Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Hâcegân

Zübeyde Hanımın Mektubu

Recommended Posts

ZÜBEYDE HANIMIN MEKTUBU

 

İSTANBUL MÜZAYEDE'nin 22 Mart 2009 tarihinde Dedeman Oteli'nde yapılan müzayede ile ilgili kataloğunun 59'uncu sayfasındaki bir mektup dikkatimi çekti. Mektubun altında "Mustafa KemalPaşa'nın validesi Zübeyde" imzası var, tarih yok. Zübeyde hanımın okuma yazması var mıydı bilmiyorum, mektubun yazdırılmış olduğunu sanıyorum. Metni şu:

 

"Huzura... Muhterem oğlum Ekrem bey...Son derece hastayım ve sıkıntı içindeyim... Sizin gelmenizi muhakkak şimdi isterim ve hanenizden bir hanım da birlikte olursa pek memnun olurum. Cümlenize mahsus selâmlar ederim. Şayet büyük hanım Ramazan münasebetiyle buyuramaz ise muhakkak Cemile hanımı beklerim...Mustafa Kemal Paşa'nın validesi ZÜBEYDE."

 

Mektup filigranlı kağıda yazılmış. Mühür kullanılmamış. Tarih de yok.

 

Ekrem bey hangi Ekrem beydir, Cemile hanım kimdir, mektup hangi tarihte yazılmıştır?..

 

Zübeyde hanım son derece hasta olduğunu ve sıkıntı içinde bulunduğunu yazıyor. Bu sıkıntı maddî midir?

 

Bilindiği gibi Mustafa Kemal Paşa ile validesi Zübeyde hanımın araları iyi değildi. Paşa, annesi İzmir'de vefat ettiğinde cenazesine gitmemiştir. (Bu hususta benden bilgilisi Engin Ardıç'tır...)

 

Zübeyde hanım sağlığında İstanbul'daki Cemiyet-i Tedrisiye-i İslâmiye'ye maddî yardım yapmış ve ölümünden sonra ruhu için Darüşşafaka öğrencileri tarafından Kur'ân okunmasını vasiyet etmiştir.Tabiî ki, bu vasiyet de unutulup gitmiş ve hükümleri yerine getirilmemiştir.

 

Türkiye'nin yakın tarihinin en tanınmış şahsiyeti olmasına, hakkında on binlerce kitap, risale, makale yazılmış olmasına, yurt çapında milyonlarca portresi, heykeli, büstü bulunmasına rağmen Mustafa Kemal hâlâ büyük bir bilinmeyendir.

 

Defalarca "Millî Mücadele ve Mustafa Kemal Araştırmaları Enstitüsü" kurulmasını teklif ettim.Herhangi bir teşebbüs olmadı.

 

Filistin'de İngiliz mandası zamanında basılan iki ciltlik İbranice bir kitap vardır. İtamar ben Avi'nin hatıraları... (Yeniden basılmamıştır, piyasada mevcudu yoktur. Hiç olmazsa bu kitaptaki M.KemalPaşa ile ilgili kısımlar tercüme edilip yayınlansın, tahlili, tenkidi ve yorumu yapılsın.)

 

Ağzı bozuklara uyarı: Zübeyde hanım Müslüman bir hanımdı. Şeriatımızda, bir kadına iftira edilir ve isbat edilemezse, müfteriye(lere) kazf haddi tatbik edilir, yâni seksen sopa vurulur ki, bazen bu cezayı yiyenin kalıbı yerde kalır.

(Katalogta mektubun açılış fiyatı 2 bin lira yazılmış.Kim aldı bilmiyorum.)

 

M. Şevket Eygi - Milli Gazete

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...