KÜPESİ

 

Yavuz'un resimlerini çizenlerden çoğu onu burma pala bıyıklı ve tek kulağında küpe ile çizerler. Pala bıyıklar ile Yavuz'un tarihî kimliği arasında zihinlerde hemen bir bağ kuruluvermesi insanlara bu resimleri hoş gösterir. Eh durum böyle olunca kulağındaki küpeye de bir efsane uydurulmasında ne mahzur olabilir ki?!

 

Hani kutsal toprakları aldığı zaman oradaki idarecilerin kullandığı Hakimü'l-Haremeyn (Kutsal beldelerin hakimi) sıfatını uygun görmeyip kendini Hadimü'l-Haremeyn (Kutsal beldelerin hizmetkârı) ilan etmiştir ya buna bir ilave de halk yapmış ve orada gördüğü kulağı küpeli siyahi köleleri örnek alarak kulağına küpe taktırdığını ve bununla kendisini din uğrunda bir köle mesabesinde telakki ettiğini imaya yöneldiğini uydurmuştur.

 

Oysa Yavuz'un minyatürlerinde hiçbir zaman pala bıyık veya küpe yoktur. Tarihî bilgiler onun kişiliğinde sadelikten yana olduğunu ve giyiminde de çok sade tercihlerde bulunduğunu söylerler. Nitekim Topkapı Sarayı'ndaki en sade kaftan onundur. Mısır seferi dönüşünde Edirne'de kendisini karşılayan tek şehzadesi Süleyman'ın süslü elbiselerini görünce ona "Bre oğul sen böyle giyinirsen anan ne giyecek!" diye ikazda bulunması da bunu pekiştiren bir tarihî gerçektir. Keza aynı seferden gelişinde İstanbul'a gireceği sırada büyük bir zafer kutlaması tertipleneceğini duyunca israfı önlemek üzere bir gece vakti gizlice Topkapı'ya girdiği de bilinir.

 

Bütün bunlardan daha önemlisi Yavuz'un küpe taktığını söyleyen hiçbir tarih satırı hiçbir belge yoktur. Küpeli uydurma resimlerde ise resimdeki kişinin başında beyaz tülbent içinde kırmızı bir başlık ve üstünde de krallara benzetilmiş bir tac vardır. Bu tür kızıl börk ve tacı İran şahları kullanır. Osmanlı sultanları tac giymezler.

Sonuç şu küpe takmak gibi bir hafifliği azametiyle öne çıkan Osmanlı sultanına hele de Yavuz gibi celalli bir adama yakıştırmak yanlıştır.

 

O zaman da akıllara bir soru takılır: Kimdir bu küpeli taclı adam? Söyleyelim; Yavuz'un "Paymal eyleyelim kişverini sürhserin" diye üzerine yürüdüğü Sürhser (Kızılbaş) Şah İsmail'indir ve başındaki kızıl börk ile tac da Kızılbaşlığın simgesidir. Ne garip tecelli; Yavuz Çaldıran'da Şah İsmail de resimlerde birbirlerine külahları ters giydirmişler.

İskender Pala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yavuzun bıyık ve küpe olayına itiraz etmek o devirdeki osmanlıda orduda bayağı bir popüler olan Haydari Kalendiriliğini bilmemektir, Yavuz Mezheben Sünni Meşreben Aleviydi.Ordudaki Bektaşi şeyhleri Yeniçerileri ve diğer asker olucakları Haydari-Kalenderi Erkanına göre yetiştiriyorlardı, normal canları bektaşi erkanına göre yetiştiriyorlardı.Yavuzda Askerlerimden farkım olmaz dercesine o erkanca bıyık bırakmış Hac Bektaş Efendimizin Dergahında kölelik gelneği olan küpeyi takmıştır, itiraz etmek mutassıblıktır, Tüm tarikatlarda kabul gören Nesimi hazretleride küpelidir, onu damı inkar ediceğiz?Böyle tasavvufi erkanlara karşı mutassıblık yapıldıgı zaman tepem atıyor yani...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...