Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
suamol

Necip Fazıl’ın Suçu Neydi?

Recommended Posts

Necip Fazıl’ın suçu neydi?

 

Üstad ta­rih­çi Yıl­maz Öz­tu­na­’nın cu­mar­te­si gün­le­ri Tür­ki­ye ga­ze­te­sin­de çok is­ti­fa­de­li soh­bet­le­ri çık­mak­ta. Öz­tu­na Ho­ca, ye­di gö­bek­ten İs­tan­bul­lu­dur, İs­tan­bul Türk­çe­’si­ni fev­ka­la­de gü­zel­lik­te ya­zıp ko­nu­şan bir im­za­dır. Eli­ne ka­le­mi er­ken yaş­ta al­mış, er­ken yaş­ta eser ver­miş­tir. Mu­ha­fa­za­kâr kit­le dı­şın­da mü­te­has­sıs ta­rih­çi sı­fa­tıy­la II. Ab­dül­ha­mid Han hak­kın­da en na­mus­lu ya­zan in­san­dır. Bu hu­su­si­yet­le­ri­ne bi­na­en şu gün­ler­de fark­lı bi­çim­de tar­tı­şıl­mak­ta olan Ata­tür­k’­e da­ir söy­le­ye­cek­le­ri me­rak mev­zu­uy­du. Cu­mar­te­si bu­nu ifa et­ti. O soh­bet­le­rin­de iki hu­sus na­za­rı dik­ka­ti­mi­zi celp et­ti.

Bi­ri “Mus­ta­fa Ke­mal Be­y”­in rüt­be­ler­de­ki çok hız­lı iler­le­me sey­riy­di. Kay­ma­kam/Yar­bay­lık­tan, Mi­ra­lay/Al­bay­lı­ğa, Al­bay­lık­tan Mir­li­va/Tuğ­ge­ne­ral­li­ğe, ora­dan Pa­şa/Or­ge­ne­ral­li­ğe ve Mü­şir/Ma­re­şal­li­ğe çık­mış­tı. Bu ta­raf, bu sı­ray­la her­hal­de ilk de­fa or­ta­ya kon­du. Sa­de­ce En­ver Pa­şa böy­le bi­li­nir­di.

Di­ğe­ri de Yar­bay Mus­ta­fa Ke­mal Be­yin, biz­zat Ha­kan Ha­li­fe ta­ra­fın­dan Sam­su­n’­a gön­de­ril­di­ği ger­çe­ğiy­di. Ar­tık bu­nu her­kes söy­le­yip ya­zı­yor. “Ban­dır­ma is­min­de­ki kı­rık bir ge­miy­le İs­tan­bu­l’­dan giz­li­ce uzak­laş­tı­” gi­bi laf­la­rın pa­lav­ra ol­du­ğu şim­di her­kes ta­ra­fın­dan ba­ğı­ra-ça­ğı­ra söy­len­mek­te. Muh­te­rem Yıl­maz Öz­tu­na da bu­nu di­le ge­tir­miş, fa­kat da­ha baş­ka bir şey de söy­le­miş­ti ki ay­nı za­man­da man­şet­ti. “Mus­ta­fa Ke­mal, Pa­di­şa­hın du­ası­nı ala­rak Sam­su­n’­a git­ti­” de­ni­yor­du.

Bu man­şe­ti gö­rün­ce gay­ri ih­ti­ya­ri şu­nu dü­şün­dük:

-Ne­cip Fa­zı­l’­ın su­çu ney­di?

1970’le­rin son­la­rı­na doğ­ru, Ne­cip Fa­zıl Kı­sa­kü­re­k’­in bir ga­ze­te­de bir dos­ya­sı tef­ri­ka/di­zi ya­zı ya­pıl­ma­ya baş­lan­dı, “Va­hi­düd­din:Va­tan Hai­ni De­ğil, Bü­yük Va­tan Dos­tu­”. Dos­ya son­ra da ki­tap­laş­tı. Pi­ya­sa­ya çık­tı. Ki­tap­ta bir şey yok­tu. Şu bil­dik­le­ri­miz tek­rar­lan­mak­tay­dı. Ama o gün­ler, evin­de -me­se­la- Karl Marx ve­ya Dr. Rı­za Nur ki­ta­bı bu­lu­nan­la­rın ka­ra­ko­lu boy­la­dı­ğı, fa­şiz­min kol gez­di­ği gün­ler­di. Mu­har­rir mah­ke­me­ye ve­ril­di. Ata­tür­k’­e ha­ka­ret­ten mu­ha­ke­me edil­di, mah­kum ol­du, ka­rar de­re­cat­tan ge­çe­rek ke­sin­leş­ti. Lüt­fen dik­kat bu­yu­ru­nuz, “Va­hi­ded­din kaç­ma­dı, ya­nın­da bir şey gö­tür­me­di, Mus­ta­fa Ke­ma­l’­i ken­di­si Sam­su­n’­a yol­la­dı­” de­mek Ata­tür­k’­e ha­ka­ret sa­yı­lı­yor­du. ‘50’ler­de Ti­ca­ni­ler onun için pi­ya­sa­ya sü­rü­lüp Ko­ru­ma Ka­nu­nu çı­kar­tıl­mış­tı. Hal­bu­ki, bu­gün bü­tün bun­la­rı, çok da­ha faz­la­sıy­la te­le­viz­yon­lar­da, sü­tun­lar­da her­kes ko­nuş­mak­ta.

Öy­ley­se yi­ne so­ra­lım:

-Ne­cip Fa­zı­l’­ın su­çu ney­di ki mah­kum ola­rak öl­dü?

Bu ki­tap­tan do­la­yı bü­yük şa­ir, bü­yük mü­te­fek­kir, evet ce­za­evi­ne gir­me­di ama mah­kum­ken son ne­fe­si­ni ver­di. Yar­gı­tay da ce­za­yı tas­dik edin­ce içe­ri atıl­mak­tan baş­ka yol kal­ma­mış­tı. Tek yol var­dı, he­kim ra­po­ru. Ta­le­be­si ve üs­tad fo­toğ­raf­la­rı­nın bü­yük es­te­tik­çi­si Prof. Dr. Ay­han Son­gar üst üs­te ra­por­lar tan­zim ede­rek dün­ya ça­pın­da­ki şa­iri­mi­zin ha­pis­tey­ken öl­me­si­nin önü­ne geç­ti. Fa­kat mah­kum ola­rak öl­me­si­ni kim­se ön­le­ye­me­di.

Doğ­ru­lar, bir va­kit ge­li­yor an­la­şı­lı­yor.

Ne var ki o an­la­şı­la­na ka­dar da çok kıy­met­ler, çok Çi­le­’ler çe­ki­yor.

 

Rahim Er

Turkiye gazetesi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yazı için çok teşekkürler. Acaba Türkiye gazetesi hala eski düsturunda durmaya devam ediyor mu? Merak ediyorum çünkü bende onların verdiği birsürü islami ansiklopedi kitap vs var. Ayrıca Üstad Hz. ninde orda yazdığını biliyorum. Hala çıkıyor mu bu gazete.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...