Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
gergefgeren

Kadın

Recommended Posts

"Kadın bir fikirdir; erkekte fatihlik sembolüdür, İslamiyet'te de bu bakımdan, yani öz mahiyeti bakımından değerce büyüktür... Kadının erkek üzerinde rolü de Allah'a erme yolunda yardımcıdır."

Kadın gerçekten Allah'a erme yolunda erkek için bir yardımcı, bir aracı mıdır? Yani kadının rolü buysa eğer kadın nasıl bir araçla Allah'a ulaşır?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kadın İlk sorunuza verdiğim nickten kafi gelecek bir yanıt alacağınızı umuyor, ikinci sualinize dilim döndüğünce yanıt vereceğimi dile getiriyorum ve de başlıyorum.

 

Şimdik Üstad'ın genel eserlerinde kadınla alakalı bahisleri şöylecene bir kafamda tartıyorum da sizin de alıntıladığınız cümledeki manaya denk gelen bir çerçeve beliriyor. Hep kadında erkeğine fatihlik edecek, buram buram fikir tüten ve de erdirici unsur biçiliyorken, kendisinin ne yol ile varacağı mevzuunda pek bir esasa değinilmiyor gibi.

 

Benim okuduklarıma ve de mütefekkir kafama dayanarak söyleceyeceğim sözler, kazandıracağım zaviye şu şekildedir.

 

Hepimizin bildiği gibi yüce yaratıcımız Mevlam dünyaya kullarını gönderebilmek/ulaştırabilmek adına kadını kendisine tarik, vasıta seçmiştir.Bir kere bu bile ta ezelinde o kadar mukaddes bir mana yüklüyor ki kadına. Hep bir mukaddeslik ve de mahfazaya alınmış bir inci edasında. Bu yoluyla kadın elestte sanki Allah (c.c) tarafından bir bonus kazanıyor sanki. O doğum esnasında ölse şehit düşünsenize. Ne saadet Rabbim, ne saadet!

 

Buradan varacağımız bir ikinci durak, hani benim de soruyu okuyunca direk aklımda çakan fikir fişekleri bir anda dilimden şu tabiri döktürüverdi; "ANNELİK MAKAMI" Bilmiyorum bu tabiri ilk ben mi keşfettim yoksa çalıntılıyor muyum ama n'olur devlet bu mevzuya bir el atsın. Valla kendi kendim içimi ışıttım, mutlu ettim. Kadın da çocuğuna, evladına içinden bütün müşfik hislerini son limitine kadar harcayarak sanki o ermişlik kulesinde basamak katedecek. Salt bu mu, tabii ki hayır. Eşine itaatte ve de vecibelerini yerinde getirmede kusursuz bir endam, tutum içinde olması aynı şekilde bu yolda jet hızıyla onu eşsiz ufuklara uçuracak ve de karşılıklı birbirlerine fatihliğe sebebiyet vereceklerdir. Yani, bu fütühatın açılması sadece kadından erkeğe değil, mukabil olarak erkekten de kadınadır.

 

Biliriz ki Züleyha Validemiz'in başta içini yakıp kavuran, aklını esir alıp, gönlünün eline mahkum eden kutsal aşk, ona gömleği arkadan yırttırdı ve de parmaklarını kestirip elem dahi duydurtmadı. Ve daha sonrası ne oldu? Allah'ın kendisine vasıl eylemede esbabtan bir sebep kıldığı Güzeller Güzeli Yusuf Efendimiz kendilerine temayül eylediklerinde, eski kör kütük Züleyha'yı bulamadılar. O, Leyla'nın Mecnun'u erdirmekteki vazifesini yerine getirmiş olduğu gibi görevini tamamladı. Yine yani kullanıyorum, bu iş, erdirme mevzusu, Allah'ın kadında erkek için, erkekte kadın için sakladığı gizli bir anahtar gibi. Onu bulabilen öte buudların seyrine çıkıp coğrafi keşifleri gerçekleştiriyor. Bu bahsi de edeple kesiyorum.

 

 

Biraz eleştiri oklarını fırlatacak olursam, maalesef ki günümüz kadını bu mukaddes vazifenin ya farkında değil, ya hazineyi muhafaza etmekten aciz ya da fazla sosyal hayat kurbanı. Adeta her biri Nikita /ya da durun Zeyna daha uygun gibi/ Zeyna olan kadınlar, tamamen bu sır perdesini yırtmış ve de dört duvar arasında ifa edebilecekleri kahramanlıklarını sosyal yaşamın caddelerinde harcar olmuşlar. Ciddi kayıptır, yazıktır, günahtır. Hangi deli kampanyalar, boş hülyalar bunları sokağa döktü ve de böyle Şarlo gibi meccani kahramanlığı kendilerine süslü, boyalı kim gösterdiyse geri alsın misketlerini, mızıkçılık yapsın, köprüyü yıksın! İçim eziliyor benim gördükçe, yüzüne bağırmak, kusmak, saçını başını yolmak istiyorum. Hayır, işte kadın değil mi? Gibi bir genelleme ateş hummalarına yakalatıyor ve de gidip şu sıralar taşmakta olan misisipi nehrinin başında acı acı ağlatıyor. Yağmurdan sanıyorlar, benim ağlamamdır nehirleri taşıran.. Aman Allah'ım ne kafiye! Toparla, toparla..

 

Evet hulasa, kadın som altın fikir, edep, tevazu, vakur duruşu içinde, sedefler içinde inci, altın işlemeli kaftanlar içinde Allah'ın kendisine bahşettiği vazifenin askeri ve de nöbetçisidir.

 

 

Biricik Rabbiciğim, elbet mükemmellik sana mahsustur

Kusur insan içindir, kusur işlediği kadar insan beşerdir

Ama fazla bir şey istiyorsam ne olayım

N'olur kusursuza yakın bir aile

Kusursuza yakın bir memkelet

Kusursuza yakın bir dünya nasip et bu falsolu kullarına

Söz daha çok nefsimizi mat edip, onu uysal bir köpek yapacağız

Yüreklerimizi biliyorsun...

 

 

amin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...