Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
fearless

Neden üstad?..

Recommended Posts

Üstad'a olan bu özel ilgimin nedeni sık sık sorulur... Ben bu sorulara şu satırlarla yanıt veririm.. :)

Üstad Necip Fazıl derken Bediüzzaman Said Nursi, İkbal, Elmalılı, Babanzade, Filibeli Ahmet, Sait Halim Paşa, Şeriati, Mevdûdî, Seyyid Kutup Sezai Karakoç Mehmet Akif Ersoy, Süleyman Hilmi Tunahan, ve Mehmet Zahid Koktu gibi düşünürleri göz ardı edecek değilim Çünkü bu büyük zatlar da Necip Fazıl gibi, İslâm davasını savunacak nesiller yetiştirmek için çaba harcamışlardır. Hepsinin büyük idealleri vardı. Hepsinin dava ve inancı ortaktı. Bugün yetişen Müslüman gençlik, onların ortak eseridir..

Özellikle Üstadın beni en çok etkileyen özelliklerinden bazıları satırlarındaki anlam inceliği ve kullandığı dil zenginliği ile birlikte üstadın korkusuz,cesur ve polemikçi olması, fikir namusu taşımış olması, kubur fareleri olarak nitelendirdiği azgın azınlığa en güzel şekilde haddini bildirimiş olması yaşadığı dönemde, İslâm düşmanları ile pervasız kalem mücadeleleri etmiş olması, asıl sanat, Allah’ı aramak, deyince bohem günlerinde aldığı alkışlar birden bire kesilip eski çevresi tarafından yalnızlığa terk edildiğinde bile maveradan gelen sesi ruhunda duyup ve ölümsüz hakikati kucaklamış olmasıdır. Çünkü. Türkçenin en mühim şairinin, gözünde sahte alkışların bir değeri yoktu. Bu sebeple alkışların kesilmesini önemsemeden daha büyük bir gayretle aşkla yoluna devam etmişti. Kalabalıklara yanıldıklarını, yanıltıldıklarını haykırmış “Durun kalabalıklar, bu cadde çıkmaz sokak” Haykırsam kollarımı makas gibi açarak.” Eserlerinde hayata anlam kazandıran manadan uzaklaşıldığını, toplumun ruh köküne kibrit suyu döküldüğünü sıkça vurgulamış olmasıdır, Milletimizin sahip olduğu İslâm mirasından koparılmak ve köklerimizden uzaklaştırılmak istendiğini gür bir sesle kimseden korkmadan kimseye papuç bırakmadan haykırmış olmasıdır..

Bana göre Üstad sadece Sultanü’ş Şuara (Şairler Sultanı) değil aynı zamanda büyük bir iman aksiyon fikir adamı mütefekkür, mücadele ve gönül adamıdır.

Profesyonel ve amatör olarak hayatının bir çok döneminde tiyatro yapmış ve Shakspeare dilini Shakspeare eserlerini yakından tanıyan biri olarak şunu rahatlıkla söyliyebilirimki üstadın eserleri Shakspeare nin eserleri ile yarışacak dil zenginliği ve analam inceliği kalitesindedir..

Necip Fazıl, din ve maneviyat düşmanlarına karşı, kalemiyle örnek bir mücadele verdi. Büyük Doğu dergisini çıkardı. Tarihî, siyasî ve İslâmî kitaplar yazdı, konferanslar verdi. Piyesler, hikâye ve romanlar da yazan Necip Fazıl, şair ve mütefekkir Necip Fazıl’ı aşamadı. O bir devre ışık tuttu. Amansız polemikler yaptı. İslâm düşüncesinin yılmaz bir savunucusu oldu. Bağnazlık, yobazlık, cahillik, din düşmanlığı ile mücadele etti. Kavgaları, mücadelesi, eserleri ile örnek bir hayat sürdü. Ötelerden habersiz sistemle kavgası hiç bitmedi:

“Ey genç adam, bu düstur sana emanet olsun:

Ötelerden habersiz nizama lânet olsun! ”

Yalan söyliyen tarihe isyan edip Sultan Abdulhamite giydirilen kızıl sultan yaftasına ulu Hakan diyerek karşı çıkanda Necip Fazıldan başkası değildi.

Herkesi dinlendiren uyku bile üstadın ıstırabını azaltmamış ruhunda yaman fırtınalar esmiş, acılardan acılar beğenmiştir. Herkes için sıradan olan günlük hayat, onu gerçek hakikate varana kadar bunaltmıştır. Belkide ona olan özel ilgimin en büyük nedeni zaman zaman bu hissiyatı yaşamış olmam ve üstadın bu duygulara en iyi tercüman oluşudur… Allah Rahmet eylesin... Mekanın cennet olsun üstadım...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorulması gereken soruların en başındadır 'neden üstad?' sorusu. Herkesin bir sebebi, bir hikayesi olmalı. Bekliyoruz efendim...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hacegan abi, sizin üslupta ben hep takılıyorum. İstifham bil-istifham. Hep soruya soruyla cevap. Anlıyorum faydalı, güzel, iyi şeyler söylüyorsunuz ama ben tam anlayamıyorum abi. Sizden çok istifade edileceği aşikar da daha fasih, daha aşikar olabilir miyiz lütfen. Hep diyorsunuz, şu şöyle olmuştur neden olmuştur, ahh nerden aklıma geldi, gerisi de siz düşünün neden acaba? falan ama ben bir türlü bize bıraktığınız yerleri dolduramıyorum abi. Çünkü az biliyorum.

 

Neyse başlığın meramı bu değildi. Neden mi? Aslında izahı yok. Kafa ve ruh benimsedi. Neden, nerede, nasıl hiçbir şey hatırlamıyorum. Üstadla ezelden beri birbirimizi tanıyormuşuz gibi. Bana dikloron, novalgin gibi geliyor. Geliyor ve hiç gitmiyor. O benim doktirinim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mümin kardeşim, uyarıların için teşekkürler... Birbirimizden öğreneceklerimiz var, karşılıklı olarak...

Üstad'ın Sakarya Türküsü ile ilgili sorduğum soru gerçek bir soru... Cevabını hararetle öğrenmek istediğim bir soru? Dahası cevabını bildiğim halde sorduğum soru değil yani!

 

Üstelik buna rağmen Üstadın Sakarya Türküsü ile ilgili açılan sayfaya da, bu şiirden anladıklarımı değil de, hislerimi yazdım...

 

O sorduğum soruların pek çoğunu bu sitede defalarca yazdım, yazmadıklarımı da bilmiyorum zaten...

 

 

 

Mesela Üstadın yabancı ülkelerde yayınlanıp, bize ulaşmayan bir eseri var mı? Bilmiyorum, belki bilen olur diye soruyorum...

 

Olayın bir başka boyutu ise, bu sahalar yasaklıdır, cızzzzz... Öyle bazı şeyler şıp diye yazılamıyor efem, ee bu sitenin akibetini de düşünmek lazım, değil mi? Yani biz de bu sahada top koşturmaya çalışırken imalı yollarla sorular sorarak arkadaşları arama motorlarına yönlendirmeye çalışıyoruz... Üstad bile bu mevzuuları yazarken, çok açık olamamıştır, mesela... Üstadın bir kitabında hadise anlatılır, hadisenin kahramanının ismi noktalama işareti ile geçiştirilir... Acaba oradaki kişi kimdir? Ben bilmiyorum, soruyorum? Bu sitede, bu kitabın o bölümünden haberi olanlar da bir şey demezler, niye? E neden Üstad, derken hadi çöz bakalım? Aha bir soru daha, e bu soru da kaçtı ağzımdan, idare edersin artık...

 

Mümin kardeşim, beni anlamışındır inşaalah... Sevgi ile kal...

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bizden olan (İmam Gazali birincidir.) İkinci Dahi ve filozof olduğu için!

Üçüncüsü gelene dek ki üçüncüsünün gelmesi için Üstadımızın fikriyatı tamamlanmış olacak ve akabinde o fikriyat bozulmaya başlayacak yahut bozulacak ozaman yenisi gelebilir ancak. nitekim İmam Gazali içden gelen tehditlere karşı mücadele etmiştir çünkü ozaman tehdit içseldi yani mezhepsel, Üstadımın dönemi ise hem mezhep hem iç hem dış hepsi bir arada bunun yanında çözümüde sunmuştur (Kur'an ve Sünnet bağlılığına sadık kalarak).

 

Şunuda söylemek isterim ki; Üstadım, Bin yıl İslam'a hizmet etmiş bu millete Allah (c.c.)'ın lütfu, keremi ve hediyesidir.

 

Diyebilirsiniz mübalağa yapıyorsun tam aksine eksiğim varsa tamamlanmasını istiyorum.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

bende üstadı sakarya türküsü ile tanıdım sınıfta hocamız okuyunca çok etkilnmiştim.sanki orda beni bulmalısın diye bir çağrı vardı. insan denen varlığı tanımak o kadar kolay değil...ömür denilen yolda anlayabilmek nasip olur inş....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Günler ömrümüzden geçiyor der eskiler...

Hakikaten öyle! Bu başlığı ilk gördüğüm gün dün gibi...

Hemen kolları sıvayıp N.Fazıl'ı benim gözümde Üstad yapan unsurları bir bir sıralamıştım.

Naçizane...

Sonra Word'den copy'lediğim güzelim yazıyı konuya yerleştirmeden evvel birde başlığa neler yazılmış okuyayım istedim

Birde ne göreyim;

 

 

...

Üstad Necip Fazıl derken Bediüzzaman Said Nursi, İkbal, Elmalılı, Babanzade, Filibeli Ahmet, Sait Halim Paşa, Şeriati, Mevdûdî, Seyyid Kutup Sezai Karakoç Mehmet Akif Ersoy, Süleyman Hilmi Tunahan, ve Mehmet Zahid Koktu gibi düşünürleri göz ardı edecek değilim Çünkü bu büyük zatlar da Necip Fazıl gibi, ...

Hepsinin dava ve inancı ortaktı.

 

Oo yeee!

Birkaç tanede şöyle reformist diyalogcu falan katsaydın be adam.

Ey gidi Goca N.Fazıl! İsmin kimlerle birlikte yadedilir, kimlere denk tutulur oldun. Sen ki ehl-i küfür gibi bunlarlada mücadele eden değilmiydin.

Eyvah ki ne eyvah!..

 

Hasılı güzelim textimi paste'lemek yerine save yapıp, gün gelirde bu soru şöyle katışıksız-safiyane sorulur diye harddiskimin karanlık silikonlarıona emanet ettim...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...