Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
deniz_mavidir

Filistin'de 'o' An

Recommended Posts

qqqso7.jpg

Filistin'de Batı Şeria'daki Nablus Kenti'nde İsrail devriye askerleriyle çatışan iki Hamaslı ve vurulmamak için güvenli bir yere kaçışan bir kız çocuğu... Adamların duyarsızlığı, aldırmazlığı ne kadar net çıkmış. Kız çocuğunun tedirginliği ve korkusu da ne kadar net çıkmış.

 

 

17231675tr5.png

Yalnız kaldılar..Dünya onları yine yalnız bıraktı. 32 yaşındaki Filistinli çiftçi Manar Dahir de 2 yaşındaki oğlu Muhammed'le yalnız kaldı Gazze'de. İçinde bulundukları buzhanede sıcak günleri sevgiyle unutmaya çalışıyorlar. Burası, İsrail operasyonundan önce, Dahir'in çiftlikte elde ettiği ürünleri tuttuğu soğuk hava deposuydu, ama Refah'taki operasyon sırasında bir süre ölen Filistinliler için morg oldu. Çünkü operasyon sırasında inançları gereği ölülerini hemen defnedemediler. Dirileri de ölüleri de yalnız bırakıldı Filistinliler'in. Dünya sadece seyretti ve ''Ayıp ettin İsrail'' dedi.

 

 

 

30803972zb4.png

İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu ölen ve organları İsrailliler'e bağışlanan 13 yaşındaki Filistinli Ahmet'in arkadaşları, cenazeyi almadan önce morgda bekliyor. Ahmet'in içinde bulunduğu dolabın, el izleriyle kan lekeleriyle dolu, ilgisizlikten ve belki de ölümün bıkkığınlığından kirli kapaklarında, başka acı öyküler dolaşıyor. Hatta morgda bekleyen öteki çocukların oralarda çok kullanılan bu soğuk dolabın kapağındaki yansımaları, Filistin'de ölen öteki çocukların ruhları gibi duruyor.O an, daracık ve soğuk bir mekanda Ahmet'i ve Ahmet gibilerini anlatıyor.

 

 

78216597nb3.png

Filistin'de Refah Mülteci Kampında çekilen bir fotoğraf. O anda en büyüğünden en küçüğüne kadar herkesin yüzünde mutsuzluk ve endişe duygusu okunuyor. Yatakta yatan engelli Sami ve ailesinin geri kalanı, İsrail askerleri evlerini yıktığından bu yana bu tek göz odada yaşıyor. Ancak İsrail askerlerinin bu odayı da yıkmasından endişe ediyorlar. O anda o odada bulunan kimse için hayat yolunda gitmiyor.

 

 

13522243pu5.png

Fotoğraf, mekanın ipucunu veriyor. Ortadoğu'da Filistin tarafında ateşli silahların tetiklerine eskisi kadar basılmıyor. Böylelikle intifadanın, yani başkaldırının simgesi sapanlar geri dönüyor. Bu arada da İsrail duvar inşaatına devam ediyor ve o anda, duvarın inşaatını protesto eden gençler, İsrail askerlerine taş atıyor.

 

 

 

36819209vj1.png

Gazze Şeridi'ndeki Refah Mülteci Kampı'ndan bir o an. Bir cenaze töreninde çekilmiş olan bu fotoğraftaki biri daha kundaktaki bu Filistinli çocukların gözyaşları anneleri için... İsrail askerlerinin kampa düzenledikleri baskın sırasında kaybetmişler annelerini. Gözyaşlarıyla başlayan ve gözyaşlarıyla devam eden yaşamların bir oanı bu...

 

 

73052086bh6.png

İsrail askeri el bombasını daha ileriye atabilmek için bütün vücudunu kullanıyor. Sarsma etkili bomba elinden çıkıyor, hedefine varıp patlıyor. Hedefteyse İsrail'in ördüğü güvenlik duvarını protesto eden Filistinli gençler bulunuyor. Peki onlar silah olarak ne kullanıyor? Askerin arkasındaki ayrıntı bu soruya yanıt veriyor: Karşıdan fırlatılan ve düşüp de patlamayan taşlar...

 

 

 

0148jrwc4.jpg

Çocuğun adı Nesrin… Filistinli… El Halil’deki Fawar Mülteci Kampı’nda İsrail Ordusu’nun yaptığı bir operasyon sırasında evinin damındaymış. İsrail askerlerinin açtığı ateş sırasında plastik mermilerden biri yüzüne isabet etmiş. O sırada İsrail Ordusu sıhhiyesi çocuğa ilk müdaheleyi yapıyor. Mermi bir kere gidip vurmuş. Ama ‘o’ an, Nesrin’in hala yaralanmaya devam ettiğini göstermiş.

 

 

01ql9dv3.jpg

Filistin'den gelen fotoğraflarda ya çatışma ya yıkıntı ya da bir cenaze var. Gazze Şeridi'nde Han Yunus Kampı’na yönelik İsrail Operasyonu sırasında ölen Şadi El-Hadad'ın yakınları Filistinli genci uğurluyor. Acının doruğa ulaştığı anlarda insanların gözlerinin ışığının söndüğünü gösteren bir 'o' an. Yine de ışık inatçı, sanki hüznü göstermek için elinden geleni yapmış. Önce yüzlerde acıyı resmetmiş sonra da gözlerin içindeki acıyı, süzülen yaşlarda göstermiş.

Share this post


Link to post
Share on other sites

28ly1so1.jpg

Fotoğraf Filistin-Gazze Şeridi'nden... 14 kişinin öldüğü İsrail askerleriyle Filistinliler arasında çıkan çatışmaların ardından elde edildi bu ‘o’ an... Çatışmalardan sonra yürütülen operasyonlarda ele geçirilen üç Filistinli israil askeri kampına getirilmiş ve gözleri bağlanarak yere oturtulmuş. Elbette Filistinliler’in duygularını gözlerinden okuyamıyoruz ama başlarında nöbet tutan iki İsrail askerinin ''hatıra fotoğrafı'' çektirir gibi poz verdiğini söyleyebiliyoruz.

 

 

aaavs0.jpg

Kudüs'te İsrail'in Mescid-i Aksa'da inşaat faaliyetine girişmesi üzerine başlayan çatışmalardan birinden sonra Filistinli genç ellerinde bayrak ve taşlar; Mescit-i Aksa'nın karşısında yer alan Kubbet-ül Sahra'yı, günün tedirgin ve karamsar ışıklarını arkasında bırakarak kareden çıkıyor. Rüzgarın azizliği işte... Bayrak da 'o' ana bir paydos salınımı işliyor. Filistinli gençse artık hüzne dönüşmekte olan günün son öfkeli bakışını foto-muhabirin objektifine atıveriyor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rabbim müslüman kardeşlerimize zulmeden kafirleri ıslah eyle ya Rabbi!, İslah olmaları mümkün degilse onları Kahhar isminle kahreyle ya Rabbi!

 

İşgalcilere karşı direnen mücahidlere selam olsun..

 

Rabbimiz Mücahid kardeşlerimize zalimlere karşı yardım et ve üzerlerine sabır ya dır…

 

Rabbimiz zalimlerin tuzaklarını kendi başlarına geçir…

 

Rabbimiz kardeşlerimiz zulüm altında cihad ederken bizleri şuursuz ve duyarsız kılma…

 

Rabbimiz kardeşlerimize iki güzellikten birini nasip et; ya zafer, ya şehadet…

 

Rabbimiz bizleri de o şehit kardeşlerimizle birlikte cennetinde komşu kıl…

 

Rabbimiz bizlere de şehadeti, şehadet bilincini ve bu bilinçle tavizsiz bir hayat sürdürmeyi nasip et…

 

Rabbimiz şüphesiz ki güç, izzet ve şeref ancak senin yanındadır…

 

Rabbimiz bizler sana güvendik, velimiz ancak sensin…

 

Rabbimiz Mücahid kardeşlerimize cesaret merhamet ve ümit ver…

 

Rabbimiz kafirlere ise korku, yılgınlık ve ümitsizlik ver…

 

Rabbimiz bizlere kafirler toplulu una karşı zafer ve başarı ver…

 

Rabbimiz hamd ancak sana aittir, ancak sana kulluk eder, ancak senden yardım isteriz…amiin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...