Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
nedamet..

Malik Bin Nebi

Recommended Posts

MALİK BİN NEBİ

 

1905 yılında Cezayir’de dünyaya geldi. Orta öğretimini ülkesinde aldıktan sonra 1930 yılında Paris’e gitti ve orada Yüksek Teknik Okuluna girdi. Bu okuldan mühendis olarak mezun olduktan sonra, sömürgecilere hizmet eden bir mühendis olarak çalışmaktansa, göçmen işçilerle birlikte serbest çalışmayı tercih etti. 1940 yılı sonlarına doğru Marsilya’daki Cezayirli göçmenlerin eğitimi için bir merkez açmayı başardı. Bu merkezde birçok din kardeşini aydınlatarak sömürge hayatından kurtulmanın tek yolunun, İslami ilkelere dönmek ve İslam’ı uygulamak olduğu hususunda ikna etti.

 

İlk kitabı olan Kur’an Mucizesi’ni 1946 yılında yayınladı. Düşünce hayatını daha geliştirmek ve Müslümanlara daha yararlı olabilmek ümidiyle Paris’e gitti. Çeşitli İslam ülkelerinden eğitim yapmak üzere gelmiş gençlere konferanslar vererek İslami bir uyanış havası estirmeyi başardı.

 

Fransa’da hareket alanının iyice daralması üzerine 1956’da Paris’ten ayrılarak Kahire’ye gitti. Mısır’da monarşi sona ermiş ve Abdünnasır heyecanlı bir ruh ve Müslüman Kardeşler gibi hareketlerin desteğiyle iktidara gelmişti. Bin Nebi, ülkesinin bağımsızlık sürecine destek vermek üzere Cezayir Milli Kurtuluş Cephesine (FLN) katıldı ve 1963’de Cezayir’e döndü.

 

Uzun yıllar boyunca Yüksek Öğretim Genel Müdürlüğü görevini güçlü bir irade ve şevkle yürüttü. Gençliğin eğitim ve öğretimi için çalışıp çeşitli merkezler açtırırken, öbür yandan savaş alanındaymışçasına, yurt içinde ve yurt dışında konferanstan konferansa koştu. Cezayir’de verdiği ve sonradan kitap haline getirilen bazı konferansları şunlardı: İdeoloji Üzerine, Kültürler ve Kültürümüz, Medeniyet nedir, ne değildir? (1963).

 

Birçok İslam ülkesinden davet edildi ve gittiği her yerde uzun süre gazete ve dergilerin gündeminden düşmeyen konferanslar verdi. En önemli tezlerinden biri, sömürge olgusunda tek suçlunun sömüren değil, kendini onun sömürüsüne açık bırakan sömürülenin de suçlu olduğu tezidir.

 

Malik Bin Nebi 31 Ekim 1973 günü 68 yaşında hayata gözlerini yumdu.

 

Türkçeye kazandırılmış bulunan kitapları şunlardır:

 

1- İslam Davası, Yöneliş Yayınları

 

2- Cezayir’de İslam’ın Yeniden Doğuşu, Boğaziçi Yayınları

 

3- Fikir ve Put, Boğaziçi Yayınları

 

4- Kur’an-ı Kerim Mucizesi, Diyanet Vakfı Yayınları

 

5- Yüzyılın Tanığı, Lale Kitapevi

 

6- Kültür Sorunu ve Bir Toplumun Doğuşu, Ankara Okulu Yayınları

 

Bu büyük fikir ve dava insanının hayatını daha yakından öğrenmek için Yüzyılın Tanığı isimli otobiyografisine bakılabilir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

onculer.jpg

 

 

"İslami Mücadelede Öncü Şahsiyetler"

 

Kitapta İbn Tumert, İbn Teymiyye, Kadızadeliler Hareketi, Muhammed Bin Abdulvehhab, Cemaleddin Afgani, Muhammed Abduh, M. Reşid Rıza, Ebu'l Kelam Azad, Hasan el-Benna, Mevdudi, Seyyid Kutub, Malik Bin Nebi, İmam Humeyni, Ali Şeriati gibi şahsiyetlerin biyografileri, düşünceleri, mücadeleleri, öne çıkan yaklaşımlarının analizleri yer alıyor.

Ekin Yayınları, bu şahsiyetlerin bizlerin anlam dünyasındaki yerini; vahyi tecrübenin ortak hakikatlerinin ortaya çıkışına ve farklı çağ ve dönemlerde yaşamış olmalarına rağmen vahyin merkezde olduğu bir din algısı, dünya görüşü ve yaşam biçiminin tesisi için ıslah, ihya ve tecdid çabalarına güçleri oranında katkı sağlamış olmaları olduğunu kitabın önsözünde belirtiyor.

Kaynak: http://www.aliseriati.com/kitaplar.php?Mak...6&Kat_id=34

**

 

Malik Bin Nebi isminin kimlerle birlikte anıldığına bak, ne olduğunu anla!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Malik Bin Nebi isminin kimlerle birlikte anıldığına bak, ne olduğunu anla!
arkadaşım apaçık anlaşıldığı gibi bu adam-lar adam müsfetteleri islama zarar veren insanlara manevi yönden zarar veren dahada ilerisine gidecek olursak Allah muhafaza ahiretlerini mahveden birer sapıktır .

BU NEDAMET DENEN ŞAHISTA BUNLARIN YOLUNDAN GİDEN, VE BUNLARIN SAPIK FİKİRLERİNİ OKADAR TEPKİ VERİLMESİNE RAĞMEN ISRARLA BURADA KUSARCASINA EMPOZE ETMEYE ÇALIŞAN BİR ABUK SUBUK KİŞİLİKTİR

Share this post


Link to post
Share on other sites
arkadaşım apaçık anlaşıldığı gibi bu adam-lar adam müsfetteleri islama zarar veren insanlara manevi yönden zarar veren dahada ilerisine gidecek olursak Allah muhafaza ahiretlerini mahveden birer sapıktır .

BU NEDAMET DENEN ŞAHISTA BUNLARIN YOLUNDAN GİDEN, VE BUNLARIN SAPIK FİKİRLERİNİ OKADAR TEPKİ VERİLMESİNE RAĞMEN ISRARLA BURADA KUSARCASINA EMPOZE ETMEYE ÇALIŞAN BİR ABUK SUBUK KİŞİLİKTİR

 

Superwoman Nedo iş başında hahaha :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meselenin mahiyetine dair, şu an için birşey söylemeyeceğim. Çünkü tespit ve tenkit, teşhis ve müşahadeden sonra gelir. İlmi bir temele dayanmayan herhangi bir tenkit, nasıl dikkate değer olabilir? Bu isimler hakkındaki kanaatlerinizin temeli olan ispat vesikalarını defalarca okudum. Hemen hemen hiçbiri sahih bir kaynağa dayanmıyor. Şu kadarını açıklıkla biliyorum ki bu isimler hakkında hiçbir şey bilmiyorsunuz. O yüzden tenkitleriniz doğru olsa bile, dikkate şayan değildir. Çünkü onlar sizin idrakinizin ve şuurunuzun mahsülü değildir. Aynı şekilde tenkitleriniz yanlış olsa bile, gene dikkate şayan değildir, çünkü gene sizin tetkik ve düşüncenizden sadır olmamıştır. Demek ki, rivayetlerin hamallığını yapıyorsunuz. Bu rivayetler doğru olsa, size sırtınızdaki malın kıymeti değil, ancak küçük bir bahşişi düşer. Yanlış olsa, size zararı dokunmaz, çünkü mesuliyetiniz yok, belki bahşişten mahrum kalırsınız.

 

Konuyu şuraya getirmek istiyorum ki, rivayetlerin boyunduruğundan kurtulup şuurunuza biraz hayat hakkı tanıyın. Hakikat ancak bu şekilde anlaşılır. Hiç olmazsa, rivayetlerin kaynağını sorgulayacak kadar düşünce namusuna riayet edin. Şimdi biri çıkıp, üstad Necip Fazıl'ın ömrünün ilk demindeki kumar, mahiyeti malum kadın şiirlerini, onun hakkında bir karalama malzemesi olarak kullansa, onu meselenin özüne, yani Üstadın doğrudan doğruya kendi eserlerine çekmeye çalışacağız. Çünkü biliyoruz ki Üstadın gerçeği, 30'undan sonraki halidir. Bunu da, o tarihten sonra yazılmış eserleri ispat eder. Aynı şey hem bu aksiyonerler, hem de işi fikir ve hareket olan bütün kalemler için söz konusudur, hatta elzemdir. Biz, meselenin özüne yabancıyız, hatta hunharca tenkit ettiğimiz bu isimleri hiç tanımıyoruz. Çünkü mücadele muhitlerini bilmiyoruz, eserlerini okumuyoruz, deyim yerindeyse oturduğumuz yerden tenkit yumurtluyoruz. Bu acınacak bir haldir. Ben şahsen Mehmet Akif’in tespitlerinin yanılgılarla dolu olduğunu hiç düşünmüyorum. Çünkü o dönemde yaşıyordu, bütün faaliyetleri, fikirleri yakından tanıyordu, ana sütü gibi tertemiz bir vicdani mihrakta yapıyordu muhasebesini…

 

Superwoman Nedo iş başında hahaha :)

 

Bu, her şeyden önce çok çirkin bir üslup, nezaket ve terbiyeden mahrum bir ithamdır… Düşüncenin namusunu neredeyse serlevha edinmiş böyle bir platformda, bu tür istihzai ve küçük düşürmekten başka gayesi olmayan iptidai ithamların yer buluyor oluşuna cidden şaşırıyorum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Şaşırma! Ehl-i Sünneti çit edinmiş bir müslümandan çitini kırmak isteyeni ciddiye almasını bekleme sayın avukat...

Share this post


Link to post
Share on other sites

sevgili cihat senin bu söylediklerin gazoz agacı!!!

benim ilmim senin ilmin gibi kabadayı değil kusura bakma.

ehli sünnet itikadına uymayan , bidat ehli, sapık fikirlere kulak asıcak maça yok bende!!

ehli sünnete muhalefet adamın ayağını kaydırır!! kayanın haberi bile olmaz bazen.

herkes nerde yürüdüğüne dikkatlice baksın. yolun nereye çıkacağına baksın.

benim yolum Rasulullaha çıkıyormu ben ona bakarım (s.a.v)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...