Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
nurulhak

Üstadı Nasıl Anlatmalı?

Recommended Posts

Es-selam Gönüldaşlar;

Sizlerin fikirlerini almak istiyorum,yardımcı olursanız sevinirim.

Şu anda yurtdışından gelen türk ailelerin çocuklarıyla ilgileniyoruz,onlara türkçe ve dini dersler veriyoruz. Aslında türk dili dersine ben girmiyorum,dersimle ilgili bir konu değil ancak,onlara Üstad'dan bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz gibi türkiyede yaşayan çocuklar bile üstad'dan pek haberdar değil,bunlar hiç bilmiyor,olanaklar kısıtlı. Biliyorum ki evlerine döndükleri zaman acı gerçek belki ismini bile duyamayacaklar. Ders konularımla alakası olmadığı halde,ders bitimine yakın bir 5-10 dakikamı Üstad'a ayırmak istiyorum. Belli başlı konular var aklımda ancak şiir seçiminde kararsız kaldım. Onların anlayacağı kadar yalın olmalı. Türkçeleri çok iyi değil,yalın konuştuğunz zaman sizi anlıyorlar. Çok fazla katkı sağlayamasamda ileride Üstadın adını duydukları zaman anımsamalarını istiyorum. Özellikle hangi şiirlerinden bahsetmeliyim?kısa ve yalın olanları tercih etmek istiyorum. Aklınıza gelen her türlü öneriye açığım. İlgilerinize havale ediyorum

Share this post


Link to post
Share on other sites

as tam 30 yıl saatim işlemiş ben durmuşum,gökyüzünden habersiz uçurtma uçurmuşum olabilir hem uçurtma çocukların ilgisini çeker hemde bununla ilgili hikayeyi anlatırsınız dersinize de sadık kalmış olursunuz...vesselam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Allah c.c razı olsun. Bu şiiri anlattığım ders konularıyla da bağlayabilirim.

 

ben de öyle düşündüm..cümlemizden..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

Yurt dışından gelen ve yabancı dil bilen vatandaşlarımız için http://international.n-f-k.com sayfamızdan faydalanabilirsiniz eğer ders formatınıza uygunsa. Yani şiirin hem Türkçesini okur, hem yabancı dildeki tercümesini tahtaya yazarak onların daha iyi bildiği dilde sunabilirsiniz şiiri genç arkadaşlara.

Bunun dışında Türk dili dersine giren eğitmen arkadaşınıza da dersinin muhtevasına Üstad şiirleri katması fikrini verebilirsiniz. Mesela derste bir konu işlenirken kullanılan Türkçe cümle, kalıp cümle için Üstadın bir beyiti, şiiri seçilebilir.

Eğer ders sunduğunuz platform sunu yapmaya müsait ise Üstadın kendi sesinden bir şiir dinletebilirsiniz, veya Üstadın kendi hayatını anlattığı videoyu izlettirebilirsiniz, yahut Üstadın şiirleri için yaptığımız bir videoyu da kullanabilirsiniz.

Siz kendi dersinizde öncelikle Üstadın Allah demenin bile yasaklandığı bir dönemde İslam davasını savunduğuna değinip bir şiirini okuduktan sonra da şiir hakkında kısa bir yorum yapabilirsiniz. Onların anlayacağı şekilde daha yalın olarak anlatabilirsiniz. Ve tabi Üstada karşı ilgi duyup onu daha fazla tanımak isteyenlere de sitemizi tavsiye edebilirsiniz. Şiir olarak da şunları tercih edebilirsiniz:

 

Anladım işi, sanat Allah 'ı aramakmış;

Marifet bu, gerisi yalnız çelik çomakmış...

 

Namaz, sancıma ilâç, yanık yerime merhem;

Onsuz, ebedi hayat benim olsa istemem !

 

Müjdecim , Kurtarıcım , Efendim , Peygamberim;

Sana uymak ölçü , hayat olsa teperim !..

 

Sual : Ey veli , insan nasıl olmalı, söyle !

Cevap : Son anda nasıl olacaksa hep öyle...

 

Hep nefs çıkar karşıma , ölüp ölüp dirilsem;

İnsandan kaçmak kolay , kendimden kaçabilsem..

 

O demde ki , perdeler kalkar, perdeler iner,

Azrail'e "hoş geldin !" diyebilmekte hüner...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Es-selam Reyhan abla. Allah c.c razı olsun. Dersler gereği yabancı dil konuşmak yasak,ancak linkini verdiğiniz siteden bireysel olarak faydalanmaları için elimden geleni yaparım. Sunu imkanımız var,çok şükür. Sitedeki videoları indirdim,inşallah izleteceğim. Aslında vereceğim dersler zahiren bir alaka yok gibi gözüksede Üstaddan mahrum kalmaları gönlüme sinmiyor. Üstad'ı tanıdıktan sonra ondan bihaber olduğum zamanları,kayıp zamanlar olarak değerlendiriyorum,yurt dışında ikamet eden kardeşlerimizde Üstadı tanısın istiyorum. Umarım azda olsa katkım olabilir,sizlerinde sayesinde daha geniş yelpazede bahsedebiliceğimi düşünüyorum. Sitemizden bu konuda çok yararlanacağım.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Üstadın dili çocuklara ağır gelecektir.2 sınıfımız çok iyi ancak onlara bu şekilde anlatılabilir onun dışındaki sınıflar sadece dinleme modelinde olur algılayamazlar.Dersinin formatına uygun degildir Nurulhak.Ama Edebiyat ve Türkçe dersleri ile ilgilenecek arkadaşlara materyalleri vermen daha faydalıdır.En azından yurt geneline izletilebilir veya okunabilir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Başkanım merak etmeyin,derslerle ilişkili ve yalın şiirlerini seçiyorum. Türkçe dersine girecek olan hocaylada konuşacağım inşallah.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...