Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
NFK-Fan

Yücel Çakmaklı Hakkın Rahmetine Kavuştu...

Recommended Posts

Selamlar,

 

Manevi kıymetleri sinema perdelerine taşıyan bir avuç insandan biri olan, Üstad'ın tiyatrolarına çektiği filmlerle tanıyıp kendisine büyük bir sevgi beslediğimiz Yücel Çakmaklı'ya Allah'tan rahmet, ailesine ise sabırlar diliyorum. Başta yakınları olmak üzere, hepimizin başı sağolsun... Her fırsatta Üstad sevgisini dile getiren ve Üstad'ın da takdirlerine mazhar olan bu ağabeyimiz için, en azından bir Fatiha okumaktan geri durmayalım. Allah rahmet eylesin, içinde yetiştiği çevrede onun gibilerini bulmak çok zordu. Eserleri profesyönel kimliğini ve başarılarını tasvirde yeterlidir, fakat onun bu mukaddesatçı cihetinin özellikle altının çizilmesi gerekiyor. Allah taksiratını affetsin... Öncüsü olduğu yol, daha da ileri keyfiyet hudutlarına bir gün ulaşacaktır inşallah...

 

Milli sinemanın öncü ismi, Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi yönetmen, yapımcı ve senarist Yücel Çakmaklı hayatını kaybetti. Çakmaklı, bir süredir tedavi altında idi.

 

Yücel Çakmaklı hayata gözlerini yumdu

 

23 Ağustos 2009 20:32

 

Yönetmen, yapımcı ve senarist Yücel Çakmaklı tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde hayatını kaybetti.

 

Alınan bilgiye göre, 9 Temmuzda özel bir hastanede by-pass ve kalp kapakçığı ameliyatı olan 72 yaşındaki Çakmaklı, daha sonra nakledildiği İstanbul Tıp Fakültesi Reanimasyon servisinde, ''enfeksiyona bağlı septik şok'' nedeniyle hayatını kaybetti.

 

Çakmaklı'nın cenazesi, 25 Ağustos Salı günü Fatih Camii'nde öğlen vakti kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

 

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde 1937 yılında doğan Çakmaklı, 1959'da İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nden mezun oldu.

 

Askerlik sonrası Yeni İstanbul Gazetesi'nde Tarık Buğra'nın yönettiği sayfada sinema yazıları yazmaya başlayan Çakmaklı, bir yandan da Erman Film Stüdyoları'nda yönetmen yardımcısı olarak çalıştı.

 

Çakmaklı, 1968 yılına kadar 50 kadar filmde Dr. Arşevir Alınak, Osman Seden, Orhan Aksoy gibi yönetmenlere yardımcılık yaptı.

 

İlk belgesel filmi Kabe Yolları'nı yönettikten sonra 1969 yılında Elif Film şirketini kuran yönetmen, ''milli sinema'' olarak adlandırılan akıma dayalı filmler çekti. TRT bünyesinde çalışmalarına devam ettiği 1975-1990 yılları arasında kısa hikayelerden televizyon filmleri yaptı. Prag'da 1978'de televizyon filmleri arasında ödül alan ilk yapım olan ''Çok Sesli Bir Ölüm'' ile ''Çözülme'' filmlerini çekti.

 

''KÜÇÜK AĞA, KURULUŞ, ALİŞ İLE ZEYNEP...''

 

Tarık Dursun K.'dan, ''Denizin Kanı'', Tarık Buğra'dan ''Küçük Ağa'' ve ''Kuruluş'' gibi roman uyarlamalarını dizi olarak televizyona aktaran Çakmaklı, Necip Fazıl Kısakürek'in ''Bir Adam Yaratmak'' ve Turan Oflazoğlu'nun ''4. Murad'' gibi tiyatro eserlerinden televizyon oyunları yaptı. Çakmaklı'nın, ''Müzik odaklı drama'' dalında hazırladığı eserler arasında Hacı Arif Bey'in hayat hikayesi ile bir Rumeli türküsünden yola çıkarak çektiği ''Aliş'le Zeynep'' sayılabilir.

 

Çocukluğu ve ilk gençliğinde edindiği tecrübelerle Türk Sinemasının en otantik yönetmenlerinden biri olmaya hak kazanan Yücel Çakmaklı, pek çok ilke imza atan ve çok değişik konuları filmleştiren bir yönetmen olarak tanındı.

 

TBMM tarafından 10 Temmuz 2008 tarihinde Devlet Üstün Hizmet Madalyası'na layık görülen Çakmaklı'ya, 19 Ekim 2008'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sinemadaki 50 yıllık hizmetleri dolayısıyla ''Emek Ödülü'' verilmişti.

 

AA

 

(Haber7)

 

Saygı ve selamlarımla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Bu kıymetli ayda Hakka yürümesi, ulvî bir müsebbibe bağlıdır inşallah.

Yücel Çakmaklı, sinema sahasında maneviyat bayrağını dalgalandıran nadir yönetmenlerimizden biriydi. Türk Edebiyatı Dergisinin 1983 yılında çıkardığı Üstad'ın aziz hatırasına isimli sayısında kaleme aldığı bir yazıda, Üstad'ın fikirleri ve eserlerinin üzerinde çok büyük emeği ve hakkı olduğunu, Üstadın kendisinde büyük bir tesir bıraktığını ve Üstadın eserlerini filme almak gayesiyle sinema sektörüne girdiğini, yönetmenliğini yaptığı bütün filmlerde onun eserlerinden faydalanmaya çalıştığını yazmıştı.

Kendisi kısa bir süre önce verdiği bir röportajda Üstad'ın hayatını TRT'ye dizi film yapmak istediğinden de bahsetmişti. Ömrü yetmedi.

Zamanında Üstadın 'En Kötü Patron' isimli senaryo romanını da beyaz perdeye aktarmak istemiş lakin eser sansüre uğradığı için bu isteğini gerçekleştirememişti.

Allah rahmet eylesin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allah (c.c.) 'dan Rahmet yakınlarına ve sevenlerine sabırlar diliyorum .. Kabri Nur, Toprağı Bol olsun. Üstadımızın övgüsünede mazhar olmuş bir kişiyi saygıyla anıyorum ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Önemli bir açığı, Dünya çapında bir Mütefekkirden beslenerek kapattı.

Allah ondan razı olsun.

Mekanı cennet olsun.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Önemli bir açığı, Dünya çapında bir Mütefekkirden beslenerek kapattı.

Allah ondan razı olsun.

Mekanı cennet olsun.

İNNA LİLLAHİ VE İNNA İLEYHİ RACİUN .takdiri ilahidirki güzel insanları hızla kaybetmeye devam ediyoruz

Rabbim rahmet eylesin ve habibine komşu etsin inşallah AMİN. alicim o mütefekkiri merak ettim bilahere aydınlatırsan sevinirim. sevgilerle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kusuruma bakmayın Hafakan Ağabeyim eksik cümle... :)

O mütefekkir Üstad'dır.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hasan Nail Canat ve Haluk Kurdoğlu'dan sonra bir başka yakın simayı da kaybettik. Allah taksiratını affetsin, rahmetiyle muamelede bulunsun. Biz yaptıkları için kendisinden razıyız, Allah da razı olsun. Elde kaç kişi kaldı ki. Mesut Uçakan onun gibi bir ekol olamasa da, Allah ona uzun ömürler ve muvaffakiyetler bahşeylesin demek zorundayız... 'Siyaseti destekleyen kültürdür, sinema da kültürün perdeye yansımış halidir, sinemada yoksanız toplumu etkileyemezsiniz' sözü ile çapını ve mücadele amacını ortaya koyabilmiş, pek çok ciheti olan bir işin kendi yönüne bakan veçhesini muhteşem bir şekilde kavrayarak açıklamış bir insandı kendisi. Yaptığı işi idealist bir amaçla yüreğini koyarak yürüten ve birçok zihni bizim fikirlerimizle ziyaret etmeyi başaran insanlara ihtiyacımız ortadayken, hayatının son demlerinde bir türlü film çekme fırsatı bulamamış Yücel abi. Cidden çok yazık, ben burada Günay'a da pay çıkarıyorum... Her neyse, lafı fazla uzatmaya gerek yok, vizyon sahibi bir Müslümandı kendisi, yaptığı işi imanıyla çelişmeden ve başarıyla yürütebilen bir örnektir önümüzde. Allah gani gani rahmet eylesin. Çaplı, çalışkan, başarılı bir Müslüman daha ahiret yurduna gitti, yalnızlaşmaya devam ediyoruz...

 

Bu arada Deniz Baykal denilen şahıs yayınladığı taziye mesajında ne tiynette bir adam olduğunu bir kez daha ispatladı. 'Bu adamın yaptığı kuduzluklar en çok bizim camianın uyanmasına yol açıyor' diye kendisini gerekli görürdüm, yine de öyle; ama bu mecburi hayat payının kendisine kazandırdığı ihtiyaç sempatisini yine yok etti. Buyurun taziye mesajı:

 

''Yücel Çakmaklı, kendine özgü duruşu, ilkeli yaklaşımı ve yaşamı ile anılacak, edebiyat dünyamızdan uyarladığı başarılı yapımları ile de sinema tarihinde hak ettiği yeri

alacaktır. Dizi ve diğer çalışmalarının yanı sıra başta Tarık Dursun K'nın 'Denizin Kanı', Tarık Buğra'nın 'Küçük Ağa' ve 'Kuruluş'u, Turan Oflazoğlu'nun '4. Murat'ı olmak üzere Hacı Arif Bey'in hayat hikayesini ve bir Rumeli türküsünden yola çıkarak çektiği, 'Aliş'le Zeynep'i sinema dünyamıza armağan ederek aramızdan ayrılan senarist, yapımcı ve usta yönetmen Yücel Çakmaklı'ya rahmet, ailesi ile sanat ve sinema dünyasına başsağlığı diliyorum.''

 

Burada ne var ki demiyeceksiniz umarım. Yoksa diyecek misiniz? Şu var azizan; merhumun vefaatinden sonra yayınlanan tüm taziyelerde, haberlerde ve anma metinlerinde burada ismi geçen eserler bir sıra halinde zikredilmiştir. TRT'nin yayınından AA'nın haberine, başbakanın taziyesinden Bülent Arınç'ın mesajına kadar her yerde bu sıra gözetilmiştir. Sıranın aslında da, IV. Murat'tan bahsedilmeden önce, Necip Fazıl'dan uyarlanan Bir Adam Yaratmak ifadesi yer bulurdu. Bizim yüce deha Dino Baykal, mesajı aynen iktibas etme üşengeçliğini gösterip taziyesine orijinal ve samimi hiçbir fikir katamamış,, ancak alıntıladığı kısımdaki Necip Fazıl ve Bir Adam Yaratmak ifadelerini silebilecek kadar zeka pırıltısı gösterebilmiştir. Ne kadar rezil ve çapsız bir adam olduğunu tekrar ispatladı. Ne diyelim, cami duvarıyla uğraşmaya devam etsinler bakalım. bunlar böyle gittikçe, o duvar da elektrik kaçırmaya devam edecek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yücel Ağabey'e veda

İnnâ lillahi ve innâ ileyhi râciûn. Mücahit sinemacı Yücel Çakmaklı öldü. Birleşen Yollar, Çile, Zehra, Diriliş, Kızım Ayşe, Oğlum Osman, Memleketim, Bir Adam Yaratmak, 4. Murad, Küçük Ağa, Hacı Arif Bey, Aliş ile Zeynep ve Kuruluş'un yönetmeni…

 

Bediüzzamanların, Süleyman Hilmi Tunahanların, Necip Fazıl'ların başlattığı ihya hareketini beyazperdeye ve televizyon ekranına taşıyan büyük usta…

 

Batı kültürünün, yer yer de lâdinî ve hatta din düşmanı bir "ulusal"cılığın hüküm sürdüğü Türk Sineması ve Televizyonu'nu mukaddes değerlerimize ve muazzez medeniyetimize açan fatih...

 

Ulu çınar…

 

Benim canım ağabeyim, kahramanım…

 

Bugün, Fatih Camii'nde, öğle namazından sonra, Yücel Çakmaklı'yı ebediyete uğurluyoruz.

 

Allah ganî ganî rahmet eylesin, mekânı cennet olsun.

 

Geride bıraktığı eserler bereketlensin, Allah ecrini arttırsın.

 

Amin, Yâ Erhamerrahimîn.

(Hakan Albayrak)

...

 

ALİ

Share this post


Link to post
Share on other sites

ALLAH RAHMETİYLE YARGILASIN...KABRİ CENNET BAHÇESİ OLSUN İNŞ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Çok müteessir oldum... Allah rahmet eylesin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...