Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Achar

Şirinler O Kadarda Şirin Değillermiş

Recommended Posts

Buyurun:

 

Şirinler yıllardır Komünizm propagandası yapmakla suçlanmış ABD’de bir

 

dönem gösterimi yasaklanmıştır.

 

 

Bunun nedeni para olmadan komünal bir yaşam sürmeleri, Şirin baba’nın

 

Karl Marx’a benzemesi ve kızıl şapka giymesidir. Herkes kendi işini

 

yapıyordur ve mutludur. Herkes aynı şeyi giyiyordur. Çizgi filmdeki

 

Şirinlerin düşmanı Gargamel papaz cübbesi giyer ve dini sembolize eder,

 

altın ve para düşkünüdür (kapitalizm) ve onları yeme (misyonerlik) gibi

 

pek çok gizli unsur bulundurduğu iddia edilmiştir.

 

Şirinler çizgi filminin yaratıcısı Peyo, sosyalisttir.. şirinleri ortaya

 

çıkardığı zaman iki kutuplu bir dünya vardı.. bir tarafta ABD diğer

 

tarafta SSCB.. sosyalist olan Peyo, yaptığı çizgifilmle bir mesaj vermek

 

ve emperyalist amerika’ya karsı bu yolla propaganda yapmak istemiştir..

 

Şirinler köyünde bir tek bile ibadethane bulunmaz.. ne kilise, ne havra,

 

ne camii..

 

Şirinler köyünde para kullanan kimseyi gördünüz mü şimdiye kadar hiç??

 

para kullanılmaz evet, ama herkes kendine gerekli olan şeyleri bedava

 

edinir.. tembel şirin bile hiç bir iş yapmadığı halde bütün şirinlerle

 

aynı standartlarda yaşamaktadır(tembellik hakkı).. şirin çileği

 

tarlaları sadece bir şirine ait değildir, bütün şirinler bu tarlada hak

 

sahibidir..

 

Gargamel’in kedisi azman ise (orjinalindeki adı azrail’dir bu kedinin)

 

ABD’nin peşinden ayrılmayan küçük ülkeleri sembolize eder..

 

Ayrıca şirinlerin ingilizce yazılımı smurf’tur, bu da "socialist men

 

under red flag" yani kızıl bayrak altında yaşayan adamlar..

 

Şirinlerin temsil ettiği çok farklı unsurlar da vardır. Örneğin; Şirine

 

feminizmi, Süslü eşcinselliği, Güçlü şirin maço erkeği temsil eder.

 

Alıntıdır

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm ilginç :) Çizgi film sektörünü elinde bulunduran ülkelerin (başta abd ve japonya) aynen filmlerde olduğu gibi bir dünya görüşünü, yaşam tarzını, insanın hayatını yönlendirmek için seçeceği telakkileri kendi istedikleri çerçevede sunarak küçük beyinlere empoze etmek istedikleri aşikar. Çizgi film meraklısı çocukların da izledikleri karakterlerin davranışlarından, konuşma tarzlarından, muhatabı ile olan ilişki tarzından etkilenmemeleri de düşünülemez. Duyduğu, gördüğü her şeyin tesiri altında kalmaya müsait bir yapıda olan çocuk bünyesi, hayal dünyasının namütenahi mahiyette olmasına mukabil, kendisini izlediği çizgi filmin kahramanlarının yerine bile koymak ister. Pokemon gibi uçmak isteyenler, örümcek adam kostümüne bürünenler, he-man gibi kılıç kuşananlar (Vakıf Ahmed kardeşimin kulakları çınlasın :D ) vs.

 

Lakin burada anlatıldığı gibi şirinlerde bir komünizm propagandası yapıldığını hangi çocuk anlayacak? Bir çocuk komünizmin simgelerini bile biliyor mudur? (NFK-Fan kardeşim çocukken biliyor olabilirdi, kütüphanelik çapta bir insan, saygılar efendim :D ) Bir çilek bahçesinden herkesin faydalanması konseptinin, komünizmdeki mülkiyet hakkının kaldırılması fikrine müsavi olduğunu hangi çocuk bilir, anlar ve bu propogandanın neticesinde kendini bu fikre teslim eder? Yani diyeceğim şu ki, şirinler isimli çizgi filmde de çocuk ruhunun inşası sırasında inşaata alınmaması gereken malzemeler olması vâki iken (gargamelin yaptığı kötülükler bir çocuk tarafından emsal alınabilir) komünizm propagandası yaptığı gerekçesi ile kaldırılması abes. Evet, kaldırılabilir, çocukların daha faydalı bir şey izlemesi istenebilir ama o yaşta kırmızı şapkadan komünizme, Marx'a yönelecek bir çocuk düşünemiyorum :D Amerika bu açıdan bakıp yasaklamıştır, o ayrı, devletin sistematiği ile ilgili.

 

Çizgi film mevzuu çok önemli aslında. Çocuklar bunları çok ciddiye alıyorlar. Ki biz de alırdık. Müslüman çocuğa, İslamı sevdirecek, öğretecek çizgi filmler lazım. Geçenlerde maziye bir dönüş yaptım, küçükken izlediğim bir çizgi film vardı, adı Emre. Selçuklu devrinde geçen bir çizgi film ve içinde Yunus Emre'den, Nasreddin Hoca'ya, Türk-İslam kültüründen bir çok tarihi malumattan, hac, namaz, yalan söylememek gibi islam çerçevesinde vuku bulan bir senaryoya sahip olan bu çizgi filmi yeniden seyrettim. Tek kelime ile şahane ötesi bir çizgi film. Çocukken davranış şekillerimden bazılarını bu çizgi film sayesinde aldığımı hatırladım. (İzlemek isteyenler tıklasın, sol taraftan çizgi filmler kategorisinden ulaşabilirsiniz)

 

Bizim kültür mirasımız çizgi film yapmak için bile şahane malzemeler ile dolu. Bir İstanbul'un fethinin, genç yaştaki Fatih Han'ın iman-aşk, vecd yüklü cehdinin bir çocuk üzerindeki müspet tesirleri ne kadar faydalı olurdu. Sadece fetin ânı değil, Fatih Han'ın çocukluğundan yetiştirilme süreçlerine kadarki bütün bir hayatı çizgi film yapılıp çocukların saf ve temiz dimağlarına sunulacak raddede kıymetli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fikir sahibi şahsiyet,bir çizgi filme bile düşüncelerini bu şekilde ince hesaplar içinde nakşedebiliyorsa...vay be...onlara göre bu onların kültürü..çoğumuz bu gerçeğı okuyunca,aa neden bız bunları akıl edıp ınanclarımızı,fıkırlerımızı taze beyınlere boylesıne işleyemıyoruz..dıyebılırız..ama ben şunu bılırım..bız onlar gıbı fesat dolu yureklerle bu şekıl bı ıntıba bırakmak ıstemeyız canlarda..kı bu fesatlık bızım özümüzde yoktur..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bu tür haberlerde bir çeşit, tersinden propoganda değil miler acaba? Yani, bırakın 0-7 yaş çocukların farkındalığını, konuya yorum yazan arkadaşların dahi dikkatini celp edememiş, bu öğretme veya empoze metodu diyelim!

 

Yazarının sosyalist olması hasebiyle insanların düşüncelerini belli bir noktaya yönlendirmek ayrıca bir kurnazlık ve yapıldığı iddia edilen propogandandan daha tehlikeli!

 

Şirinlerin toplu halde yaşamaları ve para kullanmıyor olmaları, obu savın doğrulayıcısı olamaz zira çizgi filimin hitap ettiği yaş grubu henüz simgelerle öğrenme yaş grubu ne somut kaldıkı nede soyut düşünebilme yetisine sahip değillerdir, bir nüansta çizgi filimleri çizgi film yapan onların fantastik özellikleri, misalen, üzerinden araba geçen bir çizgi film kahramanı reel hayatta ki gibi hayati tehlikeye girmez ve aynı haliyle ayağa dikelebilir biz budurumdan şamanizmi veya çok tanrılı dinlerin propogandasını çıkarmayız...

 

Yada birileri bize böyle düşünmeye sevk ederse, bunun altında toplumu herşeyden şüphe eden, obsesif, paranoyik-şizofren bir karaktere sevk etme niyeti sezebiliriz!

 

Takılmamak ve inanmamak lazım...

 

Mesela birimiz de çıkıp, şirinler içerisinde sadece bir bayan şirin var, kalan popülasyonun tamamı erkek, bunun sosyalizmdeki karşılığı nedir yoksa yapılan başka bir propoganda mıdır? diye sorabilir!

 

Nitekim İtalyan araştırmacı Antonio Soro da karakterlerin ve hikayenin arkasında bir Mason locası olduğunu iddia etmiş, savına film içerisinden deliller sunmuştur...

 

Şahsın ise birçok yerde, tabii burda da, özellikle perili, sihirli güçlü kahramanların olduğu dizileri tehlikeli bulduğumu vurgulayıp durmaktayım!

 

Bu tarz dizilerin muhtevasında ise hani bu muhteva kırmızı şapka, çilek bahçesi cinsinden değilde, açıktan açığa sayılabilecek cinsinden, siyonizmin propogandası keyfiyeti taşımakta!

 

Direkt olarak bu hitap ettiği yaş grubuna sunulamasa da yaşam tarzından, standartlara kadar yine kitleye büyük tesir etmektedir!

 

En basidinden, orta gelirli veya ortanın altında geliri olan bir ailenin çocuğunun ailesinden beklentilerini artırmakta ve toplumumuzun sosyal gerçekliklerini en ufak şekilde lanse etmemektedir! baki selamlar...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hımm şimdi anlıyorum bendeki bu melankolikliğin sebebini kesin sugar girl candy yaptı bana bu kötülüğü :) hain candy! hiç de sugar görünmedi şimdi gözüme!..

Şirinler konusunda reyhan hanım genelde olduğu gibi haklı, yani biz bile bunları okuduktan sonra "hadi canım vay be" diyorsak şuncacık çocuk nerden akıl edecek? Hiç!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Adamlar kendi davalarına kaptırmışlar kendilerini.

Belgesel demiyor,sinema flimi demiyor,şurda masum bir çizgi flim demiyor mesleğini icra ediyor...

 

 

Biz ne yapıyoruz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hay Allah.. Başlasa da izlesek diye az mı reklam seyrettik :unsure: Köftehorlar... Hakikaten hiç bu yönden düşünmemiştim. Doğru ya, " peki biz ne yapıyoruz? "

Share this post


Link to post
Share on other sites

walla guzel bi yorum fakat reyhan kardesiminde dedigi gibi bunu hangi cocuk anlicakki anlasa anlasa kazik kadar adamlar anlar ,ama onlarinda olaya o gozle bakacagini sanmiyorum.Bence arastirmayi yapanlar olayi abartmış.Nede olsa insan anlamak istedigini anlar görmek istediğini görür.

 

 

ayrica belirtiyim en sevdiğim karakterde orda gargamel dir :) (şirinlere hep gicik olmuşumdur) :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Şirinlerde bukadar mesaj kaygısıyla yapılsa çocukların anlayabilieceği şekilde propaganda yaparlardı bukadar ince hesaplar yapılmazdı diye düşünüyorum. :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bilinçaltı olayını gözardı ediyoruz bence, elbette izleyen çocuk o dakika ahanda komünist oldum demez. Küçük yaştan bilinçaltına yerleştirilen kavramları büyüyünce sahiplenecektir.Bu herkeste böyle olacaktır denilemez lakin o insanın o kavramlara bakış açısını etkiler.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bilinçaltı olayını gözardı ediyoruz bence, elbette izleyen çocuk o dakika ahanda komünist oldum demez. Küçük yaştan bilinçaltına yerleştirilen kavramları büyüyünce sahiplenecektir.Bu herkeste böyle olacaktır denilemez lakin o insanın o kavramlara bakış açısını etkiler.

 

 

Reyhan kardeşime bazı hususlarda katılmama rağmen,yapılan işin hangi amaçlar doğrultusunda yapılması önemsenmelidir, sonuçta bu kimseler boş bir amaçla yürümeye tenezzül eden kimseler olmaktan çok uzak.Her işlerinde, inandıkları fikirleri göz önünde bulundurdukları aşikar.

İzleyen çocuk elbette komünizmin unsurlarını anlayamaz, ama bilinçaltı olayı gerçekten çok önemli. Küçük yaştan bilinç altına yerleştirilen kavramlar, o çocuğun bakış açısını etkileyecektir.

 

Kendi acizane düşüncemle Achartave kardeşimin bu hususta hakkı var.

 

selam ve dua ile

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...