Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
mzbayrak

Yemekte Miyiz?

Recommended Posts

Yemekte miyiz?

 

Hatır için çiğ tavuk yiyen bir milletin evlatları, hiç ev sahibine “yemekleri senin yaptığına inanmıyorum” ya da “bardakların hijyenik değil” yahut “etin sunumunu başarısız buldum” der mi? Ayıp yahu! Biz, beğensek de beğenmesek de efendi efendi yemeğimizi yer, hazırlayana eline sağlık der, teşekkür eder, “elhamdülillah”la sofradan kalkarız.

 

Televizyon tarihimizin balık hafızalı sayfaları arasına yeni bir köksüzlük örneği daha eklendi. Ama itiraf edelim ki, bu kadarını biz bulamazdık, bu kadarına elimiz ermez, bu kadarını yüreğimiz kaldırmazdı. Evimizin içinde şimdilerde elini kolunu sallaya sallaya dolaşan bu ecnebi formatlı program, Amerika, Fransa, Danimarka gibi birçok ülkede reyting rekorları kırınca bizim kanallardan biri, heyecanla bir koşuda gitti, programı aldı getirdi. Programın hedef kitlesi daha ziyade kadınlar. Bu programı izleyenler hem yarışma heyecanını yaşayacak hem farklı yemekler yapmayı öğrenecek hem de misafir ağırlama bilgi görgü ve beceresi edineceklerdi. Kulağa ne hoş geliyor öyle değil mi? İşte sırf kulağa bile hoş gelmesin diye, bana zül gelse de, bilmeyenler için bu programın ne menem bir şey olduğunu özetleyeyim:

 

Daha tadına bakmadan çorbaya berbat diyor

 

Bu bir yemek yapma ve misafir ağırlama yarışması. Her hafta 5 kişi yarışıyor ve sırayla biri ev sahibi olup, diğer 4 kişiyi evinde akşam yemeğinde ağırlıyor. (Ağırlıyor kelimesinin burada ne kadar ağırlaştığını ve yakışıksız olduğunu ilerleyen satırlarda siz de fark edeceksiniz.) Ev sahibi olacak yarışmacı, bütün gün boyunca bir kameramanla birlikte alışveriş yapıyor, insanı bunalıma sokan bir hızlandırılmış çekimle bütün yemekleri 10 dakikada hazır hale getiriyor. Sonra misafirler yani yarışmacılar geliyor ve yemek başlıyor. Sadece ev sahibini, masa düzenini ve yemekleri eleştirmeye ve önüne ne konsa beğenmemeye programlanmış misafirler, daha tadına bakmadan çorbaya berbat, salataya basit, ete fazla alaturka, pilava lapa demek suretiyle yemeklerini yiyorlar.

 

Misafir ev sahibine “yemekleri senin yaptığına inanmıyorum” der mi?

 

Bu, olabildiğince kabalık yapmak ve hiçbir yemeği beğenmeyerek puan, dolayısıyla para kazanmak mantığıyla kurgulanmış programı madem ithal ettiniz, orijinal ve izlenebilir buldunuz, bari formata biraz çekidüzen verin, azıcık millileştirin değil mi? Hatır için çiğ tavuk yiyen bir milletin evlatları, hiç ev sahibine “yemekleri senin yaptığına inanmıyorum” ya da “bardakların hijyenik değil” yahut “etin sunumunu başarısız buldum” der mi? Ayıp yahu! Biz, beğensek de beğenmesek de efendi efendi yemeğimizi yer, hazırlayana eline sağlık der, teşekkür eder, “elhamdülillah”la sofradan kalkarız.

 

Sonra, sanki milletçe gurme olmuşuz kaşla göz arasında. Misafirlerden biri, ev sahibi mutfağa gitmek için daha arkasını döner dönmez, ara soğukların menü için çok uygunsuz olduğunu söylüyor, diğerleri de onaylıyor. Bir diğeri iki sıcak yemek var ama tek çatalla servis yapmışsınız diye eleştirirken, öteki karides güvecin soya sosunun başarısız olduğunu iddia ediyor.

 

Tamam, siz yine yemeği mutlaka sağdan servis edin, en az dört çatalla yiyin, bütün sosları birbirine karıştırmayı görev addedin. Ama kendinize, karşınızdakine ve nimete de biraz saygı gösterin. Bu görgülü(!) yarışmacılardan biri az sonra, beğenmediği lokmayı ağzından çıkartıp “iğrenç” diyor. Julyen usulü doğranmamış zavallı sebzelerle beşamel sosların kavgası sürerken şöyle bir konuşma geçiyor misafir ve ev sahibi arasında: “Bu meyve tabağından kedi kılı çıktı!” “Ama evde kedi besliyoruz, ne yapabilirim?”

 

Seçilen yemekler de bizden değil

 

En az program içeriği ve yarışmacılar kadar, seçilen yemekler de bizden değil. Hiç kimse evine ilk kez çağırdığı insanlara yengeç, midye tava ya da karides ikram etmez değil mi? Sonra bizde yemeğe salatayla başlanmaz. Yemekte gösteriş yapılmaz. Tatsız ve kötü şeyler konuşulmaz. Akşama kadar uğraşıp önüne yemek koymuş birine karşı nezaket gösterilir, teveccüh edilir. Misafire hürmet, ev sahibine dua edilir.

 

Hiç başkası için biçilmiş bir elbise bizim üstümüze olur mu? Olmaz. Olsa da uymaz. Yakışmaz. Bir miktar para ödülüne sahip olmak için, muhataplarının arkasından konuşan, yüzüne karşı kabalık yapan, teşekkür etmeyi bilmeyen, Türk geleneklerinden bihaber olan, dini öğretileri yok sayan bir yeme içme kültürüne “görgü” diyen insanlar bu toplumu temsil edemez. Her hafta değişen 5 kişinin davranış biçimi ve kültürü üzerinden genelleme yapılamaz. Bize bu ve benzeri programlarla dayatılmaya çalışılan egemen ve popüler kültür, yeme-içme davranışı, sofra adabı, misafir olma ve misafir etme ahlakıyla örtüşmez, dahası onun yanından bile geçmez.

 

Görgü dediğimiz, adab-ı muaşeret dairesinde değerlendirdiğimiz şey, toplum, fert, mekânlar, zamanlar, akıl, eğitim ve din gibi mefhumlardan bağımsız değildir. Görgü, medeni ve ahlaki davranış biçimlerinin bütünüdür. Görgü ve nezaket kuralları toplumun dününü ve bugününü dengeler, terbiye, nezaket, incelik gibi kavramları muhafaza eder.

 

Yine aç kaldınız…

 

Çatalı tabağın neresine koyarsanız koyun, biliriz ki yemek sağ elle yenir. Yemeğe besmele ile başlanır, yemek adabınca yenir ve şükürle bitirilir. Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) yemek esnasında ve misafirlikte ne kadar nazik olduğunu, davete icabet ettiğini, yemekler arasında ayrım yapmadığını, izin almaksızın sofradan kalkmadığını bilmeyen ve dikkate almayan bir görgü tanımı bizi karşılamaz. Din ve medeniyetten uzak olarak belirlenmiş görgü kuralları, fert ve toplumun karakter disiplinini ve ahlakını beslemez. Bu durumda biz de size hiç puan vermeyiz. Gördünüz mü,yine aç kaldınız...

Share this post


Link to post
Share on other sites

suç bizde izlemesk böyle proğramlar türemeyecek hergün saçmasapan projelerle karşımıza çıkıp beynimizi uyuşturmaya çalışıyorlar dikkatli olmak lazım

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teşekkür ediyorum yazınız için.Altına bir de "arkadaşlar naçizane tavsiyemdir şu proğramı izleyin ve sevdiklerinize tavsiye edin deseydiniz"

 

Naçizane tavsiyem " Tvnet'te yayınlanan Tarafeyn programıdır."

Share this post


Link to post
Share on other sites

program reyting alıyor olmalıki farklı kanallarda benzer programlar düzenlenitor...türk örf ve adetlerini yansıtmadığı kesin...nasıl birşey die izledim,çoğusu beğenmedim deyip tabağının bitiriyr...para kazanacağız die insanlar alışkanlıklarından vazgeçip,ev sahibine kusur bulmaya başlıyorlar :crying_anim:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Türk örf-adet, konuk ağırlama, misafirlik kültürünü bilinçli ya da bilinçsiz ortadan kaldırma yolunda büyük adımlar atan vakit kaybı program. Formatı hayli tutmuş olmalı ki "aman biz de yeni bi şey üretme zahmetine girmeyip reytingden payımıza düşeni alalım" düşüncesiyle bazı özel tvlerin de çakmalarını yapmayı planladığı "olmasa daha iyi olur" program. Yani ben öyle düşünüyorum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bu insanlar yaşamak için yemiyor, yemek için yaşıyor. Tek istedikleri daha fazla zevk. İslam'ın ruh imârından nasipsiz olanlar her mevzuda böyledir. Dünya nimetlerini Allah'ın rızasına kavuştıracak bir araç olarak göremezler, aksine bu araçları amaç haline getirirler. Ve bu çok tehlikelidir. Allah'ın değil nefsin emrine girmektir.

İşin televizyon ve yayın politikası kısmına gelirsek, bu kanalların gayesinin İslam'a zıt bir zeminde ilerlediğini bilmekteyiz. Ve yedisinden yetmişine kadar bütün bir milleti kendi yozlaşmış zihniyetlerine intikal ettirmek, insanları sadece zevk için yaşayan fikirsiz ve şahsiyetsiz yaratıklar haline getirmek, İslamla yoğrulmuş mâzinin kültür ağını yırtıp atmak ve kendi tıynetlerine göre bir cemiyet inşa etmek amacına hizmet eden bu tür programları maalesef ki engelleyecek bir denetim mekanizmasından mahrum haldeyiz. İlk başta kurulma amacı yozlaştırmak olan bir kanalın/kanalların hayata geçmesi zaten milletin geldiği hali işaret eden önemli bir nokta. Üstad'ın bu meselenin gazete, matbuat eksenini teşkil eden güzel bir tesbiti vardı. Gazete halkı yozlaştıracak, uyuşturacak ve uyuşan beyinler o gazeteyi almaya, desteklemeye, yaşatmaya devam edecek. Her biri diğerini besleyerek kısır döngü halinde sürüp giden bir seyir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bunları bir hafta aç bırakmak lazım, o zaman beğeniyorlar mı, beğenmiyorlar mı görürüz. Yemeğin lezzeti bir tarafa tabakta kırıntı bile bırakmazlar. Afrika'da yiyecek ot bile bulamayan insanlar var. Filistin'e yapılan ambargo yüzünden doğru dürüst yiyecek bulamadı o insanlar. Bunlara ne oluyor. Sizin atanız süpürge tohumundan ekmek yaptı da yedi, çekirge etine talim etmek zorunda kaldı. Tarihinden bîhaber, mutfak, tuvalet, yatak odası üçgeninde sıkışıp kalmış zavallı insancıklar. Her davranışın, hareketin, sözün kasıtlı olduğu, önceden yazıldığı ve ruhları yozlaştırma gayesi güttüğü belli. Rezil, basit, seviyesiz, manasız, doyumsuz, görgüsüz ve süfli bir program. Tam hiççilerin yaşam tarzına göre. İşe yaramayacak olsa da Rtük'e bir mail gönderelim, tepkimizi belli edelim. Hazır mail atmışken, dönme-mason-Yahudi gayelerine hizmet eden bütün kanalların kapatılmasını istediğimizi de belirtelim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yazın için Allah razı olsun, güzel noktalara değinmişsin... Gerçekten, ülkemde, bu kanalların bu tür programlarla insanların zihnini doldurmaktan başka bir faydaları yok... Allah yardımcımız olsun, çünkü gerçekten gördüğüm kadarıyla bunu başarıyorlar.. :crying_anim:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tamam program kötü yahu kötü dedikçe elimize bir şey geçmiyor, hala izleyenlerimiz belki vardır, onlara bari güzel programlar tavsiye edelim.

 

Yok mu arkadaşlar, bu proğramı seyretmeyiniz ama bunu yerine "............." şu güzel proğramı seyredelim diyeniniz?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yok mu arkadaşlar, bu proğramı seyretmeyiniz ama bunu yerine "............." şu güzel proğramı seyredelim diyeniniz?

 

 

o zaman ''yabancı gelini'' izleyelim :crying_anim:

 

:) :D :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
o zaman ''yabancı gelini'' izleyelim :crying_anim:

 

:) :D :D :D

 

bu ne demek? onu anlayamadım, kast ettiğiniz star tv deki o saçma sapan proğram mı? Ben mi öyle anlıyorum?

Share this post


Link to post
Share on other sites
bu ne demek? onu anlayamadım, kast ettiğiniz star tv deki o saçma sapan proğram mı? Ben mi öyle anlıyorum?

Bu kadar ciddiye alınacak bi durum yok sadece şakaydı..... :crying_anim:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tavsiye edecek program bulmak zor. Bu zihniyetteki kanalların programları hep bu minvalde zaten. İslam'a aykırı cephesi bulunmayan ve insana bir şeyler katan bir program bu zihniyetin kanallarından çıkamaz. Bunları tamamen geçtik.

Kalp göze tâbidir. İzlediğimiz programların mahiyeti çok önemli. Görüntüler kadar anlatılan şeyler de mühim. Tavsiye edebileceğim bir program maalesef yok. Seyredilmeye, vakit harcanmaya değer bir programın olup olmadığını bilmiyorum tv'ye epeydir vakit ayırmadığım, izlemek yerine okumayı tercih ettiğim için. Tavsiye ettiğiniz Tarafeyn programının bir kaç bölümünü izledim (Tv'nin sitesinden arşive ulaşmak mümkün) Güncel meselelerde farklı bakış açılarını incelemek, tarafların fikirlerini öğrenmek ve karşılaştırma yapmak adına güzel bir programa benziyor. Tavsiyeniz için teşekkür ederim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tabi bu mesele daha çok bayanları/hanımları alakadar ediyor. Mutfak konusunda öyle ileri-geri sözler sarfedecek değiliz, amenna. Buradaki kardeşlerimiz o konuda gerekenleri dile getirmişler, sağolsunlar.

 

Bir ya da iki defa denk geldi: Yemekteyiz midir, birbirimizi yemeye gayrettemiyiz midir nedir adlı proğram. Çok basit ve amiyane bir tabirle şunu belirteyim: Bu kadar ucuz, lüzumsuz ve kayda değer olmayan bir proğram daha yoktur sanırım (en azından yemekle alakalı).

 

Sanki ömürleri mutfakta geçmişte, yıllardır ana-baba-bacı-kardeş gibi kalabalık ailelerde yaşayıpta yemek yapmışlarda yemek beğenmiyorlar, bundan da öte birbirlerini yeyip duruyorlar.

 

Demem o ki: Sanırım bir kaç ciddi yemek proğramı var (Oktay Usta gibi vs). Onun haricindekiler tamamen yemek-sizleştirme, yemek kültürümüzü katletme, yemek adı altında taklitçi/yapay mutfak türlerini empoze etmekten başka bir şey değildir.

 

Benim yemeğe ve yemek proğramlarına alakadar olan kardeşlerime ufak bir tavsiyem var:

Annelerinizi izleyin yeter, ya da kendinizi yemeğin sırrına verin :sticky:

Share this post


Link to post
Share on other sites
o zaman ''yabancı gelini'' izleyelim :crying_anim:

 

:) :D :D :D

 

 

güzelmiş komik arkadaşda ciddiye almış oda güzel ama flash ta semra kaynana varken izlenilirmi o yha :D aslında insanın siniri bozuldumu flash tv yi izliycek insan dalga geçe geçe bitirimez o kanalı. ama ancak 15 dk dayanılabiliyor orası ayrı

Share this post


Link to post
Share on other sites
güzelmiş komik arkadaşda ciddiye almış oda güzel ama flash ta semra kaynana varken izlenilirmi o yha :crying_anim: aslında insanın siniri bozuldumu flash tv yi izliycek insan dalga geçe geçe bitirimez o kanalı. ama ancak 15 dk dayanılabiliyor orası ayrı

 

 

Televizyon kültürümüzle ilgili başka bir başlıkta da yazmıştım(bkz Her şehre bir nazım heykeli/diğer yazarlar).

 

Gayr-i ciddi bir başlıkta olmadığımı düşündüğüm için ciddiye alıyorum.Evet ne zaman bu televizyon muhabbeti açılsa hep yakınıyoruz, ama bir şeyler yapmayı da hep es geçiyoruz.

 

ALLAH yolumuzu açık etsin.Her sorun gibi bu televizyon sorununun da birgün hallolacağına inanıyorum.

 

Ayrıca Reyhan;

dikkate aldığınız için ben de size teşekkür ederim.Tarafeyn gerçekten çok iyi bir proğramdır.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yapılan tavsiye ve müspet yorum üzerine ben de Tarafeyn programını izledim. Köşe yazarlarının karşıt görüşlü yazılarına da yer verilmiş. Gerçekten güzel ve seviyeli. Arşivin tamamını izleyeceğim. Okuyan da iyi okuyor hani, diksiyonu güzel. Tavsiyeniz için ben de teşekkür ederim ışığadoğru. Başka tavsiyelere de açığız. Bekir Coşkun-Engin Ardıç bölümünü özellikle tasviye ederim. Hatta linki de burada verelim, isteyenler hemen seyretsin: http://tvnet.tv.tr/default.aspx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...