Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
esvedeyn

Newsweek Ve Türban !

Recommended Posts

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

'Hiçbir bez parçası bu kadar tartışılmadı'

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

newsweekturbanlikapak.jpg

 

 

Newsweek dergisi bu haftaki kapağında türbanı konu etti ve türban için 'bez parçası' ifadesi kullanıldı...

 

Dergide "Tarihte bayrak dışında hiçbir bez parçası, özgürleşmek, birleştirmek ve bölmek gibi konularda başörtüsü kadar güçlü olmamıştı" denildi.

 

ABD'de yayımlanan Newsweek dergisi bu haftaki kapak konusunu, Avrupa'da giderek daha fazla tartışılan türbana ayırdı. Dergide, Net görmek" başlıklı Carla Power ve Rebecca Hall imzalı yazıda başörtünün geçmişten bugüne kadarki süreci detaylarıyla anlatıldı ve Türkiye'ye de atıfta bulunuldu.

 

20. yüzyılda bazı Ortadoğulu liderlerin, Batı kültürünü benimsemek için başörtüsünü reddettiklerini kaydeden yazıda şu satırlara yer verildi:

 

"Türkiye'nin kurucusu Kemal Atatürk, laiklik değerlerini güçlendirmek için hükümet binalarında başörtüsünü yasakladı ve Avrupalı giyim tarzını benimsedi. 1990'lı yılların ortalarında kısa bir süre de olsa İslamcı Refah Partisi iktidara geldi ve başörtüsü üzerindeki yasağı yumuşattı. Ancak Türk ordusu 1997'de darbe yaptı ve İslamcıları uzaklaştırdı. İslamcı partisi iktidarda olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yasağın kaldırılması için birkaç defa harekete geçti." Dergi Müslüman dünyasında başörtüsünü tevazu, dindarlık ve meydan okuma sembolü olarak kullanan kadınların, bazen de özgürlük, güç ve protesto ifadesi olarak çıkarttığını kaydetti. Müslüman hükümetlerin başörtüsünü dindarlığın bir göstergesi olarak zorunlu kıldıklarını, laikliğin bir engelli olarak da yasakladıklarını yazan dergi, liberal Batılı toplumlar için başörtüsü konusundaki tartışmaların yeni modern bir ikilemi yansıttığı görüşünü de dile getirdi. Başörtüsünün tarihte her zaman dindarlığın bir ifadesi olmadığını, İslam öncesi üst tabakadaki Arap kadınlarınca bir statü sembolü olarak kullanıldığını belirtirten dergi, Kuran'ın kadınların örtünmesini emretmediğini de yazdı. Müslüman kadınların farklı nedenlerden başörtüsü taktıklarını belirten yazı şöyle devam etti: "İran'da Şah Pehlevi'nin Batılı değerleri yüceltmesine karşı olarak kadınlar kapandı. Cezayir'deyse, sömürgeci Fransa'ya karşı milliyetçi onurlarını geri almak için kadınlar kapandı..!...

 

"21-11-2006

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doğru ve açık bir yorum getirilmiş. Objektif olarak yaklaşım sergilemeleri çok güzel.Ben bir aykırılığa rastlamadım.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yazının özellikle sonlarında vurgulanan kadınların örtünme tercihinin tamamen onların milliyetçi kimliklerine bağlanmasının doğruluğu ve objektifliği tartışılır.

Share this post


Link to post
Share on other sites

bazıları için bir başörtüsü sadece bir bez parçasıdır,bazıları içinde şeref,namus,iffette dahil HERŞEYdir..çok ilginç gerçektende..başörtüsünü sadece bir bez parçası olarak görenlerle aynı dünyada yaşamak zorundayız malesef..ayrıca evet yazarın son kısımda yazdığı siyasi nedenlerden dolayı kadınların başörtmesi durumu bencede çok saçma ve yanlı...

 

selam ve dua ile...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...